Ανακοίνωση του Σ.Ε.Ε.Π.Ε. προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας

Ανακοίνωση του Σ.Ε.Ε.Π.Ε. ΣΓΕ Βερολίνου προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας με θέμα την έγκαιρη ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών και τη χορήγηση ειδικού επιμισθίου και ειδικού επιδόματος στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό.

Η ανακοίνωση:

Διανύουμε μια δύσκολη και ιδιαίτερη σχολική χρονιά. Μόλις πριν μερικές μέρες, σχεδόν 5 μήνες μετά την έναρξη του διδακτικού έτους στις περιοχές μας αποσπάστηκαν ορισμένοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί για να καλύψουν μέρος των εναπομεινάντων λειτουργικών κενών στα ελληνικά δημοτικά σχολεία και Τ.Ε.Γ.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η παράταση απόσπασης πέραν της 6/ετίας για την κάλυψη λειτουργικών κενών. Ας αναλογιστούμε τι κόστος και τι ταλαιπωρία έχουν υποστεί οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί αλλά και πόσες δεκάδες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί!

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους, με αλλεπάλληλες επιστολές μας, είχαμε επισημάνει την διαφαινόμενη κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν έγινε κάποια ουσιαστική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος της έγκαιρης ολοκλήρωσης όλων των υπηρεσιακών μεταβολών στις δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Ένα φαινόμενο που δυστυχώς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Πιστεύουμε πως είναι αυτονόητο η ανακοίνωση όλων των νέων αποσπάσεων και παρατάσεων θα πρέπει να γίνεται αρκετούς μήνες πριν την αρχή του διδακτικού έτους, για να έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα αποσπώνται ή θα λαμβάνουν παράταση απόσπασης, το χρόνο να οργανώσουν τη μετακίνησή τους ή την παραμονή τους στην χώρα υποδοχής αλλά και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων.

Θεωρούμε ότι:

  • Η επέκταση της χορήγησης του επιμισθίου για δύο ακόμη έτη, μέχρι την συμπλήρωση της εξαετίας, η οποία θεσμοθετήθηκε με τον ν.4692/2020, για όσους έχουν ήδη αποσπαστεί και για όσους πρόκειται να αποσπαστούν στο μέλλον θα λύσει πολλά προβλήματα και θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων με τη στελέχωσή τους. Αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την υποβολή αιτήσεων από περισσότερους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα θα διευρυνθεί ο χρόνος που ο εκπαιδευτικός θα λειτουργεί απερίσπαστος στο εκπαιδευτικό του έργο αλλά και θα αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας των μαθητών και των οικογενειών τους.
  • Για τους εκπαιδευτικούς (προτασσόμενους του άρθρου 26 του Ν.4415/2016) που λαμβάνουν κάθε χρόνο για οικογενειακούς λόγους, όπως προβλέπεται, παράταση απόσπασης πέραν της εξαετίας, η χορήγηση ειδικού επιδόματος πέραν από το ότι θα ανακούφιζε τη συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών, θα αύξανε ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα των σχολείων στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η σταθερότητα είναι βασικό συστατικό διασφάλισης της διατήρησης αλλά και της ενίσχυσης των σχολείων στο εξωτερικό.
  • Για τους εκπαιδευτικούς που παρατάσσονται για υπηρεσιακές ανάγκες πέραν της 6ετίας καλύπτοντας λειτουργικά κενά μετά την εξάντληση των πινάκων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στο εξωτερικό, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να τους χορηγείται το ειδικό επιμίσθιο.

Δύσκολη συγκυρία

Γνωρίζουμε ότι στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε το αίτημα χορήγησης επιμισθίου ίσως ακούγεται εκτός πραγματικότητας. Όπως εσφαλμένα μπορεί να συμπεράνει κάποιος.

Όπως έχουμε τονίσει και σε παλαιότερες επιστολές μας το μέτρο αυτό δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά αντίθετα θα τον ελαφρύνει επειδή για κάθε αποσπασμένο εκπαιδευτικό που αποχωρεί, αποσπάται συνήθως ένας νέος με επιμίσθιο.

Κάτι που προκαλεί μια συνεχή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με επιπλέον έξοδα οδοιπορικών μετάβασης και επιστροφής.

Θεωρούμε ότι δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για την ανάγκη χορήγησης επιμισθίου ή του ειδικού επιδόματος που αναφέρουμε. Αρκεί να αναλογιστούμε το κόστος ζωής για παράδειγμα στη Γερμανία, που σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί ούτε αυτό.

Όλοι οι υπάλληλοι τους Ελληνικού Κράτους που υπηρετούν στο εξωτερικό λαμβάνουν ειδικό επιμίσθιο για όσο διαρκεί η απόσπασή τους.

Οι εκπαιδευτικοί άραγε γιατί όχι; Φυσικά το αίτημα της χορήγησης επιμισθίου για όλα τα έτη που διαρκεί η απόσπαση και της χορήγησης ειδικού επιδόματος για τους εκπαιδευτικούς του άρθρου 26 του ν.4415/2016, δε θα λύσει όλα τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας μιας και θα δώσει κίνητρο να αποσπαστεί ή και να παραμείνει κάποιος στο εξωτερικό.

Αποτελεί ένα μέρος των ολοκληρωμένων προτάσεων μας που μπορούμε να σας θέσουμε στη συνάντηση που σας έχουμε ζητήσει.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.