Βαυαρός Πρωθυπουργός: Αεράμυνα για τις μεγάλες γερμανικές πόλεις

Ο ηγέτης του CSU Markus Söder ζήτησε σύγχρονα συστήματα αεράμυνας για τις μεγάλες γερμανικές πόλεις. Είπε ότι δεν αρκεί μόνο η προστασία των εταίρων.

Μετά την παράδοση ενός γερμανικού συστήματος αεράμυνας Iris-T SLM στην Ουκρανία, ο ηγέτης του CSU Markus Söder ζητά την απόκτηση τέτοιας στρατιωτικής τεχνολογίας για την προστασία και των μεγάλων γερμανικών πόλεων.

“Πρέπει να εγκαταστήσουμε συστήματα προστασίας από πυραύλους και αεράμυνα για τις γερμανικές πόλεις”, δήλωσε ο Söder στην Bild am Sonntag.

“Αυτό θα μας έδινε μια πλήρη προστατευτική ομπρέλα πάνω από τη Γερμανία. Δεν αρκεί μόνο να προστατεύουμε τους εταίρους μας, πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για τη δική μας χώρα”.

Πριν από λίγες ημέρες, η Γερμανία παρέδωσε στην Ουκρανία ένα πρώτο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας Iris-T SLM. Τρία ακόμη από αυτά τα συστήματα πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο έτος.

Το Iris-T είναι ένας από τους πιο σύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους στον κόσμο. Η ανάπτυξή του χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990.

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι δυτικοί στρατοί συνειδητοποίησαν ότι ο σοβιετικός πύραυλος αέρος R-73 ήταν σαφώς ανώτερος από τον αντίστοιχο του ΝΑΤΟ “Sidewinder”, κυρίως σε εμβέλεια και ευελιξία.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, η Γερμανία και έξι άλλα κράτη του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν το Iris-T, το οποίο παράγεται από την αμυντική εταιρεία Diehl Defence στη λίμνη της Κωνσταντίας.

Η Luftwaffe παρήγγειλε 1.250 μονάδες και παρέλαβε τα πρώτα δείγματα στα τέλη του 2005. Το 2014, η Diehl Defence παρουσίασε το σύστημα με την ονομασία Iris-T SLM.

Αποτελείται συνολικά από τρία οχήματα: μια κινητή εξέδρα εκτόξευσης σε ένα στρατιωτικό φορτηγό με χώρο για οκτώ πυραύλους, ένα όχημα ραντάρ και ένα όχημα διοίκησης.

Συνομιλίες Γερμανίας-Ισραήλ για τους πυραύλους Arrow

Το Iris-T SLM μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα κατά των πυραύλων που πλησιάζουν σε ύψος έως 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως 40 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD), το σύστημα μπορεί να προστατεύσει “μια ολόκληρη μεγάλη πόλη από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις”.

Προστατευτική ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας τεσσάρων επιπέδων για τη Γερμανία.

Αυτό αποτελεί μέρος του ειδικού προγράμματος 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr, είχε εξηγήσει ο Scholz στις γερμανοϊσπανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων του Σεπτεμβρίου, η Γερμανία ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για ένα ισραηλινό αμυντικό σύστημα. Πρόκειται για πυραύλους Arrow-3.

Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, το σύστημα θα κοστίσει περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα εγκατασταθεί στη Γερμανία έως το 2025.

Ήδη από τον Μάρτιο, η Agnes Strack-Zimmermann (FDP), πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με το Ισραήλ.

Την Πέμπτη, στο περιθώριο μιας συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η ομοσπονδιακή υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ υπέγραψε μαζί με συναδέλφους της μια δήλωση σχετικά με τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την “Ασπίδα του Ουρανού”.

Αυτό έχει ως στόχο να συμβάλει στην κάλυψη των υφιστάμενων κενών στην τρέχουσα προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη.

Υπάρχουν ελλείψεις, για παράδειγμα, στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων που φθάνουν σε μεγάλα ύψη, αλλά και στην άμυνα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων cruise.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.