Halloween: 5 από τα πιο στοιχειωμένα μέρη της Γερμανίας

Αν και το Halloween δεν είναι γνωστό γεγονός στη Γερμανία που είναι σε ορισμένες άλλες χώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανατριχιαστικά και τρομακτικά μέρη για να εξερευνήσετε.

Με αφορμή το Halloween, εντοπίσαμε πέντε ελάχιστα γνωστά στοιχειωμένα μέρη στη Γερμανία – και τις φιγούρες που λέγεται ότι τα στοιχειώνουν.

1. Η τελευταία μάγισσα – Festung Marienberg, Würzburg

Το φρούριο Marienberg δεσπόζει πάνω από την πανέμορφη πόλη του Würzburg σαν ένα ιδιαίτερα σκυφτό αρπακτικό πουλί. Κάποτε αποτελούσε την έδρα των επισκόπων της περιοχής, ενώ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο σε πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Ωστόσο, το φάντασμα του φρουρίου δεν είναι κάποιος αυστηρός ευγενής ή στρατιώτης – είναι μια εκδικητική μοναχή, που κατηγορείται για μαγεία.

Η Maria Renata Singer von Mossau γεννήθηκε το 1679, και ως κόρη ενός κατώτερου ευγενή, έγινε ηγουμένη του μοναστηριού Unter Zell, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία στη Βαυαρία. Το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της ως ηγουμένη ήταν αδιατάρακτο, παρόλο που πολλές από τις μοναχές πίστευαν ότι ήταν πολύ αυστηρή.

Όλα άλλαξαν το 1746, όταν μία από τις μοναχές άρχισε να παθαίνει κρίσεις, να ουρλιάζει και να νιαουρίζει σαν γάτα. Το φαινόμενο εξαπλώθηκε σε όλο το μοναστήρι, ώσπου σχεδόν όλες οι μοναχές αντιμετώπιζαν παρόμοια συμπτώματα.

Η Μαρία τέθηκε τότε υπό έρευνα και οι έρευνες φέρεται να έφεραν στο φως αποκρυφιστικά αντικείμενα. Μια σειρά από “συνεντεύξεις” κατέληξε στη συνέχεια σε μια ομολογία – η Μαρία είπε στους ανακριτές της ότι είχε υποσχεθεί στον Σατανά από την παιδική της ηλικία και ότι δηλητηρίαζε καλόγριες και προκαλούσε προβλήματα για δεκαετίες.

Μέχρι και τον δέκατο όγδοο αιώνα, η τιμωρία για “μαγεία” ήταν η εκτέλεση, και στις 21 Ιουνίου 1749, η Μαρία αποκεφαλίστηκε κοντά στο φρούριο και το σώμα της κάηκε. Η ετυμηγορία αυτή, όταν δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες, συγκλόνισε την Ευρώπη και συνέβαλε στο τέλος των διώξεων “μαγισσών” σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ωστόσο, αυτό ήταν λίγο αργά για τη Μαρία – το φάντασμά της λέγεται ότι περιφέρεται στους διαδρόμους του φρουρίου, εκτός από το μοναστήρι στο Unter Zell, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της. Δεν είναι κάτι που θέλετε να συναντήσετε τις πρώτες πρωινές ώρες της νύχτας!

2. Το οικογενειακό φάντασμα – Plassenburg & Residenz Ansbach, Burg Hohenzollern & Berliner Schloss

Φαίνεται ότι στη Γερμανία δεν είσαι ευυπόληπτος ευγενής αν δεν έχεις τη δική σου “Weisse Frau” – μια γυναίκα-φάντασμα, ντυμένη στα λευκά, που εμφανίζεται για να προαναγγείλει το θάνατο ενός μέλους της οικογένειας. Σκεφτείτε το banshee, αλλά για τους πλούσιους.

Μακράν η πιο διάσημη “Weisse Frau” στη Γερμανία είναι αυτή που συνδέεται με τους Hohenzollern, την οικογένεια που θα γινόταν αυτοκράτορες της Γερμανίας τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, αυτή η “Weisse Frau” είναι το φάντασμα της Kunigunde von Orlamünde του 14ου αιώνα, η οποία ερωτεύτηκε τον Albrecht von Hohenzollern. Ο Albrecht, ένας ισχυρός ευγενής, είπε στην Kunigunde ότι θα την παντρευόταν αν “τέσσερα μάτια δεν ήταν στη μέση”. Με αυτό εννοούσε τους γονείς του, οι οποίοι αναζητούσαν ένα πιο κατάλληλο ταίρι.

Δυστυχώς, η Kunigunde λέγεται ότι νόμιζε ότι εννοούσε τα παιδιά της. Όπως και ο θρύλος “La Llorona” της μεξικανικής λαογραφίας, λέγεται ότι σκότωσε τα παιδιά της και αργότερα καταδικάστηκε να στοιχειώνει για πάντα τους Hohenzollern.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η ιστορική Kunigunde δεν είχε παιδιά. Δεν πειράζει, υπάρχουν πολλές άλλες υποψήφιες στην οικογενειακή ιστορία για την πραγματική ταυτότητα της “Weisse Frau”.

Παραμονεύστε αρκετά γύρω από το Plassenburg στο Kulmbach, το Residenz Ansbach ή το Berliner Schloss και μπορεί να τη δείτε.

Αν θέλετε να δείτε μια απεικόνισή της, περιλαμβάνεται ως μέρος των τοιχογραφιών στη βιβλιοθήκη του Burg Hohenzollern, νότια της Στουτγάρδης.

3. Η οικογενειακή βεντέτα – Κάστρο Ντίσελντορφ

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε οικογενειακές διαμάχες να εξελίσσονται θανάσιμα σε σειρές όπως το “Σπίτι του Δράκου” – αλλά γνωρίζατε ότι το έργο του George R. R. Martin είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένο από την ευρωπαϊκή μεσαιωνική και πρώιμη σύγχρονη ιστορία;

Μια ιστορία αντάξια των Targeryens είναι η θλιβερή μοίρα της Jakobea von Baden. Μια ζωηρή και όμορφη νεαρή γυναίκα, η Jakobea είχε δεσμευτεί να παντρευτεί τον δούκα Johann Wilhelm of Berg, ο οποίος κυβερνούσε την περιοχή γύρω από το Ντίσελντορφ στα τέλη του 16ου αιώνα.

Δυστυχώς για την Jakobea, ο δούκας Johann είχε μια ψυχική διαταραχή και ήταν αρκετά συχνά βίαιος. Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο ταλαιπωρημένος, που ένα συμβούλιο κυβέρνησε στη θέση του. Η κουνιάδα της, η Sybille, ήταν επίσης ένα πραγματικό πρόβλημα, καθώς υποπτευόταν ότι η Jakobea προσπαθούσε να καταλάβει το δουκάτο.

Όταν ο δούκας πέθανε, η Jakobea σκέφτηκε ότι μπορεί τουλάχιστον να βελτιώσει την κατάστασή της, ενώ παράλληλα εργαζόταν για τη βελτίωση της τύχης των υπηκόων της. Ωστόσο, πριν προλάβει να δράσει, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της σε έναν πύργο του κάστρου του Ντίσελντορφ στις 3 Σεπτεμβρίου 1597.

Η Sybille ισχυρίστηκε ότι η Jakobea είχε πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά όσοι παρευρέθηκαν στην κηδεία της σχολίαζαν συχνά τους μώλωπες γύρω από το λαιμό της για χρόνια μετά.

Σήμερα ο πύργος του κάστρου είναι το μόνο μέρος που έχει απομείνει, και εκεί άτομα έχουν δει την Jakobea στην κορυφή του πύργου – ένα αρκετά τρομακτικό θέαμα αν το καλοσκεφτείτε!

4. Ο πληγωμένος έφηβος – Frauenkirche, Μόναχο

Οι δίδυμοι πύργοι της Frauenkirche είναι ένα από τα ορόσημα που δεσπόζουν στον ορίζοντα του Μονάχου, και το κάνουν για πάνω από 500 χρόνια.

Είναι επίσης ο τόπος μιας φρικτής τραγωδίας στην οποία εμπλέκεται ένας από τους γίγαντες της γερμανικής λογοτεχνίας.

Η Fanny von Ickstatt, η οποία καταγόταν από πλούσια οικογένεια, ήταν 17 ετών όταν γνώρισε τον τολμηρό Franz von Vincenti, οκτώ χρόνια μεγαλύτερό της, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Ingolstadt. Ήταν ξετρελαμένη μαζί του και εκείνος μαζί της, αλλά η μητέρα της, η Φραντσίσκα φον Βάινμπαχ, αντιδρούσε στην σχέση.

Η Franziska έκανε ό,τι μπορούσε για να αντιταχθεί στην σχέση τους, λέγοντας στη Fanny ότι δεν έπρεπε να δει τον Franz. Ανάλογα με την εκδοχή της ιστορίας που ακούτε, ο Franz μπορεί να κατέληξε να αποπλανήσει τη Franziska. Παρ’ όλα αυτά, η Fanny ήταν συντετριμμένη – ένιωθε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει.

Στις 14 Ιανουαρίου 1785, ανέβηκε στην κορυφή ενός από τους πύργους της Frauenkirche και όταν ο υπηρέτης της γύρισε την πλάτη, έπεσε από αυτόν, πεθαίνοντας ακαριαία. Ολόκληρη η πόλη τρομοκρατήθηκε από την πράξη αυτή, με την τραγική υπόθεση να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για μήνες.

Όταν έγινε έρευνα στο σπίτι της, βρέθηκε στο κομοδίνο της Fanny ένα αντίγραφο του έργου του Johann Wolfgang von Goethe “Η θλίψη του νεαρού Βέρθερου”.

Το μυθιστόρημα αυτό, αν και εξαιρετικά δημοφιλές, είχε μια κάπως δυσοίωνη διασημότητα – η ιστορία ενός συντετριμμένου νεαρού άνδρα που αυτοκτονεί φέρεται να συνδέεται με μια έξαρση αυτοκτονιών σε όλη την Ευρώπη.

5. Οι δαιμονισμένοι – Gottliebin-Dittus-Haus, Möttlingen

Στη δεκαετία του 1840, στο μικρό χωριό Möttlingen, στην άκρη του Μαύρου Δάσους, κοντά στην πόλη Calw, ζούσε η νεαρή Gottliebin Dittus.

Αυτό το αστέρι του κατηχητικού σχολείου φαινόταν προορισμένο για μια ζωή ήσυχης ευσέβειας, όταν η αποχώρηση του αγαπημένου της πάστορα φάνηκε να την απροσανατολίζει.

Αργότερα τα πράγματα πήραν μια μάλλον υπερφυσική τροπή. Ενώ εκείνη ούρλιαζε και σπαρταρούσε, άρχισαν να ακούγονται δυσοίωνοι θόρυβοι στην πόλη.

Φαντάσματα φέρεται να εθεάθησαν να τριγυρνούν γύρω από το μικρό της σπίτι, ενώ υπάρχουν αναφορές ακόμη και ότι πέταξε πάνω της καρφιά και μεταλλικά αντικείμενα.

Σε αυτό το σημείο ο νέος πάστορας, Johann Christoph Blumhardt, ανέλαβε τον έλεγχο της κατάστασης και προχώρησε σε μια σειρά εξορκισμών που διήρκεσαν δύο ολόκληρα χρόνια, από το 1841 έως το 1843.

Τελικά, τα πράγματα έμοιαζαν να φτάνουν σε ένα αίσιο τέλος με τις υπερφυσικές δραστηριότητες να σταματούν.

Η Gottliebin, στη συνέχεια, θα παντρευτεί, θα αποκτήσει τρία παιδιά και θα εργαστεί για την εκκλησία, ζώντας άλλα τριάντα χρόνια. Για το υπόλοιπο της ζωής της, ωστόσο, υπήρχαν πολλά ερωτήματα γι’ αυτήν – και τι ακριβώς πίστευε ότι την είχε κυριεύσει.

Αν επισκεφθείτε σήμερα το Möttlingen, υπάρχει ένα μικρό μνημείο και μουσείο αφιερωμένο στην Gottliebin στο παλιό της σπίτι. Είναι απολύτως ασφαλές να το επισκεφθείτε την ημέρα, αλλά ποιος ξέρει τι συμβαίνει μετά το σούρουπο – μέχρι σήμερα, η περιοχή έχει τη φήμη για παράξενα υπερφυσικά φαινόμενα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.