Zugspitze: Ο παγετός στην μεγαλύτερη κορυφή της Γερμανίας λιώνει
Όταν τα εδάφη ή οι επιφάνειες των βράχων είναι μόνιμα παγωμένα, ονομάζεται μόνιμος παγετός. Στις Άλπεις, το μόνιμο στρώμα πάγου βρίσκεται συνήθως σε υψόμετρο άνω των 2.800 μέτρων.
Προς το παρόν. Επειδή η κλιματική αλλαγή απειλεί να ξεπαγώσει το μόνιμο στρώμα πάγου – με επικίνδυνες συνέπειες.
Δεν είναι μόνο οι πολικοί πάγοι που λιώνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το υψηλότερο βουνό της Γερμανίας, το Zugspitze, έχει επίσης πάγο – το λεγόμενο permafrost.
Όταν ο μόνιμος πάγος ξεπαγώνει, ο βράχος γίνεται ασταθής. Θα γίνει έτσι το Zugspitze επικίνδυνο για τους πεζοπόρους και τους ανθρώπους που ζουν στους πρόποδες του βουνού;
Έρευνες στην Zugspitze
Ο Riccardo Scandroglio θέλει να μάθει ποιες συνέπειες θα έχει η απόψυξη του μόνιμου πάγου στην Zugspitze.
Είναι μέλος μιας ερευνητικής ομάδας του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου που μελετά επιστημονικά την Zugspitze για πάνω από 15 χρόνια.
Ο πάγος που ξεπαγώνει βρίσκεται στο εσωτερικό του βουνού. Από την τελευταία εποχή των παγετώνων, συγκρατεί βράχους, ογκόλιθους και πέτρες σαν κόλλα σε υψόμετρο περίπου 2.800 μέτρων.
Ένα εργαστήριο στην καρδιά του βουνού
Στο Schneefernerhaus, η σήραγγα της κορυφογραμμής αρχίζει στα 2.700 μέτρα περίπου. Οδηγεί από τη νότια πλευρά της Zugspitze κατά μήκος του βουνού προς τη βόρεια πλευρά του.
Στην αρχή, η σήραγγα εξακολουθεί να είναι φωτισμένη. Ο Scandroglio δίνει τις τελευταίες οδηγίες πριν η ομάδα του εισέλθει στο σκοτεινό βουνό.
Στη νότια πλευρά, λέει, εξακολουθεί να είναι ευχάριστη. Αλλά κάθε βήμα γίνεται και λίγο πιο κρύο. Η περιοχή μέτρησης βρίσκεται πίσω από τη βόρεια πλευρά του υψηλότερου βουνού της Γερμανίας.
Αυτή η σκιερή βραχώδης όψη είναι ήδη καλυμμένη με χιόνι και πάγο το φθινόπωρο.
Το permafrost, εξηγεί ο Scandroglio, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τοποθεσία. Πρέπει να είναι σε σκιερές περιοχές. Αυτό σημαίνει κυρίως πίσω από απότομους τοίχους με βόρειο προσανατολισμό που παραμένουν χωρίς χιόνι το χειμώνα.
Αυτό επιτρέπει στο κρύο του χειμώνα να εισχωρήσει στο βράχο. Με αυτόν τον τρόπο, ο πυρήνας του πετρώματος μπορεί να παραμείνει παγωμένος.
Ένας κρυμμένος κόσμος παγοκρυστάλλων
Για να βρει το μόνιμο στρώμα πάγου, η ομάδα πρέπει να προχωρήσει πιο βαθιά στο βουνό. Σταθερά προς τα πάνω. Γίνεται στενότερο και χαμηλότερο.
Τώρα μόνο οι προβολείς τους δείχνουν το δρόμο. Χωρίς αυτό το φως είναι πίσσα σκοτάδι εδώ. Κανένας ήχος δεν διεισδύει από τον έξω κόσμο.
Μετά από περίπου 15 λεπτά αναρρίχησης, ήρθε επιτέλους η ώρα. Ένας υπέροχος κόσμος από παγοκρυστάλλους απλώνεται μπροστά στους εξερευνητές.
Βρίσκονται τώρα στη μέση του μόνιμου πάγου. Τα πάντα γύρω τους είναι παγωμένα. Έδαφος, τοίχοι, βράχοι – πάγος παντού.
Υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας στους τοίχους των βράχων. Οι ερευνητές τα εγκατέστησαν πριν από 15 χρόνια. Από τότε, η θερμοκρασία του βουνού μετράται συνεχώς.
Ο Riccardo Scandroglio ξεπακετάρει αμέσως τα όργανά του και αρχίζει τις πρώτες μετρήσεις. Τα αποτελέσματα τον ανησυχούν.
Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, λέει. Είναι σχεδόν στους 0 βαθμούς αυτή τη στιγμή. Μπορείτε να δείτε με γυμνά μάτια ότι στάζει ελαφρώς από τους τοίχους. Δεν είναι καλό σημάδι.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
- Νοέμβριος 2022: 9 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία
- 10 αξέχαστες εκδηλώσεις στη Γερμανία αυτόν τον Νοέμβριο
- Παίρνουν την υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία;
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία