Βάδη-Βυρτεμβέργη: Oι πελαργοί υποφέρουν από πλαστικά απόβλητα

Ορνιθολόγοι εξέτασαν φωλιές πελαργών και βρήκαν κομμάτια πλαστικού σε κάθε τρίτο πνιγμένο πουλί. Προφανώς τα πουλιά δεν καταφέρνουν πάντα να φτύνουν τα σκουπίδια που βρίσκουν και τα περνούν για τροφή: Τον Ιούνιο, ο φροντιστής Stefan Eisenbarth βρήκε έναν νεκρό πελαργό με ένα μπαλόνι στο στομάχι του. “Έφαγε το πλαστικό, αλλά δεν μπορούσε να το φτύσει και έτσι πέθανε.”

Ο φροντιστής πελαργών καθαρίζει τις φωλιές σε εθελοντική βάση εδώ και χρόνια και βλέπει πόσα πλαστικά απόβλητα φέρνουν τα πουλιά στις φωλιές τους – ως υλικό φωλιάσματος ή υποτιθέμενα τρόφιμα. “Ωστόσο, σοκαρίστηκα που τα πουλιά τρώνε τόσα πολλά από τα πλαστικά μέρη που βρήκαν.”

Εάν ένα πουλί δεν καταφέρει να φτύσει το πλαστικό, μπορεί να φράξει το στομάχι του, εξηγεί ο Lars Lachmann, ειδικός πουλιών της Γερμανικής Ένωσης Διατήρησης της Φύσης.

Στη συνέχεια έχει μια συνεχή αίσθηση κορεσμού και τελικά σταματά να τρώει και στη συνέχεια λιμοκτονεί – με γεμάτο στομάχι.

Το πλαστικό στο στομάχι πιθανώς χωνεύεται επίσης. Και οι χημικές ουσίες που διαλύονται είναι ανθυγιεινές για τον πελαργό.

Ο ορνιθολόγος βλέπει τα πλαστικά απορρίμματα που χρησιμοποιούν τα πουλιά ως υλικό φωλιάσματος στις φωλιές τους ως μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο Stefan Eisenbarth πρέπει επίσης να απελευθερώνει τους πελαργούς από κομμάτια πλαστικού.

Σε αντίθεση με άλλα σαρκοφάγα πουλιά, οι λευκοί πελαργοί δεν είναι πολύ επιλεκτικοί σε σχέση με το φαγητό τους, εξηγεί ο Lachmann. Οι κουκουβάγιες πιάνουν ζωντανά ποντίκια και δεν τρώνε τίποτα άλλο.

Υπάρχει μικρός κίνδυνος σύγχυσης του θηράματος με πλαστικά απορρίμματα. Είναι διαφορετικό από τους πελαργούς, που τρώνε οτιδήποτε μοιάζει με κάτι βρώσιμο.

Οι άνθρωποι πρέπει επομένως να είναι προσεκτικοί σχετικά με το τι ρίχνουν στο έδαφος, στις τουαλέτες και φυσικά μην αφήνουν σκουπίδια πεταμένα έξω.

Όλα τα περιβαλλοντικά νέα ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας.

Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν, πάντα στην μητρική μας γλώσσα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.