Βαυαρία: Χαλάρωση μέτρων από τη Δευτέρα (07.06.2021)

Ο δείκτης επίπτωσης συνεχίζει να μειώνεται, ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται από την άλλη αυξάνεται: Η Βαυαρία θα εφαρμόσει επομένως περαιτέρω μέτρα ανοίγματος από την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν ο δείκτης επίπτωσης είναι πάνω από 100, το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης συνεχίζει να ισχύει. Σε περίπτωση που ο δείκτης είναι κάτω από 100, ωστόσο, ισχύει πλέον μια ξεχωριστή βαυαρική οδός με εκτεταμένα βήματα ανοίγματος.

Σύμφωνα με το βαυαρικό υπουργικό συμβούλιο, αυτό είναι δυνατό επειδή η κατάσταση της πανδημίας στη Βαυαρία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ο δείκτης επίπτωσης μειώθηκε σε κάτω από 30 σε ολόκληρη τη Βαυαρία.

Καμία πόλη ή περιφέρεια δεν έχει επί του παρόντος δείκτη επίπτωση άνω του 100. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται αυξάνεται. Σύμφωνα με τον Söder, το 50% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στη Βαυαρία έχουν ήδη εμβολιαστεί μία φορά και το 20% έχει πλήρη προστασία εμβολιασμού.

Έτσι, η Βαυαρία θα άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι περιφέρειες και οι πόλεις δεν θα χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν επιβεβαίωση για τυχόν μέτρα χαλάρωσης από το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας.

Η χαλάρωση μέτρων με μια ματιά στη Βαυαρία

Χαλάρωση των περιορισμών επαφής

Από τη Δευτέρα μπορείτε να συναντηθείτε ξανά με περισσότερους φίλους και συγγενείς. Με δείκτη κάτω του 50, θα επιτρέπεται σε δέκα άτομα να συναντηθούν στο μέλλον, ανεξάρτητα από πόσα νοικοκυριά αυτά προέρχονται.

Με δείκτη 50 έως 100, επιτρέπονται έως και δέκα άτομα, αλλά μόνο από τρία νοικοκυριά. Και το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης ισχύει πάνω από 100.

Τότε ένα νοικοκυριό θα μπορεί να συναντηθεί μόνο με ένα άλλο άτομο. Όπως και πριν, τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν υπολογίζονται, όπως και άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν αναρρώσει.

Ιδιωτικές εκδηλώσεις

Ιδιωτικές γιορτές, όπως γάμοι, γενέθλια ή βαπτίσεις μπορούν να γιορτάζονται ξανά με περισσότερο κόσμο. Εάν ο δείκτης είναι κάτω του 50, επιτρέπονται 100 άτομα σε ιδιωτικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους και 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους (με μάσκα, αλλά χωρίς υποχρεωτικό τεστ).

Εάν ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, 50 άτομα μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους για να γιορτάσουν και έως και 25 σε εσωτερικούς χώρους – αλλά και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται τεστ.

Τα εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα, καθώς και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, δεν υπολογίζονται εδώ.

Εσωτερική εστίαση

Από τη Δευτέρα, οι εστιάτορες θα μπορούν να δέχονται τους επισκέπτες σε εσωτερικούς χώρους εάν ο δείκτης είναι κάτω από 100 – έως τα μεσάνυχτα, όπου και η εστίαση θα πρέπει να κλείνει. Στο μέλλον, αυτό θα ισχύει και για τις υπαίθριες μπυραρίες και τους εξωτερικούς χώρους των καφέ.

Προηγουμένως έπρεπε να κλείσουν στις 10 μ.μ. Θα ισχύουν κανόνες υγιεινής για τον εσωτερικό και εξωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι εάν ο δείκτης είναι μεταξύ 50 και 100, θα πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό τεστ.

Οι ντίσκο και τα κλαμπ, από την άλλη πλευρά, παραμένουν κλειστά. Ο Υπουργός Οικονομικών Hubert Aiwanger τους δίνει ελπίδα. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται, οι ντίσκο και τα κλαμπ ενδέχεται να ανοίξουν ξανά σύντομα.

Επιχειρήσεις όπως σολάριουμ, σάουνες, εσωτερικές πισίνες και λούνα παρκ επιτρέπεται να ανοίξουν από τη Δευτέρα εάν ο δείκτης είναι κάτω από 100.

Εάν ο δείκτης είναι πάνω από 50, οι επισκέπτες χρειάζονται τεστ. Στα λούνα παρκ, ισχύουν επίσης τα εξής: Ισχύει υποχρέωση χρήσης μάσκας μόνο σε εσωτερικούς και όχι σε εξωτερικούς χώρους.

Αγορές χωρίς ραντεβού, τέλος του “Click and Meet”

Εάν θέλετε να πάτε για ψώνια στο λιανικό εμπόριο, δεν θα χρειάζεστε πλέον ραντεβού εάν ο δείκτης είναι κάτω από 100. Σύμφωνα με το εμπόριο, η δυνατότητα του “Click and Meet” δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν καθόλου από τους πελάτες και ήταν ασύμφορη για τα μαγαζιά.

Η απαίτηση χρήσης μάσκας στα καταστήματα παραμένει, όπως και η αναλογία του αριθμού των πελατών με το μέγεθος του εκάστοτε καταστήματος. Οι πελάτες δεν χρειάζεται πλέον να προσκομίζουν αρνητικό τεστ εάν ο δείκτης είναι κάτω από 100.

Σχολεία και κέντρα παιδικής φύλαξης

Όσον αφορά τα σχολεία, το υπουργικό συμβούλιο θέλει να χαλαρώσει λίγο πιο προσεκτικά, επειδή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των μαθητών. Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης του ιού σε παιδιά και εφήβους ήταν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας αρκετά υψηλή τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κρατική κυβέρνηση τηρεί τους κανόνες που ανακοινώθηκαν στα μέσα Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου: Εάν ο δείκτης είναι κάτω από 50, θα γίνεται διά ζώσης διδασκαλία για όλους, εκ περιτροπής διδασκαλία για δείκτη μεταξύ 50 και 165, και εξ αποστάσεως διδασκαλία πάνω από 165.

Θα υπάρξει χαλάρωση από τις 21 Ιουνίου: Στη συνέχεια, εάν ο δείκτης είναι κάτω από 100, όλοι οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν ξανά διά ζώσης διδασκαλία.

Εκ περιτροπής διδασκαλία θα γίνεται από έναν δείκτη της τάξεως του 100 και άνω. Το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να παρέχει εξ αποστάσεως διδασκαλία με έναν δείκτη της τάξεως του 165 και άνω.

Πολιτισμός

Στο μέλλον, 500 επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις αντί των προηγούμενων 250, παντού με μάσκα και καθιστοί. Και εδώ, εάν ο δείκτης είναι πάνω από 50, απαιτείται τεστ. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας διατήρησε την προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης από τα τέλη Ιουνίου και μετά.

Οι προηγούμενοι κανόνες για τις εκκλησιαστικές λειτουργίες συνεχίζουν να ισχύουν, αλλά στο μέλλον οι ψαλμωδίες – με μάσκα – θα επιτρέπονται.

Για ερασιτέχνες μουσικούς: Οι πρόβες έξω είναι δυνατές χωρίς όριο στον αριθμό των συμμετεχόντων – στο εσωτερικό ανάλογα με το μέγεθος του χώρου. Θα ισχύει επίσης χαλάρωση για τους συλλόγους, εφόσον έως και 50 μέλη θα μπορούν να συναντηθούν ξανά.

Αθλητικές δραστηριότητες

Στον αθλητισμό, προγραμματίζεται παρόμοια χαλάρωση όπως και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις υπαίθριες αθλητικές εκδηλώσεις, μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 500 άτομα, φορώντας μάσκα και καθιστοί. Εάν προγραμματίζεται είναι πάνω από 50, χρειάζονται επίσης αρνητικό τεστ.

Όσοι θέλουν να κάνουν αθλήματα οι ίδιοι θα έχουν περισσότερες επιλογές ξανά από τη Δευτέρα: Από έναν δείκτη της τάξεως του 100 και κάτω, δεν θα ισχύουν πλέον περιορισμοί στα μεγέθη των ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές ομάδων και οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να προπονηθούν ξανά ως συνήθως.

Η χαλάρωση επηρεάζει όλα τα αθλήματα, ανεξάρτητα από το αν αυτά πραγματοποιούνται σε κλειστό ή σε εξωτερικό χώρο. Ο μόνος περιορισμός: Εάν ο δείκτης είναι μεταξύ 50 και 100, απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Αυτό δεν ισχύει εάν ο δείκτης είναι κάτω του 50.

14.000 θεατές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο

Περίπου 14.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στο Μόναχο. Τα παιχνίδια θα πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Έτσι, προβλέπονται τεστ, η χρήση μάσκας και η ρύθμιση των εισόδων και εξόδων στο γήπεδο. Θα επιτρέπεται έως και το 20 τοις εκατό του κοινού, όπως δήλωσε ο Söder. Αυτό σημαίνει περίπου 14.000 επισκέπτες κάθε φορά για το γήπεδο της Allianz Arena.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.