Σε υψηλό άνω των 40 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 έφτασε ο ετήσιος πληθωρισμός της Γερμανίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε ετησίως 7,4%, με βάση τα εθνικά πρότυπα, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών στοιχείων αλλά και των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Σε εναρμονισμένο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,8%, επίσης στο πλαίσιο των εκτιμήσεων.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% και 0,7% σύμφωνα με τα εθνικά και εναρμονισμένα πρότυπα αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων και τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου και των πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν σημαντικά και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, ανέφερε η Destatis.

Παρόμοια υψηλός ρυθμός πληθωρισμού καταγράφηκε στη Γερμανία τελευταία φορά το 1981, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτοξευθεί εξαιτίας του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Επίσης, άλλοι παράγοντες είναι τα εφοδιαστικά προβλήματα, λόγω της πανδημίας Covid-19 και οι σημαντικές αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, πρόσθεσε η Destatis.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.