Βάδη-Βυρτεμβέργη: Τι ισχύει με τις απουσίες από το σχολείο λόγω Covid

Ακόμα κι αν η διοίκηση του σχολείου αρχικά έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά, υπάρχει ακόμη η δυνατότητα άτυπης δήλωσης απουσίας των παιδιών στην τάξη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν βλέπει επί του παρόντος την ανάγκη αλλαγής της τρέχουσας πρακτικής. Υπάρχει όμως μια σημαντική προειδοποίηση.

Η εθνική επιστημονική ακαδημία Leopoldina ζητά την αναστολή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann (Πράσινοι) μπορεί πιθανώς να σκέφτεται την άρση της υποχρεωτικής παρουσίας.

Όλο και περισσότεροι γονείς ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων. Σε ένα μάθημα στην περιοχή Esslingen, δύο παιδιά βρέθηκαν θετικά με κορωνοϊό μέσα σε λίγες μέρες και άλλα παιδιά είναι άρρωστα.

Έτσι, οι γονείς απευθύνονται στη διοίκηση του σχολείου και εξηγούν ότι θέλουν να δηλώσουν άτυπα απουσία για το παιδί τους από μαθήματα στην τάξη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε αυτήν τη δυνατότητα για το σχολικό έτος 2020/2021. Αλλά σε σχολείο στην περιοχή Esslingen, αυτό το αίτημα δεν γίνεται δεκτό. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, είναι η απάντηση.

Σημαντικό: Η συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι απαραίτητη

Αλλά ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση; “Μια ανεπίσημη δήλωση απουσίας είναι ακόμα δυνατή. Οι γονείς που δεν θέλουν το παιδί τους να συμμετέχει σε μαθήματα πρόσωπο με πρόσωπο στην τάξη, μπορούν να ενημερώσουν το σχολείο ανεπίσημα“, εξηγεί η Christine Sattler, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού.

Στην περίπτωση ενήλικων μαθητών, η απουσία υποβάλλεται από τους ίδιους. Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός: “Οι μαθητές τότε πρέπει να λάβουν μέρος στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση“, προσθέτει ο Sattler.

Οι γονείς θα μπορούν φυσικά να δικαιολογήσουν την απουσία του παιδιού τους χωρίς γραφειοκρατία από τη συμμετοχή τους σε μαθήματα λόγω σχετικής προϋπάρχουσας ασθένειας – αυτός ο κανονισμός χρησιμεύει στην προστασία ομάδων κινδύνου.

Αυτός ο κανονισμός δεν ισχύει για μεμονωμένα μαθήματα, αλλά για την εν γένει διδασκαλία πρόσωπο με πρόσωπο, προσθέτει το υπουργείο.

Υπουργείο: Οι γονείς αποφασίζουν

Πρόσφατα, ο Ralf Scholl, επικεφαλής του συλλόγου φιλολόγων, ζήτησε επίσης πιστοποιητικό για μαθητές που δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.

Σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με τον Scholl, η Βάδη-Βυρτεμβέργη διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στη Γερμανία. Αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού εμμένει στην προηγούμενη πρακτική.

Το ποσοστό των μαθητών που δεν είναι στην τάξη παρέμεινε σταθερό, επομένως αυτή η απόφαση είναι δικαιολογημένη“, λέει ο Sattler. Αποδεικνύεται ότι οι γονείς χειρίζονται αυτήν τη δυνατότητα προσεκτικά.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται σε μια τρέχουσα έρευνα στα σχολεία από τις 21 Οκτωβρίου. Εκείνο το διάστημα, περίπου το ένα τοις εκατό των μαθητών δεν συμμετείχε σε μαθήματα στην τάξη σε μόνιμη βάση.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο ερώτημα τον Ιούλιο, τίποτα δεν έχει αλλάξει σημαντικά, προσθέτει ο Sattler.

Η διεύθυνση του σχολείου στην περιοχή Esslingen έχει επίσης παραδεχτεί ότι ισχύει αυτή η άτυπη εξαίρεση από την διδασκαλία στην τάξη.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.