Περισσότερα χρήματα για επέκταση σχολείων στη Βαυαρία

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Βαυαρίας ανακοίνωσε ακόμη μεγαλύτερη δέσμευση για την καταπολέμηση της έλλειψης προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς. Η δήλωση της κυβέρνησης ωστόσο επικρίθηκε από την αντιπολίτευση.

Παρόλο που υπάρχουν πλέον περισσότεροι ειδικευμένοι εργαζόμενοι στην παιδική φροντίδα, η έλλειψη προσωπικού παραμένει μια σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας.

“Υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων σε πολλούς τομείς του κράτους πρόνοιας, ιδίως στη φροντίδα των παιδιών”, δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ulrike Scharf σε κυβερνητική δήλωση στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Είπε ότι η εκπαίδευση έχει ήδη διευκολυνθεί και μειωθεί από πέντε σε τέσσερα χρόνια. “Τώρα θέλουμε να διευρύνουμε τις ευκαιρίες για περαιτέρω κατάρτιση και εξειδίκευση σε ένα εντελώς νέο επίπεδο”.

Για το σκοπό αυτό, η Βαυαρία επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα ακαδημία περαιτέρω κατάρτισης για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες προσφορές των καθιερωμένων παρόχων και να επεκτείνει μαζικά τις ψηφιακές προσφορές.

Η Scharf έχει βάλει στο στόχαστρό της ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που αλλάζουν καριέρα, όπως εξήγησε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σαφής κριτική στις δηλώσεις της Scharf σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών ασκήθηκε από την επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων Katharina Schulze.

“Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων δεν έγινε γνωστή σήμερα”, δήλωσε. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, ένα μεγάλο μέρος των ομοσπονδιακών κονδυλίων από τον νόμο περί παιδικής μέριμνας δεν απευθύνεται σε νέο προσωπικό, αλλά στην επιδότηση των τελών για τους γονείς.

Η Schulze επέκρινε επίσης το βαυαρικό οικογενειακό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 250 ευρώ ανά παιδί και μήνα για δύο χρόνια για τα δύο πρώτα του παιδιά – και 300 ευρώ από το τρίτο παιδί και μετά. Το οικογενειακό επίδομα πρέπει “επιτέλους να κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα των γονέων”. Οτιδήποτε άλλο, ειδικά σε περιόδους πληθωρισμού, είναι “απλά άδικο”.

Μελέτη: Η Βαυαρία αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού

Σύμφωνα με το πρόσφατα δημοσιευμένο “Ραντάρ ειδικευμένων εργαζομένων 2022” του Ιδρύματος Bertelsmann για τους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία, η Βαυαρία οδεύει προς μια τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, απαιτούνται σχεδόν 21.000 περισσότεροι ειδικοί από αυτούς που υπάρχουν σήμερα στη Βαυαρία μόνο για την εφαρμογή του νομικού δικαιώματος για ολοήμερη υποστήριξη στο δημοτικό σχολείο και για τη μετασχολική φύλαξη.

Οι γονείς των παιδιών του δημοτικού σχολείου θα δικαιούνται σταδιακά ολοήμερη φροντίδα από το σχολικό έτος 2026/2027. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, η Βαυαρία θα έχει τεράστια ανάγκη για περίπου 46.000 επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς μέχρι το 2030.

Η Βαυαρία υποστηρίζει τους δήμους στην επέκταση της ολοήμερης φύλαξης

Η Scharf ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τους δήμους στην εκπλήρωση του νομικού δικαιώματος – με μια υπόσχεση χρηματοδότησης: “Για κάθε ολοήμερη θέση για παιδιά δημοτικού σχολείου που δημιουργούν οι δήμοι μέχρι το 2029, το κρατίδιο της Βαυαρίας εγγυάται οικονομική υποστήριξη για το κόστος της επένδυσης”. Με αυτόν τον τρόπο, η Βαυαρία δημιουργεί ασφάλεια σχεδιασμού για τις οικογένειες και τους δήμους.

Η υπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης. Απαντώντας σε ερώτημα του BR24, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να συζητά το θέμα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.