ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ: Η Γερμανία ανακοινώνει γενικό Lockdown

Ζωντανά η συνέντευξη τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ σχετικά με τα νέα μέτρα από Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου (Κάτω από το video, επεξήγηση, λεπτό προς λεπτό στα Ελληνικά)

Γενικό Lockdown στη Γερμανία: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε μια ματιά

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ)

12:10 – Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε. Τα νέα μέτρα, ΕΔΩ

12:09 – Μετά τη συνέντευξη τύπου, μίλησε επίσης ο Πρωθυπουργός της Έσσης Bouffier (CDU). Τα προηγούμενα μέτρα δεν λειτουργούσαν σωστά. Η κατάσταση στις κλινικές είναι τεταμένη, επομένως απαιτούνται περαιτέρω μέτρα. Ο Bouffier αναφέρεται επίσης στον ειδικό κανονισμό για τα Χριστούγεννα: Μπορείτε να συναντηθείτε με το δικό σας νοικοκυριό και να προσκαλέσετε έως και τέσσερα άλλα άτομα (εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών) που δεν ανήκουν στο δικό σας σπίτι. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προέρχονται από τον πλησιέστερο οικογενειακό κύκλο, δηλαδή τα δικά τους παιδιά, γονείς ή αδέλφια. Αυτός ο κανόνας ισχύει για τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως τώρα: Ένα νοικοκυριό μπορεί να συναντήσει άλλο, αλλά το πολύ πέντε άτομα. Η έκκληση του Bouffier: “Προσπαθήστε όσο γίνεται να συγκεντρωθείτε σε μικρές ομάδες.”

12:08 – Μετά τις δηλώσεις των τεσσάρων παρόντων πολιτικών, οι πολιτικοί απαντούν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Η καγκελάριος για ακόμα μια φορά κατέστησε σαφές: “Ήρθε η στιγμή να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο”. Συμφωνεί με τα μέτρα που ελήφθησαν, τα οποία “είχαν προετοιμαστεί με μεγάλη σοβαρότητα”. “Αυτό δείχνει ότι το κράτος μας, αποτελούμενο από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις, είναι σε θέση να ενεργεί όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.”

Olaf Scholz

12:05 – Αυτή τη φορά ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz είναι επίσης παρών σε αυτήν τη συνέντευξη τύπου. Είναι σημαντικό να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση. Οι αποφάσεις είναι κοινές που λαμβάνονται προσεκτικά υπόψη. Ο Scholz μιλά επίσης για την ενίσχυση του οικονομικού βοηθήματος κορωνοϊού: Η φοροελάφρυνση θα συνεχίσει να είναι δυνατή. Θα πρέπει να υπάρχουν επιλογές διαγραφής για προϊόντα που δεν μπορούν να πωληθούν τώρα – “γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία”. Ο Scholz υποσχέθηκε επίσης “ολοκληρωμένο οικονομικό βοήθημα για το διάστημα αυτό των μέτρων”. Η βοήθεια πρέπει να συνεχίσει να παρέχεται σε εκείνους που επηρεάζονται και έμμεσα, για παράδειγμα που δεν χρειάζεται να κλείσουν, αλλά επηρεάζονται από το χαμηλό επίπεδο εμπορίου.

Markus Söder

12:00 – Είναι σημαντικό για τον Söder ότι όλοι συμφώνησαν σε μια απόφαση και κατευθύνονται προς μια κατεύθυνση. Δεν πρέπει να υπάρξουν και πάλι “συζητήσεις για εξαιρέσεις”. Όσον αφορά την απαγόρευση των πυροτεχνημάτων, ο Söder εξηγεί ότι τα νοσοκομεία ήθελαν επειγόντως να γίνει κάτι. Επειδή με τους τραυματισμούς που συμβαίνουν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι θάλαμοι δεν μπορούν πλέον να δέχονται νέους ασθενείς. “Θα είναι μια ήσυχη παραμονή Πρωτοχρονιάς”, δήλωσε ο Söder. “Είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα. Αλλά νομίζω ότι είναι επιτακτικό να γίνει”. Δεν είναι εύκολο για κανέναν να λάβει αυτές τις αποφάσεις. “Δεν το κάνουμε επειδή θέλουμε, αλλά επειδή πρέπει – από την ευθύνη για τους ανθρώπους, τους γονείς και τους παππούδες και τις γιαγιάδες και για ολόκληρη τη χώρα”. “Το πιο σημαντικό δώρο για τα Χριστούγεννα δεν είναι το πιο ακριβό, είναι ο χρόνος που περνάμε μαζί με την οικογένεια. ”

11:49 – Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder ξεκινά τη δήλωσή του με τα λόγια: “Σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη διάσκεψη όπως τους τελευταίους μήνες. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική επειδή η πανδημία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.” Περιγράφει τις αποφάσεις ως εξής: “Δεν θέλουμε πλέον να κάνουμε μισά πράγματα, θέλουμε να ενεργούμε με συνέπεια.” Χρειάζεται μια εθνική, κοινή προσπάθεια από όλους. Σύμφωνα με τον Söder, το ελαφρύ lockdown είχε ένα αποτέλεσμα, “αλλά δεν ήταν αρκετό”. “Δεν ήμασταν εκεί με την απαραίτητη συνέπεια”, δηλώνει.

Γενικό Lockdown στη Γερμανία: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε μια ματιά

Michael Müller

11:41 – “Υπήρξε μια γρήγορη διαδικασία συντονισμού”, λέει ο Michael Müller. Μιλά για δραστικά μέτρα για όσους εμπλέκονται. “Ενεργήσαμε πολύ γρήγορα και αποφασιστικά”, λέει ο Müller, αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με το αν οι πολιτικοί δεν έπρεπε να είχαν αντιδράσει νωρίτερα. Επειδή δεν γίνεται πάντα “εν μία νυκτί” – οι γονείς, τα σχολεία και οι λιανοπωλητές πρέπει να προσαρμοστούν στους κανόνες για “τουλάχιστον μια μέρα ή δύο”. Τα μέτρα συζητήθηκαν, οι πρωθυπουργοί είχαν ήδη εκφράσει τις διαφορετικές προσδοκίες τους. “Τελικά, το πρότυπο παραμένει η προστασία της υγείας”, δήλωσε ο Müller. Ζητά από όλους να υποστηρίξουν αυτή την οδό.

Merkel

11:33 – Η Μέρκελ λέει: «Συμφωνήσαμε σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που θα επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης πολλών ανθρώπων.» Θα ήθελε να ευχαριστήσει τους πολίτες, καθότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν μέχρι στιγμής συμμορφωθεί με τους κανόνες. Ζητά επειγόντως να μην γίνονται επαφές που δεν είναι επειγόντως απαραίτητες τις επόμενες ημέρες.

11:29: Αναλυτικά:

Οι κανονισμοί των ομόσπονδων κρατιδίων θα ισχύσουν έως τις 10 Ιανουαρίου. «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα στις αρχές Ιανουαρίου», διευκρινίζει επίσης η Μέρκελ.

Οι αριθμοί πρέπει να μειωθούν. Επιπλέον, μόνο πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά επιτρέπεται να συναντηθούν. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου: Εκτός από το δικό σας νοικοκυριό, μπορούν να προσκληθούν και άλλα τέσσερα άτομα από την οικογένειά σας. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά.

Η λιανική θα είναι κλειστή από τις 16 Δεκεμβρίου. Μόνο τα παντοπωλεία και τα καταστήματα για βασικές ανάγκες θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά.

Οι κομμωτές, για παράδειγμα, πρέπει επίσης να κλείσουν. Υπάρχει απαγόρευση πώλησης πυροτεχνημάτων πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι επαφές πρέπει να περιορίζονται σε σχολεία και παιδικά κέντρα φύλαξης (νηπιαγωγεία, κλπ.). Εάν είναι δυνατόν, τα παιδιά θα πρέπει να φροντίζονται στο σπίτι.

Από την Τετάρτη, τα σχολεία θα «κλείσουν κατ’ αρχήν ή θα ανασταλεί η υποχρεωτική παρακολούθηση», λέει η Μέρκελ. Πρέπει να υπάρχουν προσφορές έκτακτης ανάγκης (Notbetreuung).

Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν εναλλακτικά μαθήματα διδασκαλίας. Από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, οι εργοδότες θα πρέπει να προσφέρουν όσο το δυνατόν τη δυνατότητα εργασίας στο σπίτι (Home Office).

Γενικό Lockdown

11:29 – Γρήγορες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής το πρωί της Κυριακής: Οι πρωθυπουργοί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισαν το γενικό lockdown στη Γερμανία από την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου.

Ακριβώς μία ώρα μετά την έναρξη της συνόδου κορυφής, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU), ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz (SPD), ο δήμαρχος του Βερολίνου Michael Müller (SPD) και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder (CSU) εμφανίζονται μπροστά στον Τύπο.

Η Μέρκελ ξεκινά με τη διαπίστωση ότι υπάρχει και πάλι μια εκθετική πορεία στους αριθμούς κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού. Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση.

Ουσιαστικά, τα σημεία του σχεδίου ψηφίσματος επιλύθηκαν. Αυτό σημαίνει: Με εξαιρέσεις (π.χ. φαρμακεία, παντοπωλεία) το λιανικό εμπόριο πρέπει να κλείσει την Τετάρτη.

Ισχύουν επίσης νέοι κανονισμοί για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

11:20– Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, υπάρχουν επίσης νέοι κανονισμοί για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε αρκετές περιοχές, ιδιαίτερα στη Σαξονία, τη Θουριγγία και τη Βαυαρία, υπάρχει απειλή σοβαρών απαγορεύσεων κυκλοφορίας.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό στην Ελληνική γλώσσα.

Γενικό Lockdown στη Γερμανία: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε μια ματιά

Μετάφραση κειμένων: Αλίκη Μαχαίρα

Πατήστε μου αρέσει και στηρίξτε την προσπάθεια μας. Δυναμώστε την Ελληνική φωνή της Ομογένειας.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.