Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο: Τι είναι καλύτερο για ταξίδι;

Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο: Τι είναι καλύτερο για ταξίδι;

Αν θέλετε να πάτε διακοπές, δεν πρέπει μόνο να σχεδιάσετε πού θα πάτε, πώς θα φτάσετε εκεί και τι θα κάνετε εκεί. Οι παραθεριστές πρέπει επίσης να ενημερωθούν για τις απαιτήσεις εισόδου και να υποβάλουν εγκαίρως αίτηση για νέο διαβατήριο.

Η περίοδος διακοπών έχει ξεκινήσει και οι σχολικές διακοπές στη Θουριγγία, τη Σαξονία και τη Σαξονία-Άνχαλτ πλησιάζουν σύντομα.

Ανάλογα με το πού θα πάτε, δεν χρειάζεστε μόνο τα κατάλληλα ρούχα και μια φωτογραφική μηχανή στις αποσκευές σας, αλλά και σημαντικά ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως η ταυτότητα ή το διαβατήριό σας.

Ταυτότητα και διαβατήριο: Ποια είναι η διαφορά;

Με την ταυτότητα, οι Γερμανοί πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Για να κάνουν διακοπές σε άλλες χώρες, απαιτείται διαβατήριο.

Τα έγγραφα πρέπει να ισχύουν μέχρι την ημέρα αναχώρησης.

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 απαιτείται διαβατήριο και για ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ταυτότητα δεν θα αναγνωρίζεται πλέον στους ελέγχους εισόδου λόγω του Brexit.

Ωστόσο, η Visa εξακολουθεί να μην απαιτείται για ταξίδια διακοπών διάρκειας έως έξι μηνών.

Τι πρέπει να έχω κατά νου εάν ταξιδεύουν μαζί μου παιδιά;

Για ταξίδια εντός της ΕΕ, η ταυτότητα είναι επαρκής και για τα παιδιά. Για ταξίδια εκτός ΕΕ, τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών χρειάζονται ένα απλό παιδικό διαβατήριο.

Κατά την υποβολή της αίτησης, το παιδί πρέπει να είναι παρόν στο ραντεβού στο Bürgeramt.

Πρόσφατα υπήρξε μια σημαντική αλλαγή. Ενώ τα παιδικά διαβατήρια ίσχυαν για έξι χρόνια, από το 2021 ισχύουν μόνο για ένα έτος.

Το παιδικό διαβατήριο κοστίζει 13 ευρώ και συμπληρώνεται επί τόπου.

Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για διαβατήριο στη Γερμανία και τι πρέπει να γνωρίζω;

Η αίτηση για το διαβατήριο πρέπει να υποβάλλεται στον τόπο κατοικίας ή στον κύριο τόπο διαμονής σε ένα γραφείο πολιτών (KVR).

Θα πρέπει να προσκομίσετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό γέννησης ή γάμου και βιομετρική φωτογραφία διαβατηρίου.

Συχνά υπάρχουν μηχανήματα φωτογράφησης στα γραφεία πολιτών (KVR) που μεταδίδουν τη φωτογραφία στον υπάλληλο.

Το διαβατήριο κοστίζει 60 ευρώ και ισχύει για δέκα χρόνια. Για τα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη την ηλικία των 24 ετών, το διαβατήριο ισχύει μόνο για έξι χρόνια και κοστίζει 37,50 ευρώ.

Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για διαβατήριο στη Γερμανία και τι πρέπει να γνωρίζω;

Τι γίνεται αν ο χρόνος επεξεργασίας του διαβατηρίου είναι πολύ μεγάλος;

Συνήθως, ο χρόνος αναμονής για τα διαβατήρια είναι τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ορισμένες φορές, ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Στον ιστότοπο της πόλης της Λειψίας, διαβάζει κανείς για χρόνο αναμονής περίπου τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. Εάν η έγκαιρη ολοκλήρωση και αποστολή ενός διαβατηρίου θα έπαιρνε πολύ χρόνο, υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις.

Τα διαβατήρια εξπρές είναι συνήθως έτοιμα εντός τριών εργάσιμων ημερών. Ωστόσο, πρέπει να καταβληθεί επιπλέον χρέωση 32 ευρώ επιπλέον του κανονικού τέλους.

Επιπλέον, ένα KVR μπορεί να εκδώσει αμέσως προσωρινό διαβατήριο. Αυτό εκδίδεται συνήθως μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πρέπει να προσκομίζονται έγγραφα που επιβεβαιώνουν το επείγον, όπως κρατήσεις ξενοδοχείων ή αεροπορικά εισιτήρια.

Το προσωρινό διαβατήριο ισχύει μόνο για ένα έτος, κοστίζει 26 ευρώ και δεν μπορεί να παραταθεί.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.