Βερολίνο vs Βιέννη: Ποια πόλη είναι καλύτερη για να ζήσει κανείς;

Βερολίνο vs Βιέννη – Οι ευρωπαϊκές πόλεις της Βιέννης και του Βερολίνου προσελκύουν ξένους από όλο τον κόσμο. Αλλά σε ποια πόλη είναι καλύτερα να ζει κανείς; Από τον πληθυσμό μέχρι τους μισθούς και το κόστος ζωής, εξετάζουμε διάφορους παράγοντες ώστε να μπορείτε να τις συγκρίνετε.

Η αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη και η γερμανική πρωτεύουσα Βερολίνο είναι και οι δύο γερμανόφωνες πόλεις στην κεντρική Ευρώπη, έχουν συναρπαστική ιστορία και αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Αλλά εκεί τελειώνουν πραγματικά οι ομοιότητες.

Δείτε ακόμα: Γερμανία – Αυστρία: Σε ποια χώρα είναι καλύτερα να μετακομίσετε;

Οι κάτοικοι της Βιέννης επαινούν τον πολιτισμό και την ομορφιά της πόλης, καθώς και την υψηλή ποιότητα ζωής.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι στο Βερολίνο τείνουν να απολαμβάνουν πράγματα που είναι λίγο πιο “ωμά” – πρόκειται αναμφισβήτητα για την πρωτεύουσα της νυχτερινής ζωής της Ευρώπης.

Ωστόσο, υπάρχουν πραγματικά πολύ περισσότερα να συγκρίνει κανείς στην καθημερινή ζωή και στα δύο αυτά μέρη.

Το GRland συγκέντρωσε δεδομένα από διάφορες πηγές για να προσφέρει μια σύγκριση αυτών των δύο πόλεων.

Βιέννη

Πληθυσμός: Η Βιέννη είναι μακράν η μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας. Στις αρχές του 2022, περίπου 1,93 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στην πόλη.

Περίπου το 32,2% των κατοίκων της Βιέννης είναι ξένοι υπήκοοι, με το 37,6% να έχει γεννηθεί στο εξωτερικό και το 42,6% να είναι αλλοδαπής καταγωγής.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι είτε έχουν ξένη υπηκοότητα είτε είναι Αυστριακοί υπήκοοι που γεννήθηκαν στο εξωτερικό.

Μισθοί: Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας απασχόλησης Step Stone για το 2022, ο μέσος ακαθάριστος ετήσιος μισθός στην Αυστρία είναι 49.609 ευρώ και ο διάμεσος μισθός 44.500 ευρώ.

Όσον αφορά τη Βιέννη, ο μέσος ακαθάριστος ετήσιος μισθός είναι 52.783 ευρώ και ο διάμεσος μισθός 46.800 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι κερδίζουν κατά μέσο όρο 4.398 € προ φόρων.

Ενοίκια: Σύμφωνα με τον ιστότοπο Numbeo, ο οποίος συγκεντρώνει στοιχεία που συνεισφέρουν οι χρήστες σχετικά με το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο, ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης κοστίζει κατά μέσο όρο 870,38 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκιο, ενώ ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου εκτός κέντρου κοστίζει κατά μέσο όρο 664,24 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το Expat Arrivals αναφέρει ότι η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης είναι 915 €, και φτάνει έως και 2.000 € για ένα διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων.

Δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές: Το σύστημα δημόσιων μεταφορών της Βιέννης είναι παγκοσμίως γνωστό χάρη στη φήμη του ότι είναι καθαρό, αποτελεσματικό και σχετικά φθηνό.

Η Wiener Linien είναι η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες και λειτουργεί πέντε γραμμές του μετρό, 29 γραμμές τραμ και 127 γραμμές λεωφορείων, συμπεριλαμβανομένων 24 νυχτερινών γραμμών.

Μια σπουδαία προσφορά στη Βιέννη (την οποία το Βερολίνο σκέφτηκε να αντιγράψει κάποια στιγμή), είναι το ετήσιο εισιτήριο διαρκείας που κοστίζει 365 ευρώ – μόλις 1 ευρώ την ημέρα.

“Δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό του να ταξιδεύει όσο συχνά θέλει με το μετρό, το τραμ και τα λεωφορεία (με εξαίρεση τις ειδικές γραμμές ταχείας κυκλοφορίας), τα τρένα που διαχειρίζεται η ÖBB (προαστιακός σιδηρόδρομος) και τα δρομολόγια που διαχειρίζεται η Wiener Lokalbahnen (μέχρι το Vösendorf-Siebenhirten)”, αναφέρει η Wiener Linen.

Εν τω μεταξύ, το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 5,80 ευρώ, ενώ η απλή διαδρομή 2,40 ευρώ (υπάρχουν εκπτώσεις και τα παιδιά κάτω των 6 ετών ταξιδεύουν δωρεάν).

Διεθνείς συνδέσεις: Το διεθνές αεροδρόμιο της Βιέννης, το οποίο είναι ο κόμβος της Austrian Airlines, έχει αξιόλογες συνδέσεις.

Προσφέρει πτήσεις προς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, καθώς και σε πιο μακρινές περιοχές, από τη Νέα Υόρκη έως το Νέο Δελχί.

Λόγω της θέσης της Βιέννης στα ανατολικά της Αυστρίας στον ποταμό Δούναβη, υπάρχουν επίσης εξαιρετικές σιδηροδρομικές συνδέσεις τόσο με τη δυτική όσο και με την ανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε ακόμη και διάφορα ταξίδια με πλοίο στον Δούναβη, συμπεριλαμβανομένου ενός πλοίου για την Μπρατισλάβα.

Βερολίνο vs Βιέννη: Ποια πόλη είναι καλύτερη για να ζήσει κανείς;
Βιέννη – Η πρωτεύουσα της Αυστρίας

Βερολίνο

Πληθυσμός: Η γερμανική πρωτεύουσα είναι επίσης μακράν η πολυπληθέστερη πόλη της Γερμανίας και, μέχρι το τέλος του 2022, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στο Βερολίνο έφτασε στο νέο ρεκόρ των 3,86 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου από το τέλος του 2022, το ποσοστό των αλλοδαπών που ζουν στο Βερολίνο αποτελεί το 24,3% του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό των κατοίκων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο σύνολο του Βερολίνου ήταν 38,6% το 2022.

Μισθοί: Σύμφωνα με τον ιστότοπο για τις θέσεις εργασίας Kununu, ο μέσος ετήσιος μισθός για το Βερολίνο είναι 45.934 ευρώ ετησίως προ φόρων, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 3.827 ευρώ προ φόρων.

Στην κατάταξη του ιστότοπου με 30 γερμανικές πόλεις βάσει του μέσου ετήσιου μισθού, το Βερολίνο βρίσκεται στην 21η θέση.

Οι γερμανικές πόλεις με τους υψηλότερους μέσους μισθούς είναι το Μόναχο, όπου ο μέσος ακαθάριστος μισθός είναι 55.766 ευρώ ετησίως, η Στουτγάρδη με 55.719 ευρώ και η Φρανκφούρτη με 55.403 ευρώ.

Ο κύριος λόγος για τους σχετικά μέτριους μισθούς των Βερολινέζων είναι η οικονομική δομή της πρωτεύουσας.

Σε αντίθεση με τη Στουτγάρδη ή ορισμένες περιοχές της Βαυαρίας, το Βερολίνο δεν αποτελεί τόπο εγκατάστασης ισχυρών βιομηχανιών, όπως οι προμηθευτές αυτοκινήτων ή οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ενοίκια: Τα ενοίκια σε όλη τη Γερμανία έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και το Βερολίνο σίγουρα δεν έχει ξεφύγει από την τάση αυτή.

Σύμφωνα με την Berliner Morgenpost, στις 30 Ιουνίου 2022, το μέσο “ψυχρό” ενοίκιο (πριν προστεθούν τα κοινόχρηστα) ήταν 6,52 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα στην πρωτεύουσα – 15 σεντς περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ζητούμενα ενοίκια (δηλαδή για νέα συμβόλαια) ξεπερνούν πλέον τα 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ, ο ιστότοπος για το κόστος διαβίωσης Numbeo, αναφέρει ότι ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης κοστίζει κατά μέσο όρο 1.282,83 ευρώ, ενώ ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου εκτός του κέντρου της πόλης κοστίζει 902,31 ευρώ.

Αν και τα ενοίκια στο Βερολίνο είναι κατά μέσο όρο φθηνότερα από ορισμένες άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Μόναχο και το Αμβούργο, μια σημαντική δυσκολία στο Βερολίνο είναι η εύρεση διαμερίσματος.

Ο ανταγωνισμός είναι έντονος επειδή η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη.

Πολλοί άνθρωποι ζουν σε γκαρσονιέρες (γνωστές ως διαμερίσματα ενός δωματίου) επειδή είναι ελαφρώς φθηνότερες και πιο εύκολο να τις αντέξει κάποιος οικονομικά από ένα διαμέρισμα ενός ή δύο υπνοδωματίων.

Δημόσιες συγκοινωνίες: Το Βερολίνο διαθέτει ένα εκτεταμένο και καλά ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, το οποίο περιλαμβάνει μετρό, τρένα, λεωφορεία, τραμ και ακόμη και ένα πλοίο που διασχίζει τον ποταμό Σπρέε.

Στο Βερολίνο ισχύουν τρεις ζώνες κομίστρου: AB, BC και ABC. Η ζώνη κομίστρου AB καλύπτει την περιοχή της πόλης μέχρι τα όρια της πόλης, ενώ η ζώνη ABC καλύπτει τη γύρω περιοχή του Βερολίνου και του Πότσνταμ.

Η κανονική τιμή του μηνιαίου εισιτηρίου για τις ζώνες κομίστρου AB είναι 86 ευρώ, ενώ όσοι ταξιδεύουν μετά τις 10 το πρωί μπορούν να πάρουν μειωμένο μηνιαίο εισιτήριο για 63 ευρώ.

Ένα τυπικό, απλό εισιτήριο κοστίζει 3 € και ένα εισιτήριο Kurzstrecke (μικρής απόστασης) για διαδρομή τριών στάσεων με τρένο ή 6 στάσεων με λεωφορείο ή τραμ κοστίζει 2 €. Ένα ημερήσιο εισιτήριο μετακίνησης θα σας κοστίσει 8,80 €.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει προσφορά μηνιαίου εισιτηρίου αξίας 29 € που καλύπτει την περιοχή του Βερολίνου AB. Αργότερα μέσα στη χρονιά θα φτάσουν τα πανεθνικά εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς των 49€.

Διεθνείς συνδέσεις: Το αεροδρόμιο Βρανδεμβούργου του Βερολίνου – που κατασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια – μπορεί να μην είναι το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, αλλά σίγουρα έχει καλές συνδέσεις.

Εκτός του ότι προσφέρει πτήσεις προς όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι διεθνείς ταξιδιώτες μπορούν να πάρουν απευθείας πτήσεις προς μακρινούς προορισμούς, όπως η Νέα Υόρκη και η Σιγκαπούρη.

Το Βερολίνο είναι επίσης καλά συνδεδεμένο όσον αφορά τα διεθνή σιδηροδρομικά ταξίδια.

Τα τρένα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης πηγαίνουν σε πόλεις της Πολωνίας, της Πράγας, της Σουηδίας, του Άμστερνταμ και της Γαλλίας.

Βερολίνο vs Βιέννη: Ποια πόλη είναι καλύτερη για να ζήσει κανείς;
Βερολίνο – Η πρωτεύουσα της Γερμανίας

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.