Βενζίνη: Πόσο τρώει από τον μισθό του Έλληνα

Τα βάρη στις τσέπες των Ελλήνων αυξάνει όλο και περισσότερο το ράλι των τιμών στα καύσιμα, που έρχεται να προστεθεί στο κοκτέιλ ανατιμήσεων σε αγαθά και ενέργεια, με το οποίο βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι οι καταναλωτές, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει.

Με τις τιμές της βενζίνης να έχουν πάρει «φωτιά», οι Έλληνες καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα αναγκαία για τις μετακινήσεις του καύσιμα, τα οποία «ροκανίζουν» πλέον σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Η «αιμορραγία» που υφίστανται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από το δυσβάσταχτο κόστος των καυσίμων αντανακλάται στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που υπολογίστηκαν στη βάση των τιμών βενζίνης της 7ης Μαρτίου.

Στο σχετικό γράφημα αποτυπώνεται το ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού που απαιτείται για την αγορά 60 λίτρων βενζίνης σε επιλεγμένες χώρες.

Όπως φαίνεται, οι Έλληνες χάνουν το διπλάσιο ποσοστό του μέσου μισθού σε σχέση με τους Γερμανούς.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού που χρειάζεται προκειμένου να προμηθευτεί κανείς 60 λίτρα βενζίνης ανέρχεται στο 5,58%.

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά από μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σλοβακία όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5,33%, η Πορτογαλία (5,27%), η Εσθονία (4,96%), η Λετονία (4,81%), η Λιθουανία (4,54%), η Μ. Βρετανία (3,11%) και η Γερμανία (2,92%).

Στις ΗΠΑ το ποσοστό του μέσου μισθού που απαιτείται για την αγορά βενζίνης ανέρχεται στο 1,22%.

Επιδότηση καυσίμων

Σε μία κίνηση «ανακούφισης» των πολιτών η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες επιδότηση στα καύσιμα από τον ερχόμενο μήνα.

Η επιδότηση αφορά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου και θα καταβληθεί σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται έως 30.000 ευρώ.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα για ένα αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο.

Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι δικαιούχοι της επιδότησης μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ακόμα και σε ένα γέμισμα.

Να πληρώσουν δηλαδή ένα γέμισμα αν προκύπτει με την επιδότηση από το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Πετρέλαιο ντίζελ

Παράλληλα, από τον κρατικό προϋπολογισμό επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.

Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως ανακοινώθηκε στην αντλία θα υπάρξει μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο (με τον ΦΠΑ), καθώς το ποσό αυτό θα το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ εφόσον πληρούν το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος των 30.000 ευρώ, θα μπορούν να κάνουν χρήση και της ψηφιακής επιταγής των 30-50 ευρώ, ανάλογα με το εάν είναι κάτοχοι μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου και εάν ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τη νησιωτική.

Κάρτα καυσίμων

Η χορήγηση της κάρτας καυσίμων θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass), η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Για π.χ. αν μία οικογένεια έχει δύο οχήματα μπορεί να λάβει επιδότηση και για τα δύο εφόσον όμως είναι σε διαφορετικό όνομα.

Κι εδώ όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδότηση δίνεται μόνο σε όσους είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 30.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την κάρτα των 30-50 ευρώ για την επιδότηση αγοράς βενζίνης, οι δικαιούχοι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ακόμα και σε ένα γέμισμα.

Να πληρώσουν δηλαδή ένα «φουλάρισμα» -αν βγαίνει- με την επιδότηση από την ηλεκτρονική κάρτα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.