Έγγραφα για ανηλίκους που ταξιδεύουν συνοδεία ενός γονέα ή μόνα τους

Τα παιδιά και οι νέοι δεν ταξιδεύουν πάντα με τους γονείς τους (ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους). Εάν ταξιδεύουν στο εξωτερικό μόνο με έναν γονέα, παππούδες και γιαγιάδες ή φίλους, αλλά και με κάποιον οργανισμό (π.χ. αθλητικό σύλλογο ή μαθήματα ξένων γλωσσών), τότε σε ορισμένες χώρες είναι σκόπιμο ή μερικές φορές ακόμη και υποχρεωτικό να έχουν μαζί τους, μεταξύ άλλων, μία δήλωση συναίνεσης ή πληρεξούσιο από τον γονέα ή τον κηδεμόνα.

Αποφυγή προβλημάτων κατά την είσοδο στη χώρα με πληρεξούσιο

Σε ορισμένες χώρες, μπορεί να προκύψουν προβλήματα στα σύνορα όταν ένα παιδί ταξιδεύει χωρίς ή με ένα μόνο πρόσωπο που έχει τη νόμιμη κηδεμονία.

Στην Ευρώπη, αυτό ισχύει ιδίως για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κροατία, τα Σκόπια, τη Σλοβενία και τη Σερβία.

Εκτός από το δικό του έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, κάθε παιδί που ταξιδεύει:

  • μόνο του ή
  • με ενηλίκους που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες του ή
  • με τον ένα μόνο γονέα

μπορεί να χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον έγγραφο υπογεγραμμένο από τους γονείς ή τον δεύτερο γονέα ή τον νόμιμο κηδεμόνα.

Επίσημη πιστοποίηση

Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και την Ελλάδα, το πληρεξούσιο πρέπει επίσης να είναι επίσημα επικυρωμένο (π.χ. από το αρμόδιο κατά τόπους προξενείο) – για τη Σερβία, συνιστάται η επικύρωση. Εκτός από το πληρεξούσιο, θα πρέπει να μεταφέρεται και αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησης.

Για παιδιά (έως 18 ετών) που ταξιδεύουν χωρίς τον νόμιμο κηδεμόνα τους, θα πρέπει να προσκομίσετε συνεπώς μια δήλωση συναίνεσης για ταξίδια στο εξωτερικό.

Η δήλωση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησης του παιδιού και αντίγραφο του διαβατηρίου του νόμιμου κηδεμόνα του.

Εάν το επώνυμο του παιδιού είναι διαφορετικό από εκείνο του κηδεμόνα του, συνιστάται επίσης η προσκόμιση αντιγράφου της ληξιαρχικής πράξης γάμου των γονέων του.

Για να αποφύγετε προβλήματα κατά την είσοδο στη χώρα, οι δικηγόροι της λέσχης ADAC έχουν ετοιμάσει υποδείγματα για το εν λόγω ταξιδιωτικό πληρεξούσιο (προσοχή: Δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα, μόνο συστάσεις).

Διατίθενται για δωρεάν λήψη: www.ADAC.de

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.