Βραχιολάκι ένδειξης 2G δεν επιτρέπεται στο λιανικό εμπόριο της Βαυαρίας

Από την Τετάρτη, η απόδειξη 2G (πρόσβαση σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες) πρέπει να ελέγχεται στα καταστήματα. Πολλοί λιανοπωλητές ήλπιζαν σε ανακούφιση μέσω ενός μοντέλου με βραχιολάκι που θα δείχνει κατευθείαν το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει.

Ωστόσο, αυτό δεν επιτρέπεται στη Βαυαρία. Η εισαγωγή στο Kempten σταμάτησε.

Το λεγόμενο “μοντέλο βραχιολιού” ως έλεγχος 2G κατά τα ψώνια δεν θα επιτρέπεται συνεπώς στη Βαυαρία, όπως δήλωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Βαυαρίας στην ιστοσελίδα του, αναφερόμενος σε επιστολή του Υπουργείου Υγείας της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, το μοντέλο με τα βραχιολάκια δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την τρέχουσα νομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό 2G, μόνο τα εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα. Από την αυστηροποίηση των μέτρων εξαιρούνται τα καταστήματα καθημερινών αναγκών, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα καλλυντικών και τα φαρμακεία.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι ο λόγος για τη διακοπή της εφαρμογής του βραχιολιού

Στην επιστολή προς τις περιφερειακές διοικητικές αρχές αναφέρεται ότι το βραχιολάκι δεν συμμορφώνεται με το 15ο βαυαρικό διάταγμα περί μέτρων προστασίας από λοιμώξεις, το οποίο ορίζει ότι σε κάθε εγκατάσταση στην οποία εφαρμόζεται ο κανόνας 2G πρέπει επίσης πραγματοποιείται έλεγχος. Με το μοντέλο του βραχιολιού, θα ελεγχόταν μόνο η παρουσία του, αλλά όχι η κατάσταση εμβολιασμού και η ταυτότητα του κάθε πελάτη.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής η επίκληση της παρουσίας του βραχιολιού για τον έλεγχο της κατάστασης εμβολιασμού και της ταυτότητας αλλού. Επιπλέον, τα βραχιολάκια μπορούν να πλαστογραφηθούν εύκολα.

Επίσης, ο καταστηματάρχης δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί για “διοικητική παράβαση” εάν μη εμβολιασμένοι άνθρωποι αποκτούσαν πρόσβαση. Επιπλέον, τα βραχιολάκια, σε αντίθεση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν αποτελούν πιστοποιητικό υγείας, καθώς δεν εκδίδονται από γιατρούς ή εξουσιοδοτημένο ιατρικό προσωπικό.

Τα βραχιολάκια πρέπει να διευκολύνουν τις αγορές και τους ελέγχους

Η ιδέα πίσω από το μοντέλο είναι ότι η κατάσταση 2G των πελατών ελέγχεται μία φορά κατά την είσοδό τους σε ένα κατάστημα ή εστιατόριο.

Στη συνέχεια, όπως σε ένα μουσικό φεστιβάλ, ο πελάτης θα έπαιρνε ένα βραχιολάκι που θα του επέτρεπε να εισέλθει σε άλλα καταστήματα χωρίς περαιτέρω έλεγχο.

Μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στο Mainz και στο Düsseldorf

Το μοντέλο εφαρμόζεται ήδη σε πόλεις όπως το Mainz και το Düsseldorf. Τις προηγούμενες ημέρες, οι έμποροι λιανικής πώλησης είχαν κάνει εκστρατεία για την καθιέρωσή του σε εθνικό επίπεδο.

Ο Stefan Genth, Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (Handelsverband Deutschland, HDE), μίλησε επίσης στην Deutsche Presse-Agentur και ζήτησε ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο της απόδειξης 2G.

Ο έλεγχος κάθε πελάτη σε κάθε κατάστημα οδηγεί σε “σημαντική προσπάθεια και ουρές μπροστά στις πόρτες των καταστημάτων”. Επομένως, κατά την άποψή του, το λιανικό εμπόριο δεν πρέπει να μείνει μόνο του με αυτό.

Απογοήτευση στο Kempten για τη διακοπή της δράσης

Το μοντέλο του βραχιολιού επρόκειτο να εισαχθεί και στο Kempten – αλλά τώρα η εκστρατεία απαγορεύτηκε. Η εκστρατεία οργανώθηκε από την ένωση “City-Management Kempten” υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό της Niklas Ringeisen.

Με την υποστήριξη της πόλης του Kempten, 45 καταστήματα και σημεία πώλησης θέλησαν να συμμετάσχουν.

Είχαν ήδη παραγγελθεί και παραχθεί 27.000 βραχιολάκια και η ζημιά ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τον Ringeisen. Κατά συνέπεια, οι υπεύθυνοι είναι πολύ απογοητευμένοι, διότι είχε ελεγχθεί εκ των προτέρων και η νομική πλευρά και η εκστρατεία είχε κηρυχθεί εφικτή.

Πηγή: www.BR.de

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.