Χριστουγεννιάτικοι θρύλοι της Γερμανίας: Οι βοηθοί του Άγιου Βασίλη

Χριστούγεννα στη Γερμανία: Όταν ο Άγιος Βασίλης έκανε «δώρο» βέργες για να δείρει τα άτακτα παιδιά – Οι σκοτεινοί βοηθοί του Άγιου Βασίλη στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ευρώπης

Στους χριστουγεννιάτικους θρύλους της Γερμανίας, ο Άγιος Βασίλης έχει βοηθούς με κάποια αρκετά «σκοτεινά» χαρακτηριστικά.

Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Ζανκτ Νίκολαους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι παρόμοιος του Άγιου Βασιλείου ως προς το έθιμο των δώρων.

Σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση, φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, αλλά και ένα δεματάκι βέργες για να δείρει τα παιδάκια που δεν ήταν φρόνιμα.

Ωστόσο, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ο Βάιναχτσμαν (Weihnachtsmann) ή ο «Χριστούλης» (Christkind) είναι το ιερό πρόσωπο που φέρνει τα δώρα.

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου για να δώσουν μια πιο γιορταστική μορφή στην ημέρα της γέννησης του Χριστού.

Ο Knecht Ruprecht

Ο Knecht Ruprecht είναι βοηθός του Αγίου Νικολάου, όπως περιγράφεται στη λαογραφία της Γερμανίας. Εμφανίζεται για πρώτη φορά σε γραπτές πηγές τον 17ο αιώνα, ως φιγούρα σε χριστουγεννιάτικη πομπή της Νυρεμβέργης.

Η παράδοση υποστηρίζει ότι ήταν ένας άνδρας με μακριά γένια, φορούσε γούνα ή ήταν καλυμμένος με άχυρα. O Knecht Ruprecht μερικές φορές κουβαλούσε μια μακριά βέργα και ένα σακί με στάχτη, και φορούσε μικρά κουδουνάκια στα ρούχα του.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Knecht Ruprecht ρωτά τα παιδιά αν γνωρίζουν τις προσευχές τους. Αν τις ξέρουν, λαμβάνουν μήλα, ξηρούς καρπούς και μελόψωμο.

Αν δεν τις ξέρουν, χτυπάει τα παιδιά με τον ασκό του με στάχτες. Σε άλλες (πιθανώς πιο μοντέρνες) εκδοχές της ιστορίας, ο Knecht Ruprecht δίνει δώρα στα άτακτα παιδιά, όπως κάρβουνα, ξυλάκια και πέτρες, ενώ τα καλά παιδιά λαμβάνουν γλυκά από τον Άγιο Νικόλαο.

Είναι επίσης γνωστό ότι δίνει στα άτακτα παιδιά βέργες στα παπούτσια τους αντί για καραμέλες, φρούτα και ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση.

Το Ruprecht ήταν ένα κοινό όνομα για τον διάβολο στη Γερμανία.

Αυστρία – Κράμπους: Ο σκοτεινός «βοηθός» του Άγιου Βασίλη

Υπάρχει ένας μύθος που λέει πως ο Άγιος Βασίλης στα κακά παιδάκια δίνει αντί για δώρα κάρβουνο.

Αυτός ο μύθος προέκυψε από τη μυθολογία των Άλπεων, όπου ο καλός Άγιος είχε ένα βοηθό για να κάνει τη “βρόμικη” δουλειά, τον Krampus.

Ένα μαλλιαρό τέρας με κέρατα και με πολύ μακριά γλώσσα που είχε επιφορτιστεί με το να βάζει στις μπότες βέργες για ράπισμα.

Και να τα παιδιά ήταν πολύ κακά, τα έριχνε σε ένα καρότσι ή σε ένα ξύλινο καλάθι που κουβαλούσε στην πλάτη του, ή τα έδενε με μια μακριά αλυσίδα και τα μετέφερε για να τα βασανίσει.

Ο Krampus είναι σαν τον μπαμπούλα. Είναι δημιούργημα των μεγάλων για να φοβίζουν τα άτακτα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής των Ταχυδρομικών Δελταρίων (1898-1914), ο τρομερός Krampus ήταν δημοφιλές θέμα για τις γιορτινές κάρτες στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην Κεντρική Ευρωπαϊκή λαογραφία, ο Κράμπους είναι κερατοφόρο, ανθρωπόμορφο ον που περιγράφεται ως «μισός τράγος και μισός δαίμονας».

Πηγή: alfavita

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.