Βαυαρία: Παρουσιάστηκε η Στρατηγική Δημόσιων Μεταφορών 2030

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των επιβατών θα διπλασιαστεί και στη Βαυαρία. Αυτό θα είναι δύσκολο, επειδή η επέκταση του S-Bahn προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο υπουργός Μεταφορών κ. Bernreiter ελπίζει σε ώθηση από το κράτος.

Όμορφο όραμα, δύσκολο στην πραγματικότητα: οι σιδηρόδρομοι της Βαυαρίας, όπως γνωρίζει κάθε επιβάτης, υποφέρουν από πλήθος προβλημάτων.

Αργές διασταυρώσεις, ελαττωματικοί σηματοδότες, διακοπές των τρένων – πάντα υπάρχει κάτι.

Στο Υπουργείο Μεταφορών της Βαυαρίας, ο υπουργός Bernreiter παρουσίασε την Πέμπτη την “ÖPNV-Strategie 2030” (Στρατηγική Δημόσιων Μεταφορών 2030), η οποία υποτίθεται ότι θα δείξει πώς θα πρέπει να είναι τα πράγματα μια μέρα.

Ένα “Συμβούλιο του Μέλλοντος”, στο οποίο συμμετέχουν περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, αλλά και τα αφεντικά της MVV και της MVG, ανέπτυξε τη στρατηγική.

Ο Bernreiter επιθυμεί ένα “πρώτης τάξεως σύστημα δημόσιων μεταφορών” που θα αποτελεί “πραγματική εναλλακτική λύση για το αυτοκίνητο”.

Ολόκληρη η Βαυαρία πρόκειται να οργανωθεί σε συνδέσμους μεταφορών – αυτή τη στιγμή υπάρχουν 47 περιφέρειες και επομένως περισσότερες από τις μισές δεν είναι.

Με μια εφαρμογή για όλη τη Βαυαρία, οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια όλων των ειδών παντού – σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον τρία μόνο για την περιοχή του Μονάχου.

Διπλασιασμός της χρήσης των δημόσιων μεταφορών

Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να επεκταθούν οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες και τα λεωφορεία.

Για παράδειγμα, μέχρι το 2030 (σε σύγκριση με το έτος 2019 πριν από την Κορόνα), κάθε όγδοη μετακίνηση με αυτοκίνητο πρέπει να εξαλειφθεί και η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς πρέπει να διπλασιαστεί.

Για την ακρίβεια, ωστόσο, δεν πρόκειται να διπλασιαστεί ο αριθμός των επιβατών, αλλά ο αριθμός των επιβατικών χιλιομέτρων ή pkm. Πρόκειται για το άθροισμα των χιλιομέτρων που διανύουν όλοι οι επιβάτες με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για παράδειγμα, εάν δέκα επιβάτες διανύουν δέκα χιλιόμετρα με το S-Bahn, αυτό οδηγεί σε 100 pkm.

Στη Βαυαρία, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 16,1 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και 129,3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο.

Ο στόχος για το 2030 είναι 32,2 δισεκατομμύρια pkm με δημόσια μέσα μεταφοράς και μόνο 113,2 δισεκατομμύρια pkm με αυτοκίνητο.

Το S-Bahn του Μονάχου βρίσκεται σε κρίση επέκτασης

Θα βγει ο υπολογισμός; Το S-Bahn του Μονάχου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από περίπου 800.000 επιβάτες καθημερινά το 2019, βρίσκεται σε κρίση επέκτασης.

Η δεύτερη σήραγγα της κύριας γραμμής δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τη δεκαετία του 2030, ενώ άλλα φιλόδοξα έργα, όπως το Erdinger Ringschluss, όχι πολύ νωρίτερα.

Ο περιφερειάρχης του Ebersberg Robert Niedergesäß, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση του οράματος για τις δημόσιες μεταφορές ως εκπρόσωπος των περιφερειών του MVV, χαρακτηρίζει προβληματική την ποιότητα του S-Bahn.

Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι η επέκταση θα “κινήσει τα πράγματα”, θα υπάρξουν περισσότερες συχνότητες και η περιοχή MVV θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί σε δέκα περιοχές “από το Landshut και το Rosenheim έως το Weilheim και το Garmisch-Partenkirchen”.

Είναι αυτό αρκετό για διπλασιασμό; “Ο διπλασιασμός δεν σημαίνει ότι θέλουμε να διπλασιάσουμε σε κάθε μέρος”, δήλωσε ο Bernreiter.

Υπολογίζει στις αγροτικές περιοχές, όπου πρέπει να υπάρξει μια κατάλληλη ώθηση στην επέκταση. Τα λεωφορεία παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Αντί για 13.000 λεωφορεία σήμερα, 20.000 λεωφορεία θα κυκλοφορούν στις δημόσιες μεταφορές το 2030. Μέχρι το 2040, όλα θα κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα ή υδρογόνο αντί για ντίζελ.

Η Βαυαρία θα επιδοτεί την αγορά 400 τέτοιων οχημάτων ετησίως και αργότερα οι εταιρείες λεωφορείων θα τα προμηθεύονται οι ίδιες.

Ο Bernreiter ελπίζει ότι τα λεωφορεία στις αγροτικές περιοχές θα συμπληρώσουν το αραιό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στόχος είναι η δημιουργία “κρατικής σημασίας” λεωφορειακών γραμμών μήκους δέκα έως 100 χιλιομέτρων. Στόχος είναι να υπάρχουν 70 γραμμές μέχρι το 2030.

Το κεφάλαιο σχετικά με την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου δεν είναι τόσο συγκεκριμένο όσο το κεφάλαιο για τα λεωφορεία – η “αύξηση της αποτελεσματικότητας του δικτύου SPNV” θα είναι η “πρώτη προτεραιότητα”, αναφέρεται.

“Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί η σιδηροδρομική υποδομή στην περιοχή”.

Τα μεμονωμένα έργα ή οι ημερομηνίες ολοκλήρωσης δεν περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο των σιδηροδρόμων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.