Δεν επιτρέπεται να σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας σε αυτά τα 5 μέρη

Οι απαγορεύσεις στάθμευσης συνήθως επισημαίνονται με πινακίδες, αλλά όχι πάντα. Μια ζώνη απαγόρευσης στάθμευσης μπορεί γενικά να ισχύει και χωρίς πινακίδες. Σας λέμε πότε συμβαίνει αυτό.

Ο νόμος περί οδικής κυκλοφορίας κάνει διάκριση μεταξύ στάσης και στάθμευσης. Το τελευταίο συμβαίνει μόλις αφήσετε το όχημά σας ή σταματήσετε για περισσότερο από τρία λεπτά.

Το άρθρο 12 του νόμου περί οδικής κυκλοφορίας αναφέρει πού δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να υπάρχουν πινακίδες κυκλοφορίας.

Απαγορεύεται η στάση σε στενά και ασαφή τμήματα του δρόμου, κοντά σε απότομες στροφές, σε λωρίδες εισόδου και εξόδου, σε ισόπεδους κόμβους και μπροστά και σε επισήμως σηματοδοτημένους δρόμους πρόσβασης της πυροσβεστικής (§ 12 παρ. 1).

Η στάθμευση απαγορεύεται επίσης σε πέντε σημεία – ακόμη και αν αυτό δεν απαιτεί καν πινακίδα.

1. Μπροστά και πίσω από διασταυρώσεις και κόμβους

Απαγορεύεται η στάθμευση σε μια περιοχή πέντε μέτρων μπροστά και πίσω από διασταύρωση.

Τα σημεία διασταύρωσης των άκρων του οδοστρώματος είναι καθοριστικά. Εάν υπάρχει ποδηλατόδρομος στη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος, η περιοχή αυτή πρέπει να επεκτείνεται στα οκτώ μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χώρος για την κυκλοφορία.

2. Σε στενά οδοστρώματα

Η στάθμευση απαγορεύεται επίσης στην περιοχή ενός στενού δρόμου. Σύμφωνα με τη νομολογία, ένα τμήμα οδού θεωρείται “στενό” εάν ο εναπομείνας χώρος για ένα όχημα με μέγιστο πλάτος 2,55 μέτρα συν πλευρικό διάκενο 0,50 μέτρα δεν επαρκεί για τη διέλευση με προσεκτική οδήγηση (§ 32 παρ. 1 αριθ. 1 StVZO).

Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη το πλάτος της αντίθετης λωρίδας κυκλοφορίας.

Κατά συνέπεια, ένα άτομο που σταματάει πρέπει γενικά να διατηρεί ένα πλάτος 3,05 μέτρων ελεύθερο προς την αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας.

3. Σε πεζοδρόμια

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα μονοπάτια ανήκουν πρωτίστως στους πεζούς. Επομένως, η στάθμευση στο πεζοδρόμιο απαγορεύεται για τους οδηγούς.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τους αναβάτες μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών.

Το αν τελικά επιτρέπεται η στάθμευση στα πεζοδρόμια υποδεικνύεται από τη σήμανση των χώρων στάθμευσης ή τις πινακίδες στάθμευσης.

4 Σε χαμηλωμένα κράσπεδα

Τα χαμηλωμένα κράσπεδα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, καθώς διευκολύνουν τη διάβαση του δρόμου και την αλλαγή μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου.

Ως εκ τούτου, η στάθμευση μπροστά από τα χαμηλά κράσπεδα δεν επιτρέπεται γενικά.

5. Περιορισμός της χρήσης των σηματοδοτημένων θέσεων στάθμευσης

Απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων κατά τρόπο που να εμποδίζει ή να δυσχεραίνει τη χρήση των σηματοδοτημένων χώρων στάθμευσης.

Οι χώροι στάθμευσης προορίζονται για όλους τους χρήστες και, ως εκ τούτου, πρέπει να παραμένουν ελεύθερα προσβάσιμοι.

Σε περίπτωση παραβίασης της στάθμευσης ή της στάσης, οι οδηγοί αντιμετωπίζουν πρόστιμο μεταξύ δέκα και 100 ευρώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.