Οδηγίες για ταξίδια στην Ελλάδα και επιστροφή στη Γερμανία

Οδηγίες για ταξίδια στην Ελλάδα και επιστροφή στη Γερμανία

Η Ελλάδα ανήκει για τη Γερμανία και πάλι στις περιοχές κινδύνου. Δείτε τους ισχύοντες κανόνες, τα κρούσματα και η κατάσταση στη χώρα με μια ματιά.

Επί του παρόντος, οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυξάνονται και πάλι. Από την Κυριακή (18.07.2021), η χώρα θεωρείται και πάλι περιοχή κινδύνου. Συνεπώς, ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες για τους ταξιδιώτες.

Τι πρέπει να έχουν κατά νου οι ταξιδιώτες κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα

Οι πολίτες από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, δεν υφίσταται υποχρέωση καραντίνας.

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το έντυπο εισόδου στη χώρα (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Το έντυπο αυτό πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, το όνομα και τη διεύθυνση του ταξιδιώτη, τον τόπο διαμονής στην Ελλάδα και, κατά περίπτωση, τον αριθμό της πτήσης ή του μέσου ταξιδιού.

Εάν η φόρμα έχει συμπληρωθεί σωστά, δημιουργείται ένας κωδικός QR. Αυτό το έγγραφο θα πρέπει να επιδεικνύεται κατά την είσοδο στην Ελλάδα.

Κατά την είσοδο πρέπει επίσης να επιδεικνύεται αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Τα τεστ PCR δεν πρέπει να είναι παλαιότερα από 72 ώρες, τα τεστ αντιγόνου (Schnelltest/Antigentest) όχι παλαιότερα από 48 ώρες. Τα τεστ πρέπει να έχουν διενεργηθεί από αναγνωρισμένο κέντρο τεστ και να περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του ταξιδιώτη.

Σύμφωνα με την ADAC, το πιστοποιητικό μπορεί να είναι γραμμένο και στα γερμανικά. Η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ δεν ισχύει εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο ταξιδιώτης είναι πλήρως εμβολιασμένος ή ότι έχει αναρρώσει.

GRland_Project: Covid-19_Travel_Help_2021: Χρειάζεσαι βοήθεια με την συμπλήρωση των εγγράφων; Ζήτα βοήθεια από το GRland.info, ΕΔΩ

Ποια αποδεικτικά πρέπει να προσκομίζονται κατά την είσοδο;

Το κίτρινο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή η ψηφιακή κάρτα εμβολιασμού γίνονται δεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία πλήρους εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι τουλάχιστον 14 ημερών κατά τη στιγμή της εισόδου.

Όσοι έχουν αναρρώσει χρειάζονται επίσημο αποδεικτικό ανάρρωσης. Η απόδειξη μπορεί να εκδοθεί το νωρίτερο 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες το πολύ. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά.

Είσοδος στην Ελλάδα

 • Έντυπο PLF (το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την αναχώρηση)

Και ένα από τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία:

 • Αρνητικό τεστ κορωνοϊού (τεστ PCR το πολύ 72 ωρών, τεστ αντιγόνου το πολύ 48 ωρών).
 • Απόδειξη πλήρους εμβολιασμού (ο εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν)
 • Πιστοποιητικό ανάρρωσης (η μόλυνση πρέπει να έχει λάβει χώρα πριν από 30 έως το πολύ 180 ημέρες)

Είσοδος στην Ελλάδα με αυτοκίνητο

Η είσοδος στην Ελλάδα είναι δυνατή είτε αεροπορικώς, είτε δια θαλάσσης, είτε δια ξηράς. Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η είσοδος είναι δυνατή στα ακόλουθα συνοριακά σημεία διέλευσης:

 • Μέσω Βουλγαρίας
 • Μέσω Σκοπίων
 • Μέσω Αλβανίας

Χερσαία σύνορα

 • Δοϊράνη
 • Εξοχή
 • Εύζωνοι
 • Κακαβιά
 • Καστανιές
 • Κρυσταλλοπηγή
 • Νίκη
 • Νυμφαία
 • Ορμένιου
 • Προμαχώνα

Ταξίδι Γερμανία – Ελλάδα – Γερμανία με πλοίο (μέσω Ιταλίας)

Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το αν χρειάζεται να συμπληρωθεί το ιταλικό PLF για ταξίδι από Γερμανία Ελλάδα (μέσω Ιταλίας): πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και ταξιδιώτες αναφέρουν πως δεν χρειάζεται.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το ιταλικό Υπουργείο Υγείας και την γερμανική ADAC, αναφέρεται πως χρειάζεται σε περίπτωση που γίνει έλεγχος. Εφόσον λάβαμε αυτές τις πληροφορίες, οφείλουμε να το αναφέρουμε.

Σημείωση: Ωστόσο, για το ταξίδι σας από Ελλάδα για Γερμανία μέσω Ιταλίας με πλοίο, η συμπλήρωση του ιταλικού PLF είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς δεν θα επιτραπεί η είσοδος σας αν δεν έχετε το έγγραφο.

Η τελική απόφαση (δηλαδή το αν θα συμπληρώσετε το ιταλικό PLF) είναι των ταξιδιωτών που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την οργάνωση του ταξιδιού τους.

Ποιοι κανονισμοί και περιορισμοί ισχύουν στην Ελλάδα;

Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι γενικά εφικτές, πολλά ξενοδοχεία υποδέχονται τους επισκέπτες, ενώ πολλά αξιοθέατα και μουσεία είναι επίσης ανοιχτά, αναφέρει η ADAC.

Ωστόσο, στην Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν ορισμένοι κανόνες υγιεινής, τους οποίους οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τηρούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρατείνει τα μέτρα που ισχύουν σήμερα μέχρι τις 26 Ιουλίου, ενώ οι περιφέρειες χωρίζονται επίσης σε ζώνες κινδύνου λόγω της κατάστασης.

Ακολουθούν οι σημαντικότεροι κανόνες που ισχύουν στη χώρα

 • Τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες επιτρέπεται να φιλοξενούν επισκέπτες, αλλά το πολύ έξι άτομα μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι. Μόνο τα εμβολιασμένα άτομα επιτρέπεται να κάθονται σε εσωτερικούς χώρους.
 • Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, όλων των καταστημάτων λιανικής πώλησης, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ταξί, των ανελκυστήρων, των ιατρείων, των νοσοκομείων, των υποκαταστημάτων τραπεζών και των γραφείων με κίνηση πελατών.
 • Οι μάσκες είναι επίσης υποχρεωτικές στις εβδομαδιαίες αγορές και στους πολυσύχναστους υπαίθριους χώρους.
 • Επιτρέπεται η λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων (κάμπινγκ, ξενώνες και διαμερίσματα διακοπών) και ξενοδοχείων. Για τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα υγιεινής με περιορισμούς υγιεινής, απόστασης και διαμονής.
 • Οι κανόνες αποστάσεων πρέπει να τηρούνται παντού.
 • Για πτήσεις προς τα νησιά ή ταξίδια με πλοίο, πρέπει να προσκομίζεται είτε απόδειξη αρνητικού τεστ, είτε απόδειξη εμβολιασμού είτε αποδεικτικό ανάρρωσης. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως και για την είσοδο στη χώρα. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μία δήλωση υγείας.
 • Οι παραβάσεις των μέτρων μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο 300 ευρώ.

GRland_Project: Covid-19_Travel_Help_2021: Χρειάζεσαι βοήθεια με την συμπλήρωση των εγγράφων; Ζήτα βοήθεια από το GRland.info, ΕΔΩ

ταξίδια στην Ελλάδα και επιστροφή στη Γερμανία
Είσοδος στη Γερμανία

Επιστροφή στη Γερμανία μετά από τις διακοπές στην Ελλάδα: Ποιοι κανόνες ισχύουν;

Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να προσέξουν μερικά πράγματα όταν επιστρέφουν στη Γερμανία. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή κινδύνου, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά την αποφυγή ταξιδιών.

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει ταξιδιωτική προειδοποίηση/απαγόρευση. Πριν από την επιστροφή από τις διακοπές, πρέπει να προσκομιστεί εκ νέου αρνητικό τεστ.

Η απόδειξη δεν απαιτείται για τα εμβολιασμένα άτομα, τους αναρρωμένους και τα παιδιά κάτω των 6 ετών. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν για όλα τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Γερμανία.

Καθώς η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή κινδύνου, πρέπει να συμπληρωθεί το γερμανικό ψηφιακό έντυπο δήλωσης DEA πριν από την είσοδο στη Γερμανία.

Μετά τη συμπλήρωση του εντύπου, οι ταξιδιώτες θα λάβουν μια επιβεβαίωση που θα πρέπει να επιδείξουν στο σημείο ελέγχου στο αεροδρόμιο ή στην εκάστοτε συνοριακή διάβαση.

Αναλυτικά για την είσοδο στην Γερμανία από Ελλάδα

 • Έντυπο DEA (το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον 3 ημέρες πριν από την αναχώρηση)

Και ένα από τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία:

 • Αρνητικό τεστ κορωνοϊού (τεστ PCR το πολύ 72 ωρών, τεστ αντιγόνου το πολύ 48 ωρών).
 • Απόδειξη πλήρους εμβολιασμού (ο εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν)
 • Πιστοποιητικό ανάρρωσης (η μόλυνση πρέπει να έχει λάβει χώρα πριν από 30 έως το πολύ 180 ημέρες)

Καλό Καλοκαίρι και καλό ταξίδι στην Πατρίδα

Μην μαθαίνεις τα νέα για τους νόμους τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook, στήριξε την προσπάθεια μας και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.