Βάδη-Βυρτεμβέργη: Το λιανικό εμπόριο επιτρέπεται να ανοίξει σταδιακά

Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Βάδη-Βυρτεμβέργη αποφάσισε σχετικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων παρά την παράταση του lockdown. Ανάλογα με τον αριθμό των νέων λοιμώξεων, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να μπορούν να ανοίγουν σταδιακά.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων επιτρέπεται να χαλαρώσουν περισσότερο τα μέτρα του lockdown από τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει: Σε περιφέρειες που είναι σταθερές κάτω από 50 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους σε 7 ημέρες, το λιανικό εμπόριο, μεταξύ άλλων, μπορεί σταδιακά να ανοίξει.

Μέχρι πρόσφατα, ο συνασπισμός είχε συζητήσει τη χρήση του δείκτη επίπτωσης σε εθνικό επίπεδο ως σημείο αναφοράς για τα ανοίγματα. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε μακροπρόθεσμη σημαντική χαλάρωση.

Η επίπτωση σε εθνικό επίπεδο αυξάνεται σταθερά εδώ και περίπου δύο εβδομάδες και τώρα είναι στο 56,3. Αντίθετα, 16 από τις 44 περιφέρειες είναι κάτω του 50, ενώ 7 από αυτές ακόμη και κάτω από 35.

Εμπόριο: Ένας πελάτης επιτρέπεται ανά 10 τετραγωνικά μέτρα

Το ψήφισμα των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων, το οποίο τώρα θέλει να εφαρμόσει η Βάδη-Βυρτεμβέργη, ορίζει ότι το λιανικό εμπόριο μπορεί να ανοίξει ξανά από την επόμενη Δευτέρα με 7 ημέρες συχνότητας μικρότερη από 50 – αλλά με όριο ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα ή 20 τετραγωνικά μέτρα ανάλογα με την περιοχή πωλήσεων.

Στη συνέχεια, είναι επίσης δυνατό να ανοίξουν μουσεία, γκαλερί, μνημεία, ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι, καθώς και αθλήματα χωρίς επαφή σε μικρές ομάδες έως και δέκα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Με 7 ημέρες συχνότητας έως και 100 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους, ισχύει περιορισμένη χαλάρωση σε αυτές τις περιοχές. Στη συνέχεια, οι αγορές είναι δυνατές μόνο κατόπιν ραντεβού (“Click and Meet”).

Είναι επίσης δυνατά αθλήματα χωρίς επαφή με έως 5 άτομα από δύο νοικοκυριά και σε εξωτερικούς χώρους για γκρουπ με έως και 20 παιδιά έως 14 ετών.

Η δήλωση της κρατικής κυβέρνησης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη αναφέρει επίσης: “Πρέπει να γίνουν κοινές ρυθμίσεις με τις γειτονικές περιοχές με υψηλότερα περιστατικά, προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η υπεραπεριφερειακή ή διαπεριφερειακή χρήση των ανοιχτών προσφορών στο λιανικό εμπόριο“.

Το πώς πρέπει να ελέγχεται αυτό δεν είναι ακόμη σαφές.

Η Υπουργός Παιδείας Susanne Eisenmann υπερασπίστηκε την απόφαση, η οποία δεν έγινε εύκολη. Τα κρούσματα διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια.

“Σε ένα κρατίδιο όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη, θα ήταν άδικο εάν ένας λιανοπωλητής στο Ostalb, στο Böblingen ή στο Freudenstadt δεν επιτρέπεται να ανοίξει όταν η επίπτωση είναι πολύ χαμηλή, επειδή η τιμή στην περιοχή Schwäbisch Hall, για παράδειγμα, είναι σήμερα είναι πάνω από 100 “, δήλωσε η Eisenmann.

Σε δίλημμα ο πρωθυπουργός Kretschmann

Ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι τα μεγάλα και γρήγορα ανοίγματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ανεξέλεγκτο τρίτο κύμα και συνεπώς σε ακόμη πιο σκληρό lockdown. “Αυτό μας οδηγεί σε δίλημμα”, εξήγησε ο Kretschmann.

“Η επακόλουθη ζημιά αυξάνεται. Λιανική, διοργανωτές εκδηλώσεων, πολιτισμός και πολλά άλλα βρίσκονται στα όριά τους.

Ταυτόχρονα γνωρίζουμε: Εάν ανοίξουμε απρόσεκτα τώρα, οι αριθμοί μόλυνσης θα εκτοξευθούν.” Ο κ. Kretschmann έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες την Παρασκευή σε ειδική σύνοδο του κοινοβουλίου.

Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Kretschmann και η Eisenmann είχαν ήδη συμφωνήσει να κάνουν το επόμενο βήμα για το άνοιγμα των σχολείων στο κρατίδιο και να επιτρέψουν στους μαθητές της 5ης και 6ης τάξης να επιστρέψουν στα θρανία.

Επιπλέον, μετά από τρεις εβδομάδες εκ περιτροπής διδασκαλίας, τα δημοτικά σχολεία θα επιστρέψουν σε κανονική λειτουργία στις 15 Μαρτίου.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.