Το Βερολίνο τιμά την πτώση του Τείχους στις 9 Νοεμβρίου 1989

Το Βερολίνο τιμά την Ειρηνική Επανάσταση και την πτώση του Τείχους πριν από 33 χρόνια με μια κεντρική εκδήλωση μνήμης σήμερα.

Η κυβερνητική δήμαρχος του Βερολίνου Franziska Giffey (SPD) και η υφυπουργός Πολιτισμού Claudia Roth (Πράσινοι) θα είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στο μνημείο στην Bernauer Strasse.

Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί η Λευκορωσική Χορωδία Volny. Δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2020 ως αντίδραση στην καταστολή στη Λευκορωσία.

Τείχος του Βερολίνου: Τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι τραγουδιστές θα φορούν μάσκες για να παραμείνουν ανώνυμοι και να προστατευτούν έτσι από διώξεις.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση στο μνημείο θα περιλαμβάνουν επίσης περίπου 200 μαθητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.

Στις 9 Νοεμβρίου 1989, μετά από ένα μεγάλο κύμα αποχωρήσεων και μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, η τότε ηγεσία της ΛΔΓ άνοιξε τα σύνορα προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και επέτρεψε σε όλους τους πολίτες της ΛΔΓ να ταξιδέψουν. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, η γερμανική ενοποίηση ήρθε στις 3 Οκτωβρίου 1990.

Η 9η Νοεμβρίου σηματοδοτεί επίσης δύο άλλα γεγονότα της γερμανικής ιστορίας: το 1918, την ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε στο Βερολίνο η Δημοκρατία.

Γιατί η 9η Νοεμβρίου είναι μοιραία ημέρα στη γερμανική ιστορία;

Στις 9 Νοεμβρίου 1938, συναγωγές και άλλα εβραϊκά ιδρύματα καταστράφηκαν και Εβραίοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια πογκρόμ στη ναζιστική Γερμανία.

Ο κυβερνητικός δήμαρχος του Βερολίνου Γκίφι θα εκφωνήσει ομιλία στην εκδήλωση μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας για την 84η επέτειο των πογκρόμ του Νοεμβρίου στο Εβραϊκό Κοινοτικό Κέντρο στην Fasanenstraße το βράδυ της Τετάρτης (7μμ).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.