Volkstrauertag: Τι σημαίνει η Ημέρα Πένθους στη Γερμανία;

Volkstrauertag στη Γερμανία: Τι σημαίνει η “Ημέρα Πένθους” και ποιες απαγορεύσεις υπάρχουν και τι κρύβεται πίσω από αυτές;

Η Ημέρα Πένθους (Volkstrauertag) είναι μια ήσυχη αργία τον Νοέμβριο κατά την οποία απαγορεύονται ορισμένες δραστηριότητες. Τι κρύβεται όμως πίσω από την Volkstrauertag στη Γερμανία και τι επιτρέπεται να κάνετε;

Το Volkstrauertag πραγματοποιείται λίγο πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων. Ποια είναι όμως η σημασία αυτής της ημέρας και τι απαγορεύεται; Ακολουθούν απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την Ημέρα Πένθους.

Πότε είναι η Ημέρα Πένθους (Volkstrauertag) στη Γερμανία;

Η Ημέρα Μνήμης πραγματοποιείται πάντα την 33η Κυριακή του καθολικού έτους και την προτελευταία Κυριακή του προτεσταντικού έτους. Μια εβδομάδα μετά την Ημέρα Μνήμης, γιορτάζεται η Κυριακή των Νεκρών ή Κυριακή της Αιωνιότητας (προτεσταντική).

Πότε είναι η Ημέρα Μνήμης 2022;

Φέτος, η Ημέρα Μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022.

Τι είναι στην πραγματικότητα η Ημέρα Πένθους;

Δύο εβδομάδες πριν από την 1η Απριλίου, πραγματοποιείται στη Γερμανία η Volkstrauertag. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη σιωπή και τη σιωπηλή μνήμη – όχι μόνο σε όλη τη Γερμανία, αλλά σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι θρηνούν.

Η Volkstrauertag είναι μια παγγερμανική ημέρα μνήμης για τα θύματα της βίας, της τρομοκρατίας και του πολέμου. Κατά κανόνα, το περιεχόμενό τους δεν καθορίζεται νομοθετικά στα επιμέρους ομόσπονδα κρατίδια, γι’ αυτό και το επίκεντρο της Volkstrauertag έχει αλλάξει ξανά και ξανά με την πάροδο των ετών.

Από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980, τιμήθηκαν κυρίως οι Γερμανοί στρατιώτες που πέθαναν στον πόλεμο. Στη συνέχεια, τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού ήρθαν στο προσκήνιο.

Στις μέρες μας, το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στην τυραννία, τον πόλεμο και την τρομοκρατία. Η Volkstrauertag αλλάζει συνεχώς, έτσι ώστε το 2022 πολλοί άνθρωποι πιθανόν να μνημονεύουν τα ουκρανικά θύματα του πολέμου.

Volkstrauertag: Η σημασία της Ημέρας Πένθους στη Γερμανία

Η Volkstrauertag εισήχθη αρχικά από τη Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge για να τιμήσει τη μνήμη των πολλών εκατομμυρίων θυμάτων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Την Volkstrauertag, οι άνθρωποι θυμούνται τα θύματα του πολέμου. Ωστόσο, η ημέρα αυτή δεν είναι μόνο ημέρα πένθους, αλλά θα πρέπει επίσης να αποτελεί ένδειξη ειρήνης και συμφιλίωσης.

Έτσι, την Ημέρα του Εθνικού Πένθους, οι άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν πίσω, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ρίξουν μια προειδοποιητική ματιά στο μέλλον, προκειμένου να αποτρέψουν τέτοια δεινά στην καλύτερη περίπτωση.

Η πρώτη επίσημη Ημέρα Εθνικού Πένθους πραγματοποιήθηκε το 1922 στο γερμανικό Ράιχσταγκ στην πρωτεύουσα Βερολίνο. Αρχικά, η Ημέρα του Πένθους ήταν καθαρά ημέρα μνήμης.

Το 1934, οι Ναζί την ανακήρυξαν “Ημέρα Μνήμης Ηρώων” και την τοποθέτησαν στη δεύτερη Κυριακή της Σαρακοστής. Πέντε χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Volkstrauertag επανήλθε στη Γερμανία ως ημέρα μνήμης για τα θύματα του πολέμου και της τυραννίας.

Είναι η Ημέρα Πένθους αργία στη Γερμανία;

Η Ημέρα Εθνικού Πένθους δεν είναι δημόσια αργία. Ωστόσο, ως σιωπηλή εορτή τυγχάνει ιδιαίτερης προστασίας και δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία για περισυλλογή.

Αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα “σιωπηλές ημέρες” στη Γερμανία;

Στις αργίες απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας που δεν ανταποκρίνονται στον σοβαρό χαρακτήρα των ημερών αυτών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν επίσης για “απαγόρευση του χορού” στις σιωπηλές ημέρες.

Σιωπηλές αργίες είναι ιδίως διάφορες εκκλησιαστικές αργίες και ημέρες μνήμης. Αν και η απαγόρευση του χορού ισχύει σε παγγερμανικό επίπεδο, αυτή τηρείται με διαφορετικό βαθμό αυστηρότητας και ορισμένα ομόσπονδα κράτη έχουν χαλαρώσει τους κανόνες για κάποια χρόνια.

Στη Βαυαρία, η απαγόρευση του χορού ισχύει από τις 2 π.μ.

Volkstrauertag: Τι έθιμα και τελετουργίες υπάρχουν στη Γερμανία;

Υπάρχουν επίσης ορισμένα έθιμα και τελετουργικά για την Ημέρα Πένθους. Παραδοσιακά, την Ημέρα Πένθους πραγματοποιείται κεντρική ώρα μνήμης στη Bundestag.

Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου είναι παρόντες.

Την Ημέρα Πένθους, ακούγεται ο γερμανικός ύμνος και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος εκφωνεί επίσημο μνημόσυνο για τους νεκρούς, κατά τη διάρκεια του οποίου αναφέρεται επίσης στις τρέχουσες εξελίξεις και μπορεί να θέσει επιμέρους προτεραιότητες.

Παράλληλα, σε πολλές πόλεις και κοινότητες πραγματοποιούνται ώρες μνήμης και τελετές κατάθεσης στεφάνων. Συγγενείς πεσόντων στρατιωτών ή θυμάτων τρομοκρατίας καταθέτουν λουλούδια και στεφάνια στους τάφους των νεκρών.

Ημέρα Πένθους στη Γερμανία: Τι απαγορεύεται;

Την Ημέρα Πένθους, μια σιωπηλή αργία, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί και απαγορεύσεις. Σε αυτή τη σιωπηλή ημέρα, τα πράγματα υποτίθεται ότι είναι ήσυχα.

Αυτό σημαίνει ότι ο χορός δεν είναι το μόνο πράγμα που απαγορεύεται. Σύμφωνα με τον βαυαρικό νόμο περί αργιών, όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις “επιτρέπονται μόνο εφόσον διατηρείται ο σοβαρός χαρακτήρας που αντιστοιχεί στις ημέρες αυτές”.

Η Volkstrauertag πέφτει κάθε χρόνο Κυριακή, γι’ αυτό και τα περισσότερα καταστήματα και όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι ούτως ή άλλως κλειστά.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να εργάζονται την Κυριακή, σύμφωνα με τον νόμο περί ωραρίου εργασίας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις από την κυριακάτικη ανάπαυση, για παράδειγμα για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τα νοσοκομεία, τα εστιατόρια, τα μέσα ενημέρωσης, τη γεωργία και τις εταιρείες μεταφορών.

Όλες οι δημόσια αισθητές εργασίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υπόλοιπη ημέρα απαγορεύονται καταρχήν τις Κυριακές σύμφωνα με τον νόμο περί αργιών.

Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τη μετακόμιση σε ένα νέο διαμέρισμα. Οι εργασίες στον κήπο απαγορεύονται ρητά στη Βαυαρία.

Την Ημέρα Πένθους, όπως και όλες τις Κυριακές, η οδήγηση φορτηγών απαγορεύεται από τα μεσάνυχτα έως τις 10 μ.μ. σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Ορισμένες μεταφορές, όπως τα ευπαθή φρούτα και λαχανικά και το φρέσκο γάλα, εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Τι επιτρέπεται την Ημέρα Γερμανικού Πένθους;

Η εργασία που εξυπηρετεί ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως η λειτουργία γυμναστηρίων και σάουνων, εξαιρείται επίσης από την απαγόρευση της κυριακάτικης εργασίας.

Οι εκδηλώσεις αυτές δεν καλύπτονται επίσης από τη νομική απαγόρευση:

  • Εκθέσεις τέχνης
  • Μουσεία
  • Ζωολογικοί κήποι
  • Κινηματογράφοι και θέατρα

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.