Βάδη-Βυρτεμβέργη: Θέλει να ανοίξει σταδιακά δημοτικά και παιδικά κέντρα

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη κάνει τα δικά της σχέδια – και προετοιμάζει το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη θα επεκτείνει το lockdown κατά δύο εβδομάδες και θα το συσφίξει σε ορισμένους τομείς. Αλλά έχει προγραμματιστεί χαλάρωση για τα παιδιά.

Τα δημοτικά σχολεία και τα παιδικά κέντρα αναμένεται να ανοίξουν ξανά σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου – “εάν το επιτρέψει η κατάσταση της μόλυνσης“, δήλωσε ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann το βράδυ της Τρίτης μετά από διαβουλεύσεις του ομοσπονδιακού κρατιδίου.

Σε επιστολή προς το υπουργείο Εξωτερικών που έλαβε το SWR, τονίστηκε πως τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ξεκινήσουν ξανά τη διδασκαλία στην τάξη από την 1η Φεβρουαρίου.

Για παράδειγμα, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι τάξεις 1 και 2 θα μπορούσαν αρχικά να επιστρέψουν, ενώ οι τάξεις 3 και 4 να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία από το σπίτι για μια επιπλέον εβδομάδα. Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας Eisenmann, τα παιδικά κέντρα θα πρέπει να ανοίξουν ξανά από την 1η Φεβρουαρίου. Με λειτουργία σε σταθερές ομάδες.

Μετά τις Faschingsferien (22 Φεβρουαρίου) το αργότερο, όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να λάβουν εναλλακτική διδασκαλία. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάλεσε τα ομοσπονδιακά κρατίδια να τηρήσουν τις συμφωνίες. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πως αυτό θα εφαρμοστεί”. Συμφωνήθηκε ρητά να συνεχιστεί το τρέχον lockdown μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.

Πηγή αντιπαραθέσεων

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα σχολεία υπήρξε από καιρό πηγή αντιπαραθέσεων κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των πρωθυπουργών και της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ (CDU). Ειδικότερα, η Μέρκελ επέμενε να κλείσουν τα παιδικά κέντρα και τα σχολεία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη το απόγευμα, τόνισε ξανά στο Βερολίνο ότι υπάρχουν “σοβαρές ενδείξεις” ότι ο μεταλλαγμένος ιός εξαπλώνεται περισσότερο μεταξύ παιδιών και εφήβων σε σχέση με τον προηγούμενο γνωστό ιό. Επομένως, μετά από έναν μακρύ αγώνα, συμφώνησαν για μια “περιοριστική εφαρμογή” του lockdown στα σχολεία.

Ωστόσο, τα κρατίδια είναι υπεύθυνα για την εκπαιδευτική πολιτική, και η απόφαση τούς αφήνει περιθώριο ελιγμών και αυτή τη φορά. Σύμφωνα με αυτό, η διδασκαλία πρόσωπο με πρόσωπο είναι δυνατή εάν η απαίτηση παρουσίας ανασταλεί.

Με μια χαλάρωση, το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το οποίο ακολουθεί μια εν γένει αυστηρή πορεία, θα ακολουθήσει ένα ξεχωριστό δρόμο.

Ο Kretschmann δικαιολόγησε το σχέδιό του ως εξής: “Οι νεότεροι υποφέρουν περισσότερο όταν δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά. Για αυτούς, η διδασκαλία πρόσωπο με πρόσωπο στα σχολεία είναι πιο σημαντική.”

Είναι πιθανό ότι σε ένα πρώτο βήμα θα ξεκινήσουν η πρώτη και η δευτέρα τάξη Δημοτικού. Για τους περισσότερους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Η Υπουργός Παιδείας Eisenmann, που είναι επίσης η κορυφαία υποψήφια του CDU για τις κρατικές εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, επέμεινε να ανοίξουν ξανά τα δημοτικά σχολεία και τα παιδικά κέντρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων – “ανεξάρτητα από τα κρούσματα”. Αλλά ο Kretschmann είχε αποφασίσει εναντίον αυτού, λόγω του ακόμη υψηλού επιπέδου μόλυνσης.

Τμήματα της αντιπολίτευσης, όπως ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας AfD Bernd Gögel, δηλώνουν την κριτική τους για το lockdown. Σχετικά με το θέμα της έναρξης του σχολείου.

“Η στρατηγική του lockdown θα πρέπει να αντιστραφεί. Πάνω απ’ όλα, τα σχολεία και τα παιδικά κέντρα θα έπρεπε να είχαν ανοίξει ξανά. Γιατί εδώ χάνουμε μια ολόκληρη γενιά. Δεν υποστηρίζουμε καθόλου μια παράταση.”

Κοινωνικές συνέπειες λόγω των κλειστών σχολείων

Ο Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ιατρικής, Hans-Iko Huppertz, προειδοποίησε για τις τρομερές κοινωνικές συνέπειες των κλειστών σχολείων και των παιδικών σταθμών. “Δεν μιλάω για θεωρητικό κίνδυνο”, είπε ο γιατρός στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

“Γνωρίζουμε ήδη ότι μια ολόκληρη γενιά μαθητών θα βιώσει τα δια βίου μειονεκτήματα ως αποτέλεσμα αυτών των ψηφισμάτων”. Ο Huppertz ανέφερε ένα επικείμενο χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος λόγω εκπαιδευτικών ελλειμμάτων. Και επίσης προειδοποίησε για ψυχοκοινωνικά και κινητικά ελλείμματα που επί του παρόντος αυξάνονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τίποτα δεν έχει αλλάξει στις θέσεις της εκπαιδευτικής ένωσης GEW στο κρατίδιο. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Η GEW χαιρετίζει το γεγονός ότι τα σχολεία και τα παιδικά κέντρα θα παραμείνουν αρχικά κλειστά.

“Η ασφάλεια των παιδιών, των εφήβων και των επαγγελματιών της εκπαίδευσης σε κέντρα παιδικής μέριμνας και σχολεία πρέπει πάντα να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, δήλωσε η Μόνικα Στάιν.

“Όλοι θέλουν να μπορούν να βρεθούν ξανά στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και στις αίθουσες διδασκαλίας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω του αριθμού των μολύνσεων ή του κινδύνου νέων μεταλλάξεων του ιού, δυστυχώς τα κέντρα και τα σχολεία ημερήσιας φροντίδας πρέπει να παραμείνουν κλειστά.”

Σύμφωνα με την GEW, το προγραμματισμένο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών από τον Φεβρουάριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Λόγω της έλλειψης προστατευτικών μασκών και της έλλειψης προσωπικού.

Εφ’ όσον δεν υπάρχουν ακόμη μέτρα ασφαλείας, ένα τέτοιο βήμα θα ήταν ουτοπικό για τα παιδικά κέντρα και τα σχολεία από την 1η Φεβρουαρίου στην τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.