Βαυαρία: Σύνοδος κορυφής σήμερα με τη συμμετοχή Merkel και Söder

Σήμερα Παρασκευή, οι πολιτικοί της Βαυαρίας θα συνδεθούν με την καγκελάριο Merkel, τον πρωθυπουργό Söder και τον υπουργό Spahn μέσω βίντεο.

Η καγκελάριος Angela Merkel και ο πρωθυπουργός Markus Söder συμφωνούν στο εξής: Η έξοδος από το δεύτερο lockdown είναι δυνατή μόνο αργά, προσεκτικά και συνετά.

Για μήνες είναι οι ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούν και οι δύο πολιτικοί για να παροτρύνουν τους πολίτες να είναι υπομονετικοί. Αλλά όχι μόνο αυτοί από ό,τι φαίνεται.

Στην αρχή της πανδημίας και για πολλούς μήνες, η πλειοψηφία των πολιτικών στη Γερμανία, είτε στο Bundestag είτε στα δημοτικά συμβούλια των δήμων, ακολούθησαν την οδό των Merkel και Söder για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ακόμα και στα μέσα του δεύτερου lockdown αυτής της πανδημίας, οι τοπικοί πολιτικοί έχουν γίνει πιο ανήσυχοι. Και πιο απαιτητικοί.

Το παράπονό τους: “Εμείς πρέπει να εξηγήσουμε τα μέτρα στους ανθρώπους, καθώς και γιατί οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί δεν χαλαρώνουν με τα περιστατικά που μειώνονται”.

Το καλύτερο παράδειγμα: Ο έπαρχος του Erdingen, Martin Bayerstorfer, για παράδειγμα, συμβουλεύει επειγόντως να χαλαρώσουν τα μέτρα σε επαρχιακό επίπεδο επίπτωσης κάτω των 35.

Ενώ οι αριθμοί πέφτουν, τίποτα δεν αλλάζει

Διαφορετικά, “όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είναι πλέον πρόθυμοι να τηρήσουν τα μέτρα, επειδή θα βλέπουν πως ακόμα κι αν οι αριθμοί πέφτουν, τίποτα δεν αλλάζει”.

Ο αναπληρωτής του ζητά το άνοιγμα σχολείων και κατηγορεί δημοσίως τον Söder ότι “περιφρονεί τα παιδιά”. Ο περιφερειάρχης του Ebersberg, Robert Niedergesäß, επικρίνει τον νέο στόχο των 35 και τα όρια επαφής νοικοκυριών (συν ένα επιπλέον άτομο).

Το CSU Μονάχου ζητά περισσότερη χαλάρωση των μέτρων. Και αρκετοί πρόεδροι της Junge Union άσκησαν ανοιχτά κριτική στο διαδίκτυο. Μερικοί ανέφεραν αργότερα πως έλαβαν σκληρά μηνύματα από τους εμπιστευτικούς του Söder.

Η αντίσταση αυξάνεται επίσης στη Βόρεια Βαυαρία. Αρκετοί διοικητικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν τη συνάντηση της Παρασκευής με μια λίστα με πιεστικά θέματα.

Μεταξύ άλλων, ζητούν ένα σχέδιο για τα κέντρα των πόλεων. Δεν αναμένεται ότι οι πελάτες θα ψωνίζουν πάλι στο λιανικό εμπόριο έτσι απλά μετά το lockdown.

Ο δήμαρχος της πόλης Schweinfurt, Sebastian Remelé, το οποίο είχε τη χαμηλότερη τιμή συχνότητας στη Γερμανία την Τετάρτη, θα είναι επίσης παρών στην ψηφιακή συνάντηση της Μέρκελ αύριο.

Η πόλη στην Κάτω Φραγκονία έχει δείκτη επίπτωσης 5,6 (από τις 17 Φεβρουαρίου). Είναι πολύ σημαντικό αυτό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από λίγους μήνες θεωρείτο ένα απόλυτο hotspot κορωνοϊού.

Ο Remelé δεν θέλει να μιλήσει στο βίντεο μόνο για την πόλη του. Αλλά επίσης στοχεύει σε μια πανεθνική χαλάρωση, ειδικά στο λιανικό εμπόριο και στη γαστρονομία.

Και θα ήθελε να απομακρυνθεί από την τιμή επίπτωσης ως κατευθυντήρια γραμμή για περαιτέρω δράση. Η συνάντηση με την καγκελάριο θα μπορούσε να είναι επιτυχημένη. Αν από κοινού “βρούμε μία λειτουργική μέση οδό ανάμεσα σε προσοχή και χαλάρωση”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.