Βαυαρία-Βάδη-Βυρτεμβέργη: Η δικαιοσύνη γίνεται όλο και πιο ψηφιακή

Ο έντυπος φάκελος μεταφέρεται όλο και περισσότερο στο ψηφιακό μέσο, ενώ οι ακροάσεις πραγματοποιούνται επίσης μέσω οθόνης: Ο νότος της Γερμανίας προχωράει στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης.

Η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη επιθυμούν να επεκτείνουν περαιτέρω την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος και ήδη βλέπουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την πολύπλοκη αυτή μετατροπή.

Μετά από μια τεχνική συζήτηση στο περιφερειακό δικαστήριο του Ουλμ, η υπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Marion Gentges και ο Βαυαρός συνάδελφός της Georg Eisenreich αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην κατάσταση της ψηφιοποίησης στη δικαιοσύνη.

Κατά την άποψη των υπουργών, τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης ήταν ιδιαίτερα εμφανή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι ακροάσεις μέσω βίντεο ήταν “εξαιρετικά χρήσιμες” τους τελευταίους μήνες, δήλωσε η υπουργός Gentges. Σε ορισμένα εργατοδικεία, έως και τα δύο τρίτα των ακροάσεων πραγματοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Ο συνάδελφός της Eisenreich τόνισε επίσης τη σημασία των διαπραγματεύσεων μέσω βίντεο. Ο πολιτικός δήλωσε ότι η χρήση τους έχει αυξηθεί σημαντικά και πλέον είναι τετραψήφιες στη Βαυαρία.

Οι διαπραγματεύσεις μέσω βίντεο εξοικονόμησαν επίσης έξοδα ταξιδιού, μείωσαν τον απαιτούμενο χρόνο και μείωσαν τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Eisenreich, και τα 99 δικαστήρια στο κρατίδιο έχουν εξοπλιστεί με συστήματα τηλεδιάσκεψης από τον Ιούλιο και διαθέτουν πλέον ένα εργαλείο διάσκεψης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη τη Βαυαρία.

Επιπλέον, η ηλεκτρονική νομική επικοινωνία έχει εισαχθεί παντού. Σύμφωνα με την Gentges, τα δικαστήρια της Βάδης-Βυρτεμβέργης μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την τεχνολογία των τηλεδιασκέψεων σε ολόκληρο το κρατίδιο.

Παράλληλα, προχωρά η εισαγωγή ηλεκτρονικών αρχείων στα δικαστήρια και των δύο κρατιδίων. Στα νοτιοδυτικά, 60 δικαστήρια εργάζονται ήδη με αυτό, ενώ στη Βαυαρία η τυπική εισαγωγή του ηλεκτρονικού φακέλου σε αστικές διαδικασίες βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα δικαστήρια.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, μόνο τα περιφερειακά δικαστήρια και τα διοικητικά δικαστήρια δεν έχουν ακόμη εισαγάγει ηλεκτρονικούς φακέλους.

Φέτος, όλα τα δικαστήρια στα νοτιοδυτικά θα εξοπλιστούν επίσης με WiFi. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την ψηφιακή πρόσβαση στα αρχεία για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η υπουργός Gentges χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης ως “μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία”. Ωστόσο, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.

Το ψηφιακό σύστημα δικαιοσύνης θα είναι πιο φιλικό προς τους πολίτες και θα προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα για τους συναδέλφους στο δικαστικό σώμα.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.