Υπουργική συνάντηση στη Γερμανία για τις τοπικές συγκοινωνίες

Το Βερολίνο πιέζει για περιφερειακό εισιτήριο αξίας 29 ευρώ

Πόσο πρέπει να κοστίζουν οι τοπικές μεταφορές; 69, 49 ή μόνο 29 ευρώ το μήνα; Οι υπουργοί Μεταφορών των ομοσπονδιακών κρατιδίων στη Γερμανία συζητούν σήμερα πώς θα προχωρήσουν μετά το τέλος του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

Το κρίσιμο ερώτημα: Πόσα χρήματα θα δώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας;

Πριν από την ειδική συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών, οι πολιτικοί και οι ενώσεις επανέλαβαν τις θέσεις τους σχετικά με τις πιθανές λύσεις που θα διαδεχθούν το εισιτήριο 9 ευρώ.

Οι περιβαλλοντικές ενώσεις επανέλαβαν το αίτημά τους για το λεγόμενο εισιτήριο για το κλίμα με 365 ευρώ το χρόνο, ενίοτε με διαμαρτυρίες.

Οι πολιτικοί των κρατιδίων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα βρουν από κοινού λύση για ένα διάδοχο μοντέλο του εισιτηρίου των 9 ευρώ για τις τοπικές μεταφορές κατά τη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα υπό την προεδρία της Βρέμης.

Μήνυμα στον οδηγό της Porsche Christian Lindner

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές διαδήλωσαν για το εισιτήριο 365 ευρώ για το κλίμα μπροστά από την έδρα του FDP στο Βερολίνο-Mitte. Την Κυριακή, ζήτησαν και πάλι την κατάργηση του φορολογικού προνομίου για τα εταιρικά αυτοκίνητα.

Με το σύνθημα “Κύριε Λίντνερ: 1 εταιρικό αυτοκίνητο ή 50 εισιτήρια για το κλίμα;” στάθμευσαν μια Porsche 911 στη μία λωρίδα μπροστά από την ομοσπονδιακή Βουλή και 50 άτομα παρατάχθηκαν στην απέναντι λωρίδα. Συνολικά, περίπου 100 άτομα έλαβαν μέρος στη δράση, δήλωσε η Greenpeace.

Ως επιλογή χρηματοδότησης για ένα σύστημα που θα διαδεχθεί το 9ευρω-Τιμολόγιο, οι Πράσινοι είχαν προτείνει την κατάργηση του λεγόμενου προνομίου των εταιρικών αυτοκινήτων, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκπίπτουν από τους φόρους τους τις δαπάνες για τα εταιρικά αυτοκίνητα.

“Η επιδότηση μιας Porsche 911 ως εταιρικό αυτοκίνητο κοστίζει στο κράτος τόσα χρήματα όσο η επιδότηση 50 εισιτηρίων για το κλίμα με μέγιστη ετήσια τιμή 365 ευρώ”, ανακοίνωσε η Greenpeace.

Εταιρικό αυτοκίνητο ή εισιτήριο 9 ευρώ στη Γερμανία;

Την Κυριακή, η Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια (DUH) απαίτησε επίσης τη μεταρρύθμιση της “επιδότησης για τα εταιρικά αυτοκίνητα που σκοτώνουν το κλίμα” και ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει το σύνολο του κόστους για μια διάδοχη λύση του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

“Με το ισοδύναμο των 29 ευρώ το μήνα, έρχεται πραγματική ανακούφιση στους ανθρώπους που θέλουν να μετακινηθούν με τρόπο φιλικό προς το κλίμα με λεωφορείο, τρένο και τραμ”, δήλωσε ο ομοσπονδιακός διευθυντής του DUH Jürgen Resch.

Το αναμενόμενο κόστος των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να επιβαρύνει μόνο την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. “Τα ομοσπονδιακά κράτη στενάζουν ήδη κάτω από τις δραματικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, οι οποίες προκαλούν έκρηξη του κόστους των λεωφορείων, των τρένων και των τραμ”, δήλωσε ο Resch.

DUH: Το εισιτήριο των 69 ευρώ είναι ακριβότερο από τις συνήθεις συνδρομές

Η DUH επικρίνει ότι τα εισιτήρια που κοστίζουν έως και 69 ευρώ μηνιαίως δεν ανακουφίζουν σχεδόν καθόλου τους πολίτες. “Υπολογιζόμενο για το έτος, αυτό θα ήταν 828 ευρώ – ακριβότερο από πολλά σημερινά περιφερειακά συνδρομητικά εισιτήρια”.

Landkreistag: “Η συζήτηση πηγαίνει ανάποδα”

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Νομικών Συμβούλων (DLT), Reinhard Sager, δήλωσε στην εφημερίδα “Rheinische Post” του Ντίσελντορφ ότι η τρέχουσα συζήτηση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση.

“Οι ναύλοι από μόνοι τους δεν μπορούν να αντισταθμίσουν μια ανεπαρκή προσφορά. Η εμπειρία με το εισιτήριο των εννέα ευρώ δείχνει ότι η επέκταση της προσφοράς είναι πιο σημαντική από ένα πολύ φθηνό εισιτήριο”, δήλωσε ο πρόεδρος του DLT.

Λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους για ενέργεια, προσωπικό και κατασκευαστικά μέτρα, τα κεφάλαια δεν επαρκούσαν “για τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων τοπικών μεταφορών”, δήλωσε ο Sager. Υπήρχε η απειλή χρηματοδοτικών κενών και επίσης αθετήσεων στις τοπικές δημόσιες μεταφορές.

Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει κανείς εμπλοκές ρευστότητας ή ακόμη και το κλείσιμο των μεταφορικών εταιρειών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο “περισσότερα χρήματα στο σύστημα” είναι απαραίτητα.

Έρευνα: η πλειοψηφία θα αγόραζε εισιτήριο 29 ευρώ

Η πλειονότητα των ανθρώπων στη Γερμανία θα αγόραζε μια διάδοχη προσφορά του εισιτηρίου των 9 ευρώ στην τιμή των 29 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα διαδικτυακής έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Civey για λογαριασμό του κινήματος πολιτών Campact, το οποίο αναφέρουν οι εφημερίδες της Funke Mediengruppe (Online Sunday/Print Monday).

Από τους περίπου 2.500 ερωτηθέντες, το 30,1% τάχθηκε υπέρ μιας προσφοράς 29 ευρώ. Το 19,8% θα πλήρωνε ακόμη και 49 ευρώ για το εισιτήριο. Το επτά τοις εκατό θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει έως και 69 ευρώ.

Το 43,1%, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε καθόλου την προσφορά τοπικών μεταφορών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης