Απομάκρυνση νυχτερίδων στη Γερμανία: Επιτρέπεται;

Newsroom

Απομάκρυνση νυχτερίδων στη Γερμανία: Επιτρέπεται;

Αν θέλετε να διώξετε τις νυχτερίδες, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Οι νυχτερίδες αποτελούν προστατευόμενο είδος. Επιτρέπεται να διώξετε τις νυχτερίδες μακριά από το σπίτι σας;

Σε αυτό το άρθρο:

  • Επιτρέπεται η απομάκρυνση των νυχτερίδων από το σπίτι;
  • Τι συμβαίνει αν ενοχλήσετε τις νυχτερίδες;
  • Τι πρέπει να κάνετε αν μια νυχτερίδα μπει στο σπίτι σας;
  • Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε ένα μωρό νυχτερίδας στο σπίτι σας;
  • Είναι οι νυχτερίδες επικίνδυνες;
  • Πώς αναγνωρίζετε αν υπάρχουν κοντά σας νυχτερίδες;

Οι νυχτερίδες είναι ειδικά προστατευόμενα είδη σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο για τη διατήρηση της φύσης.

Ο νόμος προστατεύει όλα τα άγρια ζώα και τα ενδιαιτήματά τους, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπεται η απλή εξόντωση των ζώων.

Επιτρέπεται η εκδίωξη νυχτερίδων στη Γερμανία;

Απαγορεύεται η θανάτωση, η παγίδευση ή η σημαντική ενόχληση νυχτερίδων χωρίς άδεια από τις αρχές. Οι φωλιές τους προστατεύονται επίσης.

Η παραβίαση αυτών των κανονισμών μπορεί να οδηγήσει σε νομικές συνέπειες, πρόστιμα ή ποινές.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις όταν οι νυχτερίδες αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, αν φωλιάζουν σε κτίρια και προκαλούν ζημιές σε αυτά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούν να χορηγηθούν εξαιρέσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (τα οποία δεν θανατώνουν ή τραυματίζουν τις νυχτερίδες).

Αρμόδιες είναι οι αρχές προστασίας της φύσης. Συνήθως απαιτούν απόδειξη της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας των μέτρων.

Έτσι, αν βλέπετε νυχτερίδες πίσω από το παντζούρι του παραθύρου ή σε άλλες κοιλότητες του σπιτιού σας, δεν πρέπει να ενοχλήσετε τα ζώα σε καμία περίπτωση.

Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την κρατική υπηρεσία περιβάλλοντος του εκάστοτε κρατιδίου.

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας της Φύσης και της Βιοποικιλότητας, επικείμενες εργασίες ανακαίνισης ή μετατροπής μπορούν να πραγματοποιηθούν σε γνωστές φωλιές νυχτερίδων μόνο μετά από συνεννόηση με τη Κρατική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Τι συμβαίνει αν ενοχλήσετε τις νυχτερίδες στη Γερμανία;

Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα θηλυκά κινδυνεύουν να χάσουν τα μικρά τους ή να εγκαταλείψουν τη φωλιά.

Κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης, τα ζώα χάνουν ζωτική ενέργεια αν ξυπνήσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο των ζώων.

Εάν ενοχλήσετε σημαντικά τα ζώα, παραβιάζετε επίσης τον ομοσπονδιακό νόμο περί προστασίας της φύσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρά πρόστιμα.

Τι πρέπει να κάνω αν μια νυχτερίδα μπει στο σπίτι μου;

Ειδικά το καλοκαίρι, μεμονωμένες νεαρές νυχτερίδες ή ομάδες νυχτερίδων μπορεί να πετάξουν στο σπίτι σας από ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν χρειάζεται να καταπολεμήσετε τις νυχτερίδες ή να τις διώξετε.

Αντίθετα, αρκεί να αφήσετε ένα παράθυρο ανοιχτό το βράδυ και να σβήσετε το φως. Τότε η νυχτερίδα συνήθως εξαφανίζεται και πάλι από μόνη της.

Εάν υπάρχει φωλιά νυχτερίδων στην περιοχή, είναι πιθανό οι νυχτερίδες να προσγειώνονται συχνά στο σπίτι ή στο διαμέρισμα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι σήτες εντόμων μπροστά από τα παράθυρα και τις πόρτες μπορούν να βοηθήσουν.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε βρει ένα μωρό νυχτερίδας στο σπίτι σας;

Τα νεαρά ζώα είναι αρχικά εντελώς τυφλά, γυμνά, αβοήθητα και κρυώνουν γρήγορα. Μια νυχτερίδα που είναι ορατή κατά τη διάρκεια της ημέρας – είτε είναι μεγάλη είτε μικρή – χρειάζεται βοήθεια.

Όποιος βρίσκει ένα αβοήθητο νεαρό ζώο θα πρέπει να το ασφαλίσει προσεκτικά και να το κρατήσει σε ένα μικρό κουτί με ένα στεγνό πανί.

Στη συνέχεια, εξετάστε προσεκτικά το ζώο και, εάν είναι απαραίτητο, τραβήξτε φωτογραφίες για να εκτιμήσετε την κατάσταση και την υγεία του.

Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με έναν ειδικό σε θέματα νυχτερίδων για να συζητήσετε πώς θα προχωρήσετε.

Προσοχή: Μην δίνετε στις νυχτερίδες γάλα ή άλλη τροφή.

Είναι οι νυχτερίδες επικίνδυνες;

Κατά κανόνα, οι νυχτερίδες δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Στην πραγματικότητα, παίζουν σημαντικό ρόλο στο φυσικό περιβάλλον τρώγοντας έντομα και ελέγχοντας τον πληθυσμό τους.

Είναι επίσης σημαντικοί επικονιαστές των φυτών. Ωστόσο, οι νυχτερίδες μπορεί επίσης να είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο ιός της λύσσας.

Αλλά μην ανησυχείτε: οι νυχτερίδες είναι συνήθως ντροπαλές, οπότε είναι πολύ σπάνιο να επιτεθούν ή να δαγκώσουν ανθρώπους.

Ωστόσο, αν σας έχει δαγκώσει ή σας έχει γρατζουνίσει μια νυχτερίδα ή αν έχετε έρθει σε επαφή με το σάλιο της, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό.

Πώς αναγνωρίζετε ότι κοντά σας υπάρχουν νυχτερίδες;

Ήχοι νυχτερίδας: Μερικές φορές μπορείτε να ακούσετε τους ήχους των νυχτερίδων, ειδικά αν βρίσκονται κοντά σε ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες. Ωστόσο, οι νυχτερίδες συνήθως επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω υπερηχητικών κλήσεων, οι οποίες δεν ακούγονται από τον άνθρωπο.

Περιττώματα νυχτερίδας: Τα περιττώματα των νυχτερίδων μοιάζουν οπτικά με τα περιττώματα ποντικιών, αλλά είναι ελαφρώς πιο γυαλιστερά και πιο εύθρυπτα.

Ήχοι ξυσίματος: Οι νυχτερίδες δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα, οπότε μπορείτε να ακούσετε τους ήχους ξυσίματος που βγάζουν. Κάνουν αυτούς τους ήχους με τα νύχια τους πάνω σε αντικείμενα όταν κινούνται.

Πτήση νυχτερίδας: Το σούρουπο ή τη νύχτα, μπορεί να παρατηρηθούν νυχτερίδες να πετούν έξω από το σπίτι σας.

Αποτυπώματα φτερών ή νυχιών: Οι νυχτερίδες αφήνουν μερικές φορές αποτυπώματα φτερών ή νυχιών στα πλαίσια των παραθύρων ή σε άλλες επιφάνειες όταν βρίσκονται τριγύρω.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.