Είναι δύσκολη η Γερμανική γλώσσα;

Ακούμε πολύ συχνά για το πόσο δύσκολο είναι να μάθει κανείς Γερμανικά. Αυτή είναι μια προκατάληψη που κυριαρχεί παντού.

Για ποιο λόγο όμως υπάρχουν οι προκαταλήψεις; Μα για να τις καταρρίπτουμε βεβαίως, σωστά;

Μην αποθαρρύνεστε συνεπώς από ανθρώπους, που ισχυρίζονται ότι το λεξιλόγιο στα Γερμανικά είναι περίπλοκο, η Γραμματική δύσκολη και η κλίση των ουσιαστικών εντελώς ανέφικτη για κοινούς θνητούς…

Αφήστε τους κακόγλωσσους να λένε και λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα παραδείγματα. Ακόμα και οι Γάλλοι αστέρες του ποδοσφαίρου όπως ο Franck Ribéry ή ο Corentin Tolisso μπορούν να μιλήσουν Γερμανικά!

Γιατί λοιπόν όχι κι εσύ; Για όσους δεν είναι οπαδοί του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από αστέρες του ποδοσφαίρου, με μεγάλη μαεστρία στα πόδια είναι γνωστοί επίσης για τα φτωχά Γαλλικά τους.

Παρ ‘όλα αυτά κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας στην Μπάγερν Μονάχου (FC Bayern München), κατάφερναν να εκφραστούν στα Γερμανικά και μάλιστα καθόλου άσχημα.

Κάποιες κακές γλώσσες μάλιστα λένε ότι τα Γερμανικά τους είναι καλύτερα από τα Γαλλικά τους! Ίσως το επιχείρημα αυτό δεν κατάφερε ακόμα να σας πείσει, αλλά υπάρχουν και αρκετά άλλα που δείχνουν ότι τα Γερμανικά δεν είναι και τόσο δύσκολα όσο φαίνονται.

Πολλές ομοιότητες με τα Αγγλικά

Οι περισσότεροι μαθητές της Ευρώπης μαθαίνουν ως πρώτη ξένη γλώσσα τα Αγγλικά. Επομένως σίγουρα θα πετάξετε από τη χαρά σας αν σας πούμε ότι τα Γερμανικά έχουν πολλές ομοιότητες με τα Αγγλικά!

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Ethnologue – Languages of the World» οι δύο αυτές γλώσσες έχουν κατά περίπου 60% ομοιότητες στο λεξιλόγιό τους. Αυτές οι ομοιότητες είναι αυταπόδεικτες.

Η λέξη σχολείο στα Αγγλικά είναι school ενώ στα Γερμανικά Schule. Το καλοκαίρι στα Αγγλικά λέγεται summer ενώ στα Γερμανικά Sommer.

Καταπληκτικές ομοιότητες, δε βρίσκετε; Λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο γλώσσες ανήκουν στο δέντρο των γερμανικών γλωσσών, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πού οφείλονται οι ομοιότητες αυτές.

Αν παρακολουθήσετε ένα μάθημα Γερμανικών για αρχαρίους, για να εμβαθύνετε στις γλωσσικές σας δεξιότητες, τότε αυτό που σας αγχώνει κυρίως είναι κυρίως το κεφάλαιο Κλίση Ουσιαστικών.

Δεδομένου ότι στις περισσότερες γλώσσες δεν υπάρχει κλίση των ουσιαστικών (αυτό δεν ισχύει για τα Ελληνικά) είναι πολύ λογικό να πανικοβληθείτε στην αρχή.

Τα γερμανικά είναι ακριβώς όπως τα Λατινικά, μια γλώσσα που τα ουσιαστικά της κλίνονται. Τα Λατινικά έχουν επτά πτώσεις ενώ τα Γερμανικά (και τα Νέα Ελληνικά) μόνο τέσσερεις.

Αν μάλιστα είχατε κάνει Λατινικά στο σχολείο, τότε έχετε σίγουρα ένα μικρό πλεονέκτημα. Αν όχι τότε μην ανησυχείτε. Αρκούν μερικά φυλλάδια με τους κανόνες κλίσης και πολλή εξάσκηση.

Σε αντίθεση με πολλές ρομανικές γλώσσες, τα Γερμανικά είναι μια φωνητική γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι είναι όπως γράφεται έτσι ακριβώς προφέρεται! Παραδεχτείτε το ότι αυτός είναι ένας καλός λόγος για να σας πείσει να μάθετε Γερμανικά.

Στο μάθημα Γερμανικών θα διαπιστώσετε επίσης ότι ούτε η κλίση των Ρημάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σε αντίθεση με τα Γαλλικά για παράδειγμα, στα Γερμανικά θα κατανοήσετε πολύ καλύτερα τον Ενεστώτα, τον Παρατατικό και το Μέλλοντα.

Στήριξε την προσπάθειά μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.