Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας: Προσοχή σε ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά πολύτιμα συστατικά. Ωστόσο, το σύνθημα είναι και εδώ: με μέτρο. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοπροστασίας προειδοποιεί ότι το όριο για αυτό το είδος ξηρών καρπών πρέπει να είναι δύο τεμάχια την ημέρα.

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, καταναλώνονται πολλοί ξηροί καρποί. Μπορείτε να τα βρείτε στις κάλτσες του Αϊ-Βασίλη ή ως σνακ για το ενδιάμεσο διάστημα σε ένα μπολ δίπλα στο στεφάνι των Χριστουγέννων στο τραπέζι.

Και αυτό είναι καλό, γιατί οι ξηροί καρποί παρέχουν στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, περιέχουν πολλά μέταλλα και βιταμίνες και είναι επίσης νόστιμοι.

Ωστόσο, συνιστάται προσοχή με τα καρύδια Βραζιλίας.

Υπερτροφές με μέτρο

Είτε σε μείγμα ξηρών καρπών είτε ξεχωριστά – τα καρύδια Βραζιλίας μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε επαρκώς εφοδιασμένο σούπερ μάρκετ στη Γερμανία.

Είναι μεγαλύτερα από τα αμύγδαλα ή τα κάσιους, έχουν κίτρινο χρώμα, παχύ, κολοβό σχήμα και συχνά καλύπτονται ακόμη από υπολείμματα ενός είδους καστανής επιδερμίδας.

Σύμφωνα με την Apotheken-Umschau, τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν βιταμίνη Β1, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Έχουν επίσης ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο.

Το σελήνιο είναι ένα ζωτικό ιχνοστοιχείο για την ανανέωση των κυττάρων, το ανοσοποιητικό σύστημα, τον θυρεοειδή αδένα και συμβάλλει στον φυσιολογικό σχηματισμό σπέρματος.

Σύμφωνα με το gesund.at, ένα μόνο καρύδι Βραζιλίας είναι αρκετό για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε σελήνιο. Και μετά από δύο καρύδια το αργότερο, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό.

Υγιές, ραδιενεργό καρύδι

“Τα καρύδια Βραζιλίας μπορεί να έχουν περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ράδιο από τη συνολική διατροφή στη Γερμανία“, αναφέρει η ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία από την Ακτινοβολία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένα βρώσιμα μανιτάρια που φυτρώνουν άγρια στη Γερμανία, των οποίων η μόλυνση προέρχεται από το ατύχημα του αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ, οι βραζιλιάνικοι καρποί αποθηκεύουν φυσική ραδιενέργεια σε υψηλό βαθμό.

Η κατανάλωση μόλις δύο βραζιλιάνικων ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να αυξήσει την έκθεση στην ακτινοβολία από τα τρόφιμα κατά το ήμισυ περίπου, σύμφωνα με το biosyn.de.

Κατ’ αρχήν, ωστόσο, δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς ότι θα “ακτινοβοληθεί” από τα καρύδια Βραζιλίας. “Με την έκθεση σε ακτινοβολία σε αυτό το επίπεδο, κανείς δεν χρειάζεται να αναμένει αρνητικές συνέπειες για την υγεία”, λέει η ακτινοπροστασία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.