Welt: Σε κατάσταση συναγερμού η Γερμανία για το φυσικό αέριο;

Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κηρύξει το δεύτερο επίπεδο συναγερμού που προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο λόγω των μειωμένων ροών από την ρωσική Gazprom.

Πρόκειται για αποκλειστική πληροφορία της Welt, η οποία αναμεταδίδεται στο μεταξύ και από άλλα μέσα και την οποία απέσπασε από κύκλους της ενεργειακής βιομηχανίας.

Δολοφονία κοριτσιού στη Γερμανία: Συλλαμβάνονται 2 έφηβοι ύποπτοι

Σημαίνει πιθανότατα ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για καταναλωτές φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Πάτρικ Γκράιχεν προετοίμασε την ενεργειακή βιομηχανία προχθές Δευτέρα για το επερχόμενο βήμα, το οποίο αναμένεται εντός πέντε έως δέκα ημερών.

“Μέχρι και 2000 ευρώ επιπρόσθετο κόστος”

„Προϋπόθεση για την κήρυξη του επιπέδου συναγερμού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι η σοβαρή μείωση των ροών αερίου ή η παρατεταμένη τεχνική βλάβη σημαντικών υποδομών” επισημαίνει ο αρθρογράφος.

“Ο μεγάλος κίνδυνος μακροχρόνιας ανεπαρκούς προσφοράς (φυσικού αερίου) μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το επίπεδο του συναγερμού. Αυτά τα κριτήρια φαίνεται να πληρούνται.

Μετά το επίπεδο συναγερμού ακολουθεί η τρίτη και τελευταία βαθμίδα, (σσ. το επίπεδο έκτακτης ανάγκης), η οποία κηρύσσεται όταν υπάρχουν φυσικά σημεία στενότητας στη Γερμανία“.

Όπως διευκρινίζει η Welt, μέχρι τώρα το επίπεδο συναγερμού είχε συνέπειες μόνο μέσα στην ενεργειακή βιομηχανία, αλλά με την τροποποίηση του νόμου περί ενεργειακής ασφάλειας μέσα Μαΐου δόθηκε στους προμηθευτές φυσικού αερίου το δικαίωμα να αναπροσαρμόσουν τις τιμές απέναντι στους πελάτες τους μόλις η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δημοσιεύσει το επίπεδο συναγερμού σε δελτίο τύπου.

Αλλαγή αδειών οδήγησης στη Γερμανία: Για ποιους ισχύει;

Οι προμηθευτές που αναγκάζονται να αγοράσουν ακριβό φυσικό αέριο για να υποκαταστήσουν τις ρωσικές ποσότητες, μπορούν στη συνέχεια να μετακυλήσουν το πρόσθετο κόστος απευθείας στους πελάτες τους.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το εύρος των επιπρόσθετων αγορών (φυσικού αερίου).

„Επομένως είναι επίσης αβέβαιο πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση της τιμής μετά την κήρυξη του επιπέδου συναγερμού” σημειώνει η εφημερίδα.

„Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ενεργειακός τομέας, η βιομηχανία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθούν να συζητούν εάν απαιτείται ξεχωριστή ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών για τη μετακύλιση του κόστους αγοράς.

Νέοι νόμοι τον Ιούλιο στη Γερμανία: Ποιοι να αναμένουν χρήματα;

Γιατί η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει τον συναγερμό τώρα, δεν είναι απολύτως σαφές. Ίσως να θέλουν οι πολιτικοί να προστατεύσουν τους καταναλωτές από ακραίες πρόσθετες πληρωμές όταν πάρουν τον επόμενο ετήσιο εκκαθαριστικό λογαριασμό φυσικού αερίου.

Δεδομένου ότι οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, τα κέντρα που παρέχουν συμβουλές στους καταναλωτές εκτιμούν ότι ένα νοικοκυριό τριών ατόμων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετη πληρωμή 2.000 ευρώ”.

Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.