Βαυαρία: Όχι σε εθελοντική υποδοχή αιτούντων άσυλο από Ελλάδα-Ιταλία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Χέρμαν κατηγορεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα όσον αφορά το άσυλο.

Χαρακτήρισε ακατανόητο το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφωνεί με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να δέχονται περισσότερους αιτούντες άσυλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν (CSU) κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απέχει από την εθελοντική υποδοχή περαιτέρω αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, Ιταλία και άλλα συνοριακά κράτη της ΕΕ.

“Η έναρξη πρόσθετων προγραμμάτων υποδοχής σε περιόδους με ήδη υψηλό αριθμό αφίξεων δεν είναι μόνο λάθος μήνυμα, αλλά αποκαλύπτει επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης”, δήλωσε ο Herrmann στην Deutsche Presse-Agentur στο Μόναχο.

Ο Herrmann συνέχισε λέγοντας ότι η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser δεν θα πρέπει να εκδώσει νέες δεσμεύσεις εισδοχής χωρίς διαβούλευση με τα ομόσπονδα κρατίδια.

“Στο τέλος, αυτό οδηγεί μόνο στην υπερφόρτωση των δήμων και στην υπερφορολόγηση των κοινωνικών μας συστημάτων”.

Herrmann: “Πολιτική στις πλάτες των πολιτών”

“Ενώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θέτουν σε δοκιμασία τις πολιτικές τους για το άσυλο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακολουθεί μια αναποφάσιστη ειδική πορεία και κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα”, επέκρινε ο Herrmann.

“Υπό τον μανδύα του φαινομενικού ανθρωπισμού, πρόκειται για μια πολιτική στις πλάτες των ομόσπονδων κρατιδίων, των δήμων και κυρίως των πολιτών”.

Ο Herrmann είναι πρόεδρος της Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων.

Πρόσφατα, η Γερμανική Ένωση Επαρχιών είχε επίσης καλέσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταματήσει προς το παρόν να δέχεται εθελοντικά νέους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα, Ιταλία και άλλα συνοριακά κράτη της ΕΕ.

Ο Herrmann χαρακτήρισε το αίτημα αυτό “απολύτως κατανοητό στην παρούσα κατάσταση”. “Πολλές χώρες έχουν ήδη φθάσει στα όρια της χωρητικότητάς τους και οι επιλογές διαμονής στους δήμους χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό”.

Εστίαση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διασώθηκαν από κίνδυνο στη θάλασσα

Επί του παρόντος, περίπου τα δύο τρίτα των ομοσπονδιακών πολιτειών δεν δέχονται πλέον αιτούντες άσυλο από το εθνικό σύστημα διανομής. Η Βαυαρία είναι επί του παρόντος ένα από τα λίγα κρατίδια που δεν έχουν ακόμη διαγραφεί από το σύστημα.

“Αυτό είναι απολύτως ανησυχητικό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λάβει σοβαρά υπόψη της τις κραυγές για βοήθεια από τα κρατίδια και τους δήμους”, δήλωσε ο Herrmann.

Τον Ιούνιο, η Γερμανία είχε συμφωνήσει να αναλάβει 3.500 αιτούντες άσυλο. Πρόκειται για συνεισφορά σε έναν εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης της ΕΕ, ο οποίος δημιουργήθηκε αρχικά για ένα έτος με σκοπό την ανακούφιση των νότιων κρατών των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, όπως η Ελλάδα.

Το κύριο βάρος δίνεται στους ανθρώπους που διασώζονται από κίνδυνο στη θάλασσα από ιδιωτικές οργανώσεις βοήθειας (ΜΚΟ). Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, οι πρώτες μεταφορές στη Γερμανία αναμένονται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.