Τι επιτρέπεται να κάνετε κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας;

Άδεια ασθενείας στη Γερμανία! Και τώρα; Είναι δυνατόν να πηγαίνετε στο κομμωτήριο, να αθλείστε ή να πηγαίνετε διακοπές παρά την ανικανότητα για εργασία; Μάθετε από το grland.info τι επιτρέπεται να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αν το παρακάνετε με τις δραστηριότητες.

Να συναντήσετε φίλους, να πάτε στον κινηματογράφο ή να βγείτε για τρέξιμο – αν βρίσκεστε σε αναρρωτική άδεια, δεν είναι απαραίτητο να μείνετε στο κρεβάτι.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφές τι ακριβώς επιτρέπεται και τι δεν πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος όταν ο γιατρός έχει εκδώσει πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία.

Όπως συμβαίνει συχνά, εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.

“Νομικά, μιλάμε για το να μην συμπεριφέρεται κανείς με τρόπο αντίθετο προς την ανάρρωση κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας”, λέει στην Allianz Insurance ο Oliver Kieferle, ειδικός δικηγόρος σε θέματα εργατικού δικαίου.

Επομένως, οτιδήποτε δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία επούλωσης επιτρέπεται και όταν βρίσκεστε σε αναρρωτική άδεια.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, πρέπει λοιπόν να συμπεριφέρεται κανείς με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι και πάλι ικανός για εργασία το συντομότερο δυνατό. ”

Αλλά δεν υπάρχει κανένας σταθερός κανόνας”, λέει ο Kieferle.

Η ανικανότητα για εργασία στη Γερμανία δεν σημαίνει απομόνωση

Αυτό γίνεται επίσης σαφές αν εξετάσετε τον επίσημο όρο “ανίκανος για εργασία” αντί του καθομιλουμένου όρου “αναρρωτική άδεια”.

“Το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος δεν είναι δυνατόν να εκτελέσει την εργασία του με πλήρη απασχόληση για λόγους υγείας δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσει πλήρως την εργασία του”, γράφει η IG-Metall στον ιστότοπό της.

Το τι επιτρέπεται και τι όχι σε περίπτωση ασθένειας “εξαρτάται από την ασθένεια και την ατομική κατάσταση”, λέει ο Axel Döhr, εργατολόγος της R+V Insurance.

Τι επιτρέπεται να κάνετε κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας;
Η ανικανότητα για εργασία στη Γερμανία δεν σημαίνει απομόνωση

Άδεια ασθενείας στη Γερμανία: Επιτρέπεται η άδεια για τουρισμό;

Εδώ υπάρχει διάκριση. Ενώ μια πτήση μεγάλων αποστάσεων δεν συμβάλλει απαραίτητα στην ανάρρωση, οι διακοπές στη Βόρεια Θάλασσα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία των πασχόντων από νευροδερματίτιδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ένα προγραμματισμένο ταξίδι απαιτεί σε κάθε περίπτωση την άδεια του προσώπου που καταβάλλει την πληρωμή κατά τη διάρκεια της ασθένειας: του εργοδότη, κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της αναρρωτικής άδειας, του ταμείου ασφάλισης υγείας στη συνέχεια.

Όποιος ταξιδεύει χωρίς αυτή την άδεια πρέπει να υπολογίζει σε παύση πληρωμών.

Αναρρωτική άδεια στη Γερμανία: Τι άλλο επιτρέπεται;

Ψώνια: Η μετάβαση στο σούπερ μάρκετ ή σε άλλα καταστήματα για να προμηθευτείτε τρόφιμα επιτρέπεται στην πραγματικότητα πάντα, εκτός εάν ο γιατρός έχει διατάξει αυστηρή κατάκλιση.

Το ίδιο ισχύει και για την αγορά φαρμάκων από το φαρμακείο. Και ακόμη και με σπασμένο χέρι, μπορείτε να πάτε μια βόλτα στην πόλη χωρίς δισταγμό.

Περπατήστε: Ο καθαρός αέρας και η άσκηση κάνουν καλό στις περισσότερες ασθένειες και γι’ αυτό συχνά επιτρέπεται το περπάτημα, ακόμη και αν βρίσκεστε σε αναρρωτική άδεια.

Ειδικά στην περίπτωση των ψυχικών ασθενειών, το περπάτημα προάγει την επούλωση.

Ωστόσο, αν έχετε υψηλό πυρετό, είναι προτιμότερο να μείνετε στο κρεβάτι. Και ακόμη και με έντονο κρυολόγημα, δεν πρέπει να πηγαίνετε για πολύωρο περίπατο σε παγωμένες θερμοκρασίες.

Να βγαίνετε έξω: Το να πάτε στον κινηματογράφο ή σε ένα εστιατόριο με σπασμένο χέρι ή πόδι δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, αν βρίσκεστε σε αναρρωτική άδεια λόγω γρίπης ή γαστρεντερίτιδας, είναι προτιμότερο να μείνετε στο σπίτι.

Κομμωτήριο: Εάν ο γιατρός δεν έχει συνταγογραφήσει ξεκούραση στο κρεβάτι, μια επίσκεψη στο κομμωτήριο συνήθως δεν θα καθυστερήσει την ανάρρωση.

Αν όμως το αφεντικό ή ένας συνάδελφος τυχαίνει να κουρεύεται στο ίδιο κομμωτήριο, δημιουργείται γρήγορα η εντύπωση ότι ο εργαζόμενος δεν είναι καθόλου άρρωστος.

Αθλητισμός: Καλό είναι να συζητάτε τις αθλητικές δραστηριότητες με έναν γιατρό εκ των προτέρων. Ο αθλητισμός και η άσκηση μπορεί να είναι πολύ βοηθητικά για τα ψυχολογικά ενοχλήματα.

Η γυμναστική μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη.

Το τένις, από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον επιβλαβές σε αυτή την περίπτωση. Και αν έχετε γρίπη ή σοβαρό κρυολόγημα, θα πρέπει να είστε ήρεμοι με τα αθλήματα αντοχής.

Εργασία: Εάν αισθάνεστε αρκετά καλά για να εργαστείτε πριν από το τέλος της αναρρωτικής σας άδειας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εάν δεν έχετε αναρρώσει πλήρως, είναι προς το συμφέρον σας να μείνετε στο σπίτι. Ακόμα και αν ο εργοδότης έχει αμφιβολίες για το αν ο εργαζόμενος είναι πραγματικά ικανός, δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει σε μια πρόωρη επιστροφή στην εργασία.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν είναι προφανές ότι ένα κρυολόγημα ή μια λοίμωξη εξακολουθεί να υφίσταται ή εάν η επανέναρξη της εργασίας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάρρωση του εργαζομένου.

Ο εργοδότης μπορεί επίσης να αρνηθεί εάν υπάρχει κίνδυνος για άλλους συναδέλφους.

Σημαντικό: Το ασφαλιστικό ταμείο πρέπει να ενημερώνεται για την πρόωρη έναρξη εργασίας, εάν ο εργαζόμενος επιστρέψει νωρίτερα στην εργασία του.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να συζητήσετε το προγραμματισμένο εγχείρημα με γιατρό για να είστε σίγουροι και να το έχετε εγγράφως, συνιστά η R+V Insurance.

Σαφή όρια κατά τη διάρκεια της ανικανότητας για εργασία αποτελούν οι δραστηριότητες που στέκονται σαφώς εμπόδιο στην ανάρρωση.

Είναι προτιμότερο για όσους βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια να μην παίζουν ποδόσφαιρο αν είναι σωματικά άρρωστοι ή να μην πίνουν όλη τη νύχτα σε κλαμπ και μπαρ.

Έχει επίσης διαφορά αν πίνετε πέντε ζεστό κρασί σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά με ένα μπλουζάκι ενώ βρίσκεστε σε αναρρωτική άδεια ή αν είστε τυλιγμένοι με ένα χοντρό σκουφάκι και κασκόλ και πίνετε άνετα ένα παιδικό παντς.

Η κατάσταση της ανάρρωσης παίζει επίσης ρόλο.

Εξάλλου, έχει διαφορά αν κάποιος πηγαίνει σε ένα μπαρ το πρώτο βράδυ μιας πενθήμερης αναρρωτικής άδειας ή το τελευταίο και στη συνέχεια επανεμφανίζεται στην εργασία του το επόμενο πρωί.

Τι επιτρέπεται να κάνετε κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας;
Αναρρωτική άδεια στη Γερμανία: Τι άλλο επιτρέπεται;

Η ψεύτικη αναρρωτική άδεια ενέχει μεγάλο κίνδυνο

Κατά κανόνα, πάντως, η συμπεριφορά που αντιβαίνει στους κανόνες ανάρρωσης δεν έχει καμία επίπτωση στην απασχόληση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αρκεί για απόλυση χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

“Θα πρέπει να ενεργήσετε κατάφωρα κατά παράβαση των κανόνων ανάρρωσης για να θεωρηθείτε για απόλυση: για παράδειγμα, αν είστε σε αναρρωτική άδεια λόγω δισκοπάθειας, αλλά στη συνέχεια κάνετε bungee jumping”, εξηγεί ο ειδικός δικηγόρος Oliver Kieferle στον ιστότοπο της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz.

Ωστόσο, η περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική εάν η ανικανότητα για εργασία ήταν μόνο προσποιητή. “Εάν αυτό αποδειχθεί αληθινό, δεν υπάρχει ανάγκη για προηγούμενη προειδοποίηση πριν από την απόλυση”, λέει ο Kieferle.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και αν η αναρρωτική άδεια είναι αληθινή, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τους συναδέλφους του. Διότι δεν είναι πάντα καλό να εξαντλεί κανείς όλα όσα επιτρέπει η εργατική νομοθεσία.

Άλλωστε, αυτοί κρατούν το οχυρό στο χώρο εργασίας και αναλαμβάνουν κάποια από τα καθήκοντα του απόντος συναδέλφου και πιθανόν να μην είναι ευτυχείς που θα συναντήσουν τον άρρωστο σε ένα μπαρ το βράδυ σε κατάσταση μέθης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.