12,82 ευρώ: Πόσο δίκαιος είναι ο νέος κατώτατος μισθός;

Η Bundetag εγκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Είτε πρόκειται για ψώνια, είτε για θέρμανση είτε για ηλεκτρικό ρεύμα, οι τιμές έχουν αυξηθεί πρόσφατα λόγω του πληθωρισμού και στη Γερμανία. Αυτό το αισθάνονται πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι που έχουν ούτως ή άλλως λίγα χρήματα. Ο νέος κατώτατος μισθός υποτίθεται ότι θα βοηθήσει- προβλέπεται αύξηση στα 12,82 ευρώ σε δύο στάδια. Είναι αυτό αρκετό;

Όχι, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Thorsten Schulten, εμπειρογνώμονα σε θέματα μισθών από το Ίδρυμα Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα.

“Τώρα είδαμε αυτά τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, κατά συνέπεια θα έπρεπε να υπάρξει μια αντισταθμιστική προσαρμογή – στα 13 ή 13,50 ευρώ”.

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι κερδίζουν στο επίπεδο του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 5,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας επηρεάστηκαν από την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, θα πρέπει να υπάρχει ένας παρόμοιος αριθμός ανθρώπων τώρα.

Για πολλούς από αυτούς, τα χρήματα δεν είναι αρκετά – και στο τέλος, το κόστος πρέπει να το επωμιστεί το ευρύ κοινό, λέει ο Schulten.

“Σε πολλές μεγαλουπόλεις, το κόστος στέγασης είναι τόσο υψηλό που ακόμη και οι εργένηδες που κερδίζουν κοντά ή λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό συχνά δικαιούνται επιπλέον συμπληρωματικά επιδόματα”.

Οι οικογένειες ή οι μονογονεϊκές οικογένειες εξαρτώνται ακόμη πιο συχνά από αυτά.

Η μεγαλύτερη αύξηση κατώτατου μισθών που έχει γίνει ποτέ στη Γερμανία | by Zurijeta
6 εκατομμύρια άνθρωποι κερδίζουν στο επίπεδο του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Η ένωση αγροτών και η Dehoga φοβούνται μειονεκτήματα για τις επιχειρήσεις

Η Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (Dehoga) πιστεύει επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να ζουν από το μισθό τους.

Ωστόσο, ο Thomas Geppert, διευθύνων σύμβουλος της Dehoga στη Βαυαρία, δεν βλέπει τον κατώτατο μισθό ως βασικό παράγοντα:

“Είναι ζωτικής σημασίας να μένουν στους εργαζόμενους περισσότερα χρήματα. Γι’ αυτό πρέπει να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος”.

Ακόμη και αν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία πληρώνουν ήδη περισσότερα από τον κατώτατο μισθό προκειμένου να βρουν προσωπικό, θεωρεί ότι μια περαιτέρω αύξηση θα ήταν λάθος:

“Κάποια στιγμή δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να πληρώνουμε τους εργαζόμενους, διότι αυτό το σπιράλ αύξησης των μισθών θα συνεχιστεί από τον χαμηλότερο στον υψηλότερο.

Η Ένωση Αγροτών της Βαυαρίας είναι ακόμη πιο επικριτική απέναντι στην προτεινόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Είναι παράλογη για τη γεωργία. Ιδιαίτερα στους τομείς των φρούτων, των λαχανικών και της αμπελοκαλλιέργειας, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα χαθούν, επειδή οι ανταγωνιστές στο εξωτερικό έχουν συχνά χαμηλότερους κατώτατους μισθούς.

Εμπειρογνώμονας: η κριτική των εργοδοτών είναι “κλαψούρισμα”

Ο Schulten, ειδικός σε θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων, θεωρεί ότι πρόκειται για απαισιοδοξία εκ μέρους των εργοδοτών:

“Όταν εισήχθη ο κατώτατος μισθός, ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι θα υπήρχαν εκατομμύρια άνεργοι. Αυτό δεν συνέβη – και το ίδιο είπαν και πάλι με την τελευταία αύξηση στα 12 ευρώ”.

Τίποτα από αυτά δεν συνέβη – και ακόμη και η Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό το έχει ήδη δηλώσει αυτό. “Αυτό σημαίνει ότι αυτή η γκρίνια είναι προφανώς μέρος της επιχείρησης”, δήλωσε ο Schulten.

Εκλογές περιφερειακού συμβουλίου στο Sonneberg – συνέπεια των χαμηλών μισθών;

Οι χαμηλοί μισθοί, οι οποίοι μόλις και μετά βίας αρκούν για να ζήσει κανείς, έχουν και πολιτικές συνέπειες, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε θέματα μισθών.

Γι’ αυτό, είπε, πρέπει να κοιτάξει κανείς προς τα ανατολικά, όπου πολύ περισσότεροι άνθρωποι ζουν με τον κατώτατο μισθό απ’ ό,τι στη Βαυαρία, για παράδειγμα:

“Το Σόνεμπεργκ είναι, άλλωστε, μία από τις περιφέρειες που έχει το υψηλότερο ποσοστό κατώτατου μισθού στη Γερμανία.

Από αυτή την άποψη, μπορείτε να δείτε ότι αυτές οι αποφάσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό έχουν όντως πολιτικές επιπτώσεις”, λέει ο Schulten.

Το Σόνεμπεργκ στη Θουριγγία είναι η περιφέρεια όπου την περασμένη Κυριακή εξελέγη για πρώτη φορά περιφερειάρχης ένας πολιτικός του AfD.

Οι εργοδότες που συμμετέχουν στην επιτροπή για τον κατώτατο μισθό πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση της κοινωνικής τους ευθύνης, καταλήγει ο Schulten.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης