Βαυαρία: Τέλος η σειρά προτεραιότητας εμβολιασμού σε ιατρεία

Στη Βαυαρία, η σειρά προτεραιότητας εμβολιασμού για όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα ιατρεία θα αρθεί από την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση στο BR. Κάθε πολίτης θα μπορεί να εμβολιαστεί – εάν υπάρχει αρκετό διαθέσιμο εμβόλιο. Η κριτική ωστόσο προέρχεται από ειδικούς.

Οι ιατροί της Βαυαρίας θα επιτρέπεται να χορηγούν όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από την Πέμπτη 20 Μαΐου, ανεξάρτητα από την σειρά προτεραιότητας. Το Υπουργείο Υγείας έδωσε αυτήν την ημερομηνία στο BR κατόπιν αιτήματος.

Ο πρωθυπουργός Markus Söder ανακοίνωσε αυτό το βήμα ήδη την περασμένη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, μόνο τα εμβόλια των Astrazeneca και Johnson & Johnson έχουν εγκριθεί ανεξάρτητα από την σειρά προτεραιότητας. Τώρα, τα ιατρεία μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια των Biontech και Moderna κατά τη διακριτική τους ευχέρεια. Αυτό σημαίνει ότι – ανάλογα με το εμβόλιο – ο οποιοσδήποτε ηλικίας 16 ετών και άνω μπορεί να εμβολιαστεί σε έναν γενικό ιατρό.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η άρση της ιεράρχησης θα έχει ως αποτέλεσμα “έναν ακόμη πιο ευέλικτο και ταχύτερο εμβολιασμό των υπαρχόντων εμβολίων”, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek την περασμένη εβδομάδα.

Στα βαυαρικά κέντρα εμβολιασμού, η σειρά προτεραιότητας παραμένει προς το παρόν. Σύμφωνα με τον Holetschek, συγκεκριμένα άτομα από την ομάδα προτεραιότητας 3 λαμβάνουν επί του παρόντος προσφορά εμβολιασμού. “Τα άτομα ηλικίας 60 έως 69 ετών επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτό”, δήλωσε ο υπουργός.

Επιπλέον, η ομάδα 3 περιλαμβάνει καθηγητές σε γυμνάσια και δευτεροβάθμια σχολεία, υπαλλήλους λιανικής πώλησης τροφίμων, άτομα που εργάζονται σε θέσεις σε εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής, καθώς και άτομα με ασθένειες όπως ρευματισμοί, σακχαρώδης διαβήτης ή άσθμα.

“Τα άτομα άνω των 70 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό ή τουλάχιστον έχουν λάβει ραντεβού εμβολιασμού”, τόνισε ο Holetschek. Φυσικά, τα άτομα της πρώτης ή δεύτερης ομάδας προτεραιότητας θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται σε όλα τα κέντρα εμβολιασμού εάν αποφασίσουν να εμβολιαστούν.

Η KVB (ένωση ιατρών ασφάλισης υγείας στη Βαυαρία) χαιρέτισε την άρση των προτεραιοτήτων. Αλλά επεσήμανε επίσης ότι αυτό δεν σχετίζεται με αύξηση των διαθέσιμων δόσεων εμβολίου. Το συμβούλιο της KVB ζήτησε επομένως ρητά από τους γιατρούς να συνεχίσουν να εμβολιάζουν τους ασθενείς που χρειάζονται επειγόντως προστασία εμβολιασμού λόγω των γνωστών παραγόντων κινδύνου για σοβαρή πορεία της νόσου.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες επικρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης. Η επικεφαλής της ένωσης ιατρών του Marburger Bund, Susanne Johna, προειδοποίησε για την άρση των προτεραιοτήτων. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει πλέον ένα εμβόλιο, “αλλά απλά περισσότεροι άνθρωποι ανταγωνίζονται για ένα σπάνιο εμπόρευμα”.

Η Γερμανική Εταιρεία Ανοσολογίας είχε ήδη επικρίνει την περασμένη εβδομάδα ότι η ταχεία άρση της ιεράρχησης εμβολιασμού ήταν κίνδυνος για πολλά άτομα από τις ομάδες κινδύνου: “Εάν απελευθερώσουμε πολύ γρήγορα τώρα, δεν θα προστατεύσουμε τα άτομα που χρειάζονται προστασία αρκετά και νωρίς”.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Υπουργού Υγείας Jens Spahn, η προτεραιότητα εμβολιασμού θα αρθεί σε εθνικό επίπεδο στις 7 Ιουνίου – σε ιατρεία και κέντρα εμβολιασμού. “Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες ηλικίας 16 ετών και άνω θα έχουν το δικαίωμα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό”, δήλωσε τη Δευτέρα σύμφωνα με ψήφισμα ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά από διαβουλεύσεις με τους Υπουργούς Υγείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι, λόγω των αναμενόμενων ποσοτήτων παράδοσης, δεν μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν τον Ιούνιο. “Όπως ανακοινώθηκε, η εκστρατεία εμβολιασμού θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.”

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βαυαρία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.