Βαυαρία: Ανησυχίες και προβλήματα στην νέα σχολική χρονιά

Τα σχολεία αρχίζουν στη Βαυαρία, αύριο, Τρίτη. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις.

Έλλειψη εκπαιδευτικών, Covid, ψηφιοποίηση – γνωστά προβλήματα που φαίνεται να γίνονται ακόμη πιο εκρηκτικά φέτος.

Μετά από έξι εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών, τα σχολεία αρχίζουν και πάλι στη Βαυαρία την Τρίτη. Αλλά ακόμη και πριν από την πρώτη ημέρα του σχολείου, είναι σαφές ότι τα προβλήματα και οι ανησυχίες είναι μεγάλα.

Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι σχολικές παραδόσεις στη Γερμανία

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις. Στο Βαυαρικό σχολικό σύστημα, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, η Corona ή η ψηφιοποίηση, δεν είναι καινούργια. Όμως γίνονται όλο και πιο εκρηκτικές, όπως δείχνουν τα πολυάριθμα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Η μουσική και ο αθλητισμός έχουν ήδη ακυρωθεί στη Βαυαρία

Πολλοί χρήστες επικοινώνησαν με την BR24 μέσω του TikTok και του Instagram. Πάνω απ’ όλα, ανησυχούν για την έλλειψη εκπαιδευτικών. Ένας δάσκαλος δημοτικού, για παράδειγμα, έγραψε: “Σε πολλές περιοχές, μία ώρα μουσικής ή αθλητισμού έχει ήδη αφαιρεθεί οριστικά από το πρόγραμμα για ολόκληρο το επόμενο σχολικό έτος. Με εξοργίζει τόσο πολύ ως εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ακούω κάτι τέτοιο από τον Υπουργό Παιδείας μας”.

Αλλά καμία σταθερή διδακτική παροχή;

Ο υπουργός Παιδείας της Βαυαρίας, Michael Piazolo, είχε υποσχεθεί ότι θα υπήρχε “μια σταθερή προσφορά μαθημάτων”. Σύμφωνα με τον Piazolo, τα “υποχρεωτικά μαθήματα του προγράμματος” θα πραγματοποιηθούν, αλλά τα προαιρετικά μαθήματα ή οι ομάδες μελέτης θα μπορούσαν να παραλειφθούν.

Αυτό δεν είναι αλήθεια, λένε άλλοι χρήστες στο BR24. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι “Το δημοτικό μας σχολείο δεν έχει νέο διευθυντή για την επόμενη χρονιά”. Η έλλειψη εκπαιδευτικών συνοδεύεται αναπόφευκτα από άλλα προβλήματα. Γίνεται λόγος για “εντελώς υπερφορτωμένους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς χωρίς προσόντα”, για νεοεισερχόμενους που προσλαμβάνονται υπό κακές συνθήκες. Άλλοι χρήστες ανησυχούν επειδή “δεν υπάρχουν δάσκαλοι στο σχολείο για να υποστηρίξουν τα ουκρανικά παιδιά”.

Οι νέοι εκπαιδευτικοί “καίγονται” στη Βαυαρία

Οι εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι που επικοινώνησαν με το BR24 φοβούνται ότι θα πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα που δεν τους επιτρέπεται να κάνουν επειδή δεν έχουν την κατάλληλη γνώση. Επικρίνουν το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μετατίθενται στο Μόναχο, παρόλο που υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη στην Κάτω Βαυαρία, και ότι “οι νέοι, πραγματικά κινητοποιημένοι εκπαιδευτικοί καίγονται (απασχολούνται μόνο, μετακινούνται συνεχώς,…)”.

Αλλά ένας άλλος χρήστης αναρωτιέται: “Γιατί υπάρχουν ακόμα πάνω από εκατοντάδες στις λίστες αναμονής μετά την πρακτική άσκηση;”! Αυτή είναι και η άποψη ενός εκπαιδευτικού που επικοινώνησε με το BR24. Γράφει: “Είμαι αναπληρώτρια δασκάλα. Δεν υπάρχει ακόμη μόνιμη σύμβαση (η αίτηση είναι ακόμη ανοιχτή), από τις 8.9!”

Αυτό ακούγεται σαν χαοτικές συνθήκες πριν ακόμη ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες γνωστές ελλείψεις. Ένας χρήστης γράφει ότι υπάρχει “έλλειψη των πάντων σε κάθε γωνία”.

Όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στα υλικά. Τα ελλείμματα της Corona είναι τεράστια, λένε, οι τάξεις και τα τμήματα είναι πολύ μεγάλα, οι μισθοί των εκπαιδευτικών εξακολουθούν να μην είναι ίσοι, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αισθάνονται υποτιμημένοι.

Και τι θα συμβεί με τον covid στα σχολεία της Βαυαρίας;

Ορισμένες έγκυες εκπαιδευτικοί έχουν επίσης μιλήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οδηγούνται από το ερώτημα: “Πότε θα λήξει και πάλι η απαγόρευση εισόδου των εγκύων εκπαιδευτικών στο σχολείο;” και δεν καταλαβαίνουν γιατί η απαγόρευση της απασχόλησης των εγκύων γυναικών πρέπει να είναι υποχρεωτική, γιατί δεν μπορεί να είναι εθελοντική.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.