Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία: Οι μάσκες στα σχολεία θα καταργηθούν

Η κυβέρνηση του κρατιδίου σκοπεύει να χαλαρώσει την υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Από τις 2 Νοεμβρίου, οι μαθητές δεν θα πρέπει πλέον να φορούν μάσκες στις τάξεις τους. Η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν θα λάβει οριστική απόφαση πριν από τις φθινοπωρινές διακοπές.

Την Τετάρτη, ωστόσο, το υπουργείο απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλα τα σχολεία, στο οποίο αναφέρεται ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα χαλαρώσει από τον Νοέμβριο. Στην επιστολή αναφέρεται ότι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία “παρατηρείται σταθερή αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ των μαθητών”.

“Στο πλαίσιο αυτής της θετικής εξέλιξης και λαμβάνοντας υπόψη τα περαιτέρω περιστατικά μόλυνσης, πρόθεση της κρατικής κυβέρνησης είναι να καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μαθήματα στις τάξεις από την αρχή της δεύτερης εβδομάδας μετά τις φθινοπωρινές διακοπές (2 Νοεμβρίου 2021)”.

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές μόνο στο υπόλοιπο σχολικό κτίριο, ιδίως στους διαδρόμους. Στο προαύλιο του σχολείου, ωστόσο, οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές.

“Θέλουμε τα παιδιά να ξανασυναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, ακόμη και στην τάξη”, εξήγησε η υπουργός Παιδείας Yvonne Gebauer. Το τέλος της απαίτησης χρήσης μάσκας θα είναι ένα “περαιτέρω βήμα προς την κανονικότητα”.

Και πρόσθεσε: “Οι μαθητές το αξίζουν αυτό. Πέρασαν πολλά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες”.

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκουν επικίνδυνη την απόφαση

Η ένωση “Lehrer NRW” επέκρινε την απόφαση ως “επικίνδυνη”. Η περσινή εμπειρία είχε δείξει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά το φθινόπωρο.

“Από την άποψη της “Lehrer NRW”, θα ήταν λογικό να διατηρηθεί η υποχρέωση χρήσης μάσκας στην τάξη μετά τις φθινοπωρινές διακοπές προς το παρόν”, δήλωσε η ένωση.

“Τότε θα προκύψει μια σαφέστερη εικόνα για το πώς η κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία, η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, έχει επιπτώσεις σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, μόλις τώρα και στη Βαυαρία, για παράδειγμα”.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο κρατικό κοινοβούλιο του Ντίσελντορφ θεωρεί επίσης ότι η ανακοίνωση είναι πρόωρη: “Ειδικά με τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν μετά τις φθινοπωρινές διακοπές, η συχνότητα της μόλυνσης είναι δύσκολο να προβλεφθεί”, προειδοποίησε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Jochen Ott.

“Θα καλωσορίζαμε τη συζήτηση για το πραγματικό τέλος της απαίτησης χρήσης μάσκας υπό το πρίσμα των περαιτέρω εξελίξεων και μόνο τότε θα ήταν σωστό να ληφθεί η όποια απόφαση”.

Με την ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση δημιούργησε προσδοκίες για τις οποίες δεν είχε επί του παρόντος καμία βάση. “Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί σε καμία περίπτωση είναι να ανακοινώσουμε στα παιδιά μας ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα λήξει, για να την επαναφέρουμε μία εβδομάδα αργότερα”, δήλωσε ο Ott.

Οι παιδίατροι υπέρ, το RKI κατά του τέλους της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας

Σε ορισμένα γερμανικά κρατίδια, η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σχολεία έχει ήδη χαλαρώσει ή καταργηθεί. Η Επαγγελματική Ένωση Παιδιάτρων, όπως και ο υπουργός Παιδείας Gebauer, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα “βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”. Αυτό εξήγησε ο εκπρόσωπός τους Jakob Maske στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Η κατάργηση της μάσκας θα μπορούσε πράγματι να εξαπλώσει τον κορωνοϊό ταχύτερα. “Αλλά δεν ανησυχούμε πολύ, επειδή τα παιδιά πολύ σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά”, δήλωσε ο Maske.

Ο Lothar Wieler, πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), αντέδρασε αρνητικά. Λόγω του κινδύνου μακροπρόθεσμων συνεπειών, ο Wieler τόνισε την Τετάρτη στο Βερολίνο ότι εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι “πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά”. “Θέλουμε οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά παρακαλούμε να τηρείτε τα μέτρα προστασίας”.

Ο Gebauer απευθύνει έκκληση στους γονείς να υποβάλουν τα παιδιά τους σε τεστ

Για τα παιδιά και τους νέους κάτω των 18 ετών, τα τεστ θα συνεχίσουν να προσφέρονται δωρεάν. “Ως εκ τούτου, απευθύνω έκκληση σε όλους τους γονείς και τους υπεύθυνους: Εάν τα παιδιά σας δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, κάντε τους τεστ τουλάχιστον τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών για να είστε σίγουροι”, εξήγησε ο Gebauer.

Στις 25 Οκτωβρίου, την πρώτη σχολική ημέρα μετά τις φθινοπωρινές διακοπές, όλοι οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα υποβληθούν σε τεστ κατά την έναρξη των μαθημάτων. Αυτό ισχύει επίσης για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, δήλωσε το υπουργείο.

Μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα συνεχίσουν να διεξάγονται τα γνωστά τακτικά τεστ.

Ο αριθμός των περιστατικών μειώνεται επί του παρόντος

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία ανέφεραν 3.925 κρούσματα στις 29 Σεπτεμβρίου. Στις 29 Σεπτεμβρίου, 6.262 μαθητές βρίσκονταν σε καραντίνα, 1.319 λιγότεροι από ό,τι μια εβδομάδα νωρίτερα.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.