ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Αισιοδοξία για μείωση του πληθωρισμού

Στην εκτίμηση πως το ποσοστό του πληθωρισμού θα αρχίσει να μειώνεται από τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους προχώρησε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, καθώς σταδιακά θα εξασθενούν οι παράγοντες που οδήγησαν την κατακόρυφη αύξησή του.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, εκτιμά πως η εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,5% κατά τον Οκτώβριο (ποσοστό που αποτελεί υψηλό 28 ετών) προκλήθηκε κυρίως από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων, στα πλαίσια των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων κατά της πανδημίας.

Παράλληλα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως τα προβλήματα που παρατηρούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού ανά τον κόσμο έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας πως η κατάσταση θα επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που βασίζεται στην επάρκεια τσιπ, ενώ αναμένει πως η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα δεν θα σημειώσει ιδιαίτερες διακυμάνσεις το ερχόμενο έτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το γερμανικό ΑΕΠ κατά το δ’ τρίμηνο αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρώς, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας περιέκοψε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2021 από το 3,5% στο 2,6%, ενώ για το ερχόμενο έτος εκτιμάται πως η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 4,1%.

Πηγή: insider.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.