Βαυαρία: Τι πρέπει να προσέξετε στα Lolli-τεστ στα σχολεία

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά στη Βαυαρία την Τρίτη. Ενόψει της πανδημίας, θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές – και όσον αφορά τα τεστ. Από πού θα μπορείτε να παίρνετε τα τεστ Lolli, τι θα πρέπει να προσέξετε και μπορεί ένα παιδί να αρνηθεί το τεστ;

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι υπουργοί Υγείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων θέσπισαν εθνικούς κανόνες καραντίνας για τους μαθητές.

Από εδώ και στο εξής, δεν θα τίθεται αυτόματα σε καραντίνα ολόκληρη η τάξη, εάν ένα παιδί βρεθεί θετικό, αλλά μόνο το μολυσμένο άτομο και οι στενές επαφές του (εάν δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει).

Οι τελευταίοι – εάν δεν έχουν συμπτώματα – μπορούν να απαλλαγούν μετά την πέμπτη ημέρα. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν νέες μολύνσεις και να διατηρηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων χαμηλός.

Επισκόπηση: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες καραντίνας για τους μαθητές

Νέοι κανόνες για το σχολικό έτος 2021/2022

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να αποφασίζουν, διότι τα μέτρα του εξαερισμού, οι στρατηγικές τεστ και οι υποχρεωτικές μάσκες επηρεάζουν επίσης τα μέτρα καραντίνας.

Το τελευταίο θα ισχύει στη Βαυαρία τουλάχιστον μέχρι την 1η Οκτωβρίου – ακόμη και στις θέσεις. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Markus Söder, στο μέλλον – μόλις τεθεί σε εφαρμογή το υλικοτεχνικό σύστημα – θα πραγματοποιούνται οι λεγόμενες εξετάσεις “γλειφιτζούρι” δύο φορές την εβδομάδα στα δημοτικά σχολεία και τα ταχεία τεστ τρεις φορές την εβδομάδα στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πού και από πότε χρησιμοποιούνται τα τεστ Lolli;

Γενικά, οι μαθητές επιτρέπεται να συμμετέχουν σε διά ζώσης διδασκαλία μόνο εάν μπορούν να προσκομίσουν ένα τρέχον, αρνητικό τεστ Covid 19.

Στις τάξεις 1 έως 4 και στα ειδικά σχολεία με έμφαση στη νοητική, σωματική και κινητική ανάπτυξη και την όραση, θα χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα τεστ Lolli, δηλαδή τεστ σάλιου, αντί των προηγούμενων γρήγορων τεστ.

Ο υπουργός Παιδείας Michael Piazolo ανακοίνωσε ότι μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τα τεστ ταχείας αντιγονικής εξέτασης για τους μικρούς μαθητές – από τις 20 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μετάβαση σε δύο τεστ PCR ανά εβδομάδα.

Πώς λειτουργούν τα τεστ Lolli;

Το μεγάλο πλεονέκτημα του τεστ Lolli είναι ότι πρόκειται για ένα τεστ PCR, το οποίο το καθιστά ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο από ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου. Τα τακτικά τεστ αποσκοπούν στην ανίχνευση των μολυσμένων παιδιών.

Τα τεστ αυτά λειτουργούν με διαδικασία συγκέντρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές δοκιμές αξιολογούνται μαζί. Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκεντρωτικό δείγμα.

Τα παιδιά (από μια τάξη, για παράδειγμα) πιπιλίζουν μια μπατονέτα για περίπου 30 δευτερόλεπτα – ακριβώς όπως ένα γλειφιτζούρι. Στη συνέχεια, όλα τα επιχρίσματα συγκεντρώνονται σε ένα σωληνάριο, το οποίο με τη σειρά του συλλέγεται από το σχολείο και αναλύεται στο εργαστήριο.

Επομένως, πρέπει να αξιολογηθεί μόνο ένα τεστ PCR. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού του κρατιδίου της Βαυαρίας, το αποτέλεσμα αποστέλλεται στους γονείς ή τους κηδεμόνες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τις 7 μ.μ. την ημέρα της εξέτασης.

Τι συμβαίνει αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό;

Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, όλα τα παιδιά μπορούν να πάνε κανονικά στο σχολείο την επόμενη ημέρα και να συμμετάσχουν στη δια ζώσης διδασκαλία.

Τι συμβαίνει αν το αποτέλεσμα είναι θετικό;

Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, είναι σημαντικό να μάθετε γρήγορα ποιο ή ποια παιδιά έχουν προσβληθεί, ώστε να τα στείλετε σε καραντίνα, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Ως εκ τούτου, λαμβάνονται και μεμονωμένα δείγματα των παιδιών για κάθε τεστ γλειφιτζουριού (τα λεγόμενα εφεδρικά δείγματα) – έτσι υπάρχουν πάντα δύο επιχρίσματα PCR ανά παιδί.

Αυτά συλλέγονται μαζί με το σωληνάριο της τάξης και μπορούν να αναλυθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εάν είναι απαραίτητο, για να διαπιστωθεί από ποιον προήλθε το θετικό δείγμα.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον γονέα/κηδεμόνα έως τις 6 π.μ. της επόμενης ημέρας, πριν από την έναρξη του σχολείου. Το παιδί που έχει θετικό τεστ παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι.

Πού μπορώ να βρω τα τεστ;

Τα τεστ Lolli παρέχονται από το σχολείο, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς ή οι κηδεμόνες δεν χρειάζεται να τα φροντίζουν και να τα παίρνουν οι ίδιοι. Πληρώνονται επίσης από το σχολείο.

Τα εμβολιασμένα/αναρρωμένα παιδιά πρέπει επίσης να υποβληθούν σε τεστ;

Όχι. Οι πλήρως εμβολιασμένοι μαθητές δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που έχουν αναρρώσει, εάν η λοίμωξη συνέβη έως πριν από έξι μήνες.

Μπορεί ένα παιδί να αρνηθεί το τεστ;

Ο εκπρόσωπος Τύπου Lukas Strehle του κρατικού υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Βαυαρίας εξηγεί απαντώντας σε ερώτηση του BR: “Οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει και δεν προσκομίζουν αρνητικό αποδεικτικό τεστ παρακολουθούν τα μαθήματα στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας”.

Η συμμετοχή στα τεστ στο σχολείο είναι εθελοντική. Για λόγους προστασίας των δεδομένων, πρέπει να ληφθεί δήλωση συγκατάθεσης από τον γονέα ή τον κηδεμόνα πριν από τη διεξαγωγή των τεστ.

Εάν αυτή δεν είναι διαθέσιμη ή δεν μπορεί να παρασχεθεί, υπάρχει η δυνατότητα να προσκομιστεί ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού που διενεργήθηκε εκτός σχολείου από ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον Strehle, αυτό μπορεί να είναι ένα τεστ PCR ή ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου POC σε ένα κέντρο τεστ ή σε ένα φαρμακείο.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.