Το Βέλγιο θεσπίζει τη δυνατότητα 4ημερης εβδομάδας εργασίας

Οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο θα μπορούν σύντομα να επιλέξουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στην αγορά που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Το δικαίωμα στην 4ημερη εβδομάδα εργασίας κέρδισαν οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο, που θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αντί για πέντε με τις ίδιες αποδοχές, κατάκτηση που αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας που στοχεύει να κάνει την άκαμπτη αγορά εργασίας του Βελγίου πιο ευέλικτη.

Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας θα δώσει στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να ζητούν τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Σύμφωνα με το βελγικό σύστημα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συμπυκνώνουν την τρέχουσα πενθήμερη εβδομάδα σε τέσσερις ημέρες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει τη διατήρηση της εβδομάδας εργασίας των 38 ωρών, αλλά με μια επιπλέον ημέρα άδειας.

Οι εργοδότες θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν το αίτημα των εργαζομένων για μια πιο σύντομη εργασιακή εβδομάδα, υπό τον όρο όμως να εξηγήσουν την άρνησή τους γραπτώς, δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Πιέρ Υβ Ντερμάς.

Για τις εταιρείες, θα είναι ευκολότερο να καθιερωθεί η βραδινή και νυχτερινή εργασία χωρίς προηγούμενη συμφωνία από όλα τα εργατικά σωματεία.

«Έχουμε ζήσει δύο δύσκολα χρόνια. Με αυτή τη συμφωνία, θέλουμε μια οικονομία που να είναι πιο καινοτόμα, βιώσιμη και ψηφιακή.

Στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις ισχυρότερους», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρό σε συνέντευξη Τύπου κατά την ανακοίνωση του πακέτου μεταρρυθμίσεων.

«Αν συγκρίνετε τη χώρα μας με άλλες, θα δείτε συχνά ότι είμαστε πολύ λιγότερο δυναμικοί»πρόσθεσε.

Το πακέτο συμφωνήθηκε από την πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας και θα δώσει επίσης στους εργαζόμενους το δικαίωμα να απενεργοποιούν τα τηλέφωνα εργασίας τους αφού τελειώσει το ωράριο χωρίς τον φόβο κυρώσεων από τους εργοδότες.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα μπορούν να εργάζονται με πιο ευέλικτα ωράρια αφού το αιτηθούν στον εργοδότη τους.

Ωστόσο, ο χρόνος για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να διαρκέσει μήνες, καθώς το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει πολλαπλές αναγνώσεις από ομοσπονδιακούς νομοθέτες πριν τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: LIFO | Με πληροφορίες από Euronews

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.