Υπ.Οικ Γερμανίας: Έρχεται μόνιμη βλάβη στη γερμανική οικονομία

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ φοβάται μόνιμες ζημιές στη γερμανική οικονομία λόγω της ενεργειακής κρίσης. Τώρα είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί όλη η οικονομική δύναμη για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck τάχθηκε υπέρ της παροχής εκτεταμένης οικονομικής βοήθειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Habeck δήλωσε στο Deutsche Presse-Agentur: “Εν μέρει πρόκειται για μια πυρκαγιά που σιγοκαίει, εν μέρει η καλύβα καίγεται ήδη.

Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική βιωσιμότητα της οικονομίας μας κινδυνεύει και επίκειται μόνιμη ζημία.

Πρέπει τώρα να συγκεντρώσουμε όλη την οικονομική δύναμη που μπορούμε για να ξεπεράσει η καλή ουσία της οικονομίας μας την κρίση, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τις επενδύσεις και τη μελλοντική βιωσιμότητα της οικονομίας μας”.

Habeck: Προετοιμάζονται προγράμματα βοήθειας στη Γερμανία

Ο κ. Habeck δήλωσε ότι ως υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων αφιερώνει όλη του την ενέργεια σε αυτό το θέμα.

“Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας για να καταρτίσουμε τα προγράμματα βοήθειας και συζητάμε το σημαντικό θέμα της χρηματοδότησης. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο εδώ”.

Την Τετάρτη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων.

Ο Χάμπεκ είχε ήδη ανακοινώσει ότι ήθελε να επεκτείνει τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει ανοικτό.

Ο Χάμπεκ προβλέπει ένα ειδικό ταμείο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ

Ο Habeck είχε προτείνει ένα ειδικό ταμείο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πολιτικοί είχαν αποφασίσει ένα ειδικό κονδύλι ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό σημαίνει νέα χρέη.

Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στον συνασπισμό είναι το κατά πόσον το φρένο χρέους που είναι κατοχυρωμένο στον Βασικό Νόμο θα τηρηθεί και πάλι το επόμενο έτος- ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) επιμένει σε αυτό. Το φρένο χρέους είχε ανασταλεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας. Επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνάπτει νέα δάνεια μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

Εάν η αμφιλεγόμενη εισφορά φυσικού αερίου ανατραπεί, δεν είναι σαφές από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη στήριξη των εισαγωγέων φυσικού αερίου που αγωνίζονται. Συζητείται επίσης ένα φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής του DIW Fratzscher υπέρ του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, οι οικογενειακές επιχειρήσεις απαιτούν αισθητή ανακούφιση. Οι εταιρείες πρέπει να μπορούν να παράγουν στη Γερμανία σε ανταγωνιστικές τιμές, δήλωσε ο Rainer Kirchdörfer, πρόεδρος του Ιδρύματος για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και την πολιτική.

“Οι εταιρείες δεν έχουν χρόνο λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει γρήγορα ένα αποτελεσματικό φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας”.

Ενώσεις και εμπειρογνώμονες ζητούν ταχεία δράση

Η εμπειρογνώμονας του DIW Claudia Kemfert δεν πιστεύει ότι έχει νόημα η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου. Η επιδότηση των τιμών θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή για το κράτος και δεν θα υπήρχαν επαρκή κίνητρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, δήλωσε στην εφημερίδα “Rheinische Post” (Τρίτη).

Η ένωση των δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ζητά επίσης να υπάρξει γρήγορα σαφήνεια σχετικά με την εισφορά φυσικού αερίου. “Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερη σύγχυση, προσπάθεια και κόστος θα προκύψει”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VKU Ingbert Liebing στις εφημερίδες της Funke Mediengruppe.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Helmut Dedy, δήλωσε στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης της Βαυαρίας ότι “θα θέλαμε να είχαμε δει την απόφαση για ένα φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου πολύ νωρίτερα”.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, Κλάους Μύλλερ, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. “Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές πολύ κρύες εβδομάδες – και η κατανάλωση φυσικού αερίου θα εκτοξευθεί στα ύψη”, δήλωσε στην εφημερίδα “Augsburger Allgemeine”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.