Είναι η Ελβετία πραγματικά “καλύτερη” από τη Γερμανία;

Γεώργιος Σαμαρίδης

Updated on:

Είναι η Ελβετία πραγματικά "καλύτερη" από τη Γερμανία;

Μια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαίνεται για το αν η Ελβετία είναι καλύτερη χώρα για να ζει κανείς από τη γειτονική της Γερμανία. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Η εν εξελίξει διαμάχη στο TikTok ξεκίνησε από τον διπλό πολίτη Ελβετίας-Γερμανίας Julyan Pohl, ο οποίος έχει 2,3 εκατομμύρια followers.

Το βίντεο, στο οποίο αναφέρθηκαν τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, είναι μια γλαφυρή ματιά στο γιατί “η Ελβετία είναι καλύτερη από τη Γερμανία σε όλα”.

Ο ισχυρισμός του, τον οποίο ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ενώ άλλοι όχι, είναι μια προσωπική και ως εκ τούτου υποκειμενική άποψη.

Και η σύγκριση μιας χώρας με μια άλλη δεν είναι επίσης ακριβής επιστήμη, καθώς παίζουν ρόλο πολλές μεταβλητές, παρόλο που ορισμένες συγκρίσεις μπορούν να βασιστούν σε γεγονότα.

Γιατί λοιπόν ο Pohl λέει ότι η Ελβετία είναι καλύτερη από τη Γερμανία;

Ορισμένοι λόγοι που αναφέρει για να τεκμηριώσει την άποψή του – όπως ο πλούτος της Ελβετίας, η πολυγλωσσία, το πιο αποτελεσματικό σύστημα δημόσιων μεταφορών και η Ovomaltine, είναι όλοι έγκυροι, αν και δεν είναι όλοι οπαδοί της τελευταίας.

Ας εξετάσουμε κάθε σημείο και ας δούμε πόσο αληθινό (ή όχι) είναι.

Κάθε έκτος κάτοικος της Ελβετίας είναι εκατομμυριούχος

Με βάση μελέτη της Credit Suisse για το 2020, είναι πράγματι αλήθεια ότι κάθε έκτος κάτοικος της Ελβετίας (σχεδόν το 15% του πληθυσμού) είναι εκατομμυριούχος.

Μια έγκυρη εξήγηση είναι ότι ο φορολογικός συντελεστής εισοδήματος της Ελβετίας, ο οποίος είναι χαμηλότερος από αυτόν της Γερμανίας, προσελκύει πολλά πλούσια άτομα να εγκατασταθούν εκεί.

Διαβάστε ακόμα στο GRland: Γερμανία – Αυστρία: Σε ποια χώρα είναι καλύτερα να μετακομίσετε;

Επίσης, ο μέσος μισθός στην Ελβετία είναι πολύ υψηλότερος από έναν γερμανικό: λίγο πάνω από 6.700 φράγκα το μήνα, έναντι 3.650 ευρώ (3.480 φράγκα).

Στην πραγματικότητα, οι Ελβετοί έχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα από τους Γερμανούς ομολόγους τους, παρόλο που και το κόστος ζωής στην Ελβετία είναι υψηλότερο.

Ωστόσο, αν και ο ισχυρισμός αυτός είναι γενικά σωστός, μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί ότι η Ελβετία είναι καλύτερη από τη Γερμανία;

Σκεφτείτε το όπως θέλετε.

Η ελβετική σημαία είναι ένα μεγάλο συν

Εντάξει, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με αυτό.

Φόροι σε Γερμανία και Ελβετία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στην Ελβετία είναι χαμηλότερος – κατά μέσο όρο 11,5%, έναντι 17,5% στη Γερμανία.

Έτσι, αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα σημείο υπέρ της Ελβετίας, αν και οι υψηλότεροι φόροι σε μια χώρα μπορεί να σημαίνουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.

Το τοπίο

Είναι αλήθεια ότι η Ελβετία είναι μια πολύ γραφική χώρα, αλλά και η Γερμανία διαθέτει εκπληκτικά τοπία.

Όχι μόνο έχει τα δικά της βουνά και άφθονες λίμνες και ποτάμια, όπως ακριβώς και η Ελβετία, αλλά έχει επίσης πρόσβαση στη θάλασσα, κάτι που δεν έχει η περίκλειστη Ελβετία.

Οπότε είναι μια αμφίρροπη υπόθεση.

Είναι η Ελβετία πραγματικά "καλύτερη" από τη Γερμανία;
Βέρνη: Η γραφική πρωτεύουσα της Ελβετίας

Ovomaltine και Aromat

Αυτά τα made in Switzerland τρόφιμα έχουν αναπτύξει φανατικό κοινό, αλλά αν θέλετε πραγματικά, μπορείτε να τα αγοράσετε και στη Γερμανία.

Επιπλέον, η Γερμανία έχει τα δικά της αγαπημένα φαγητά και αναμφισβήτητα φιλοξενεί την πιο ποικίλη και καλύτερη επιλογή ψωμιού στον κόσμο.

Η Γερμανία είναι πολύ μεγάλη

Πολύ μεγάλη για τι;

Ή μήπως η Γερμανία είναι το κατάλληλο μέγεθος, αλλά η Ελβετία είναι πολύ μικρή; Ο Pohl λέει στο βίντεό του ότι είναι εύκολο να διασχίσεις την Ελβετία με το αυτοκίνητο σε τρεις ώρες και αυτό είναι θετικό.

Αλλά πιστεύουμε ότι το μέγεθος δεν έχει πραγματικά σημασία – σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρίνουμε μια χώρα έναντι μιας άλλης.

Τέσσερις εθνικές γλώσσες

Είναι αλήθεια ότι οι Ελβετοί, ανάλογα με το πού ζουν, μιλούν ελβετικά γερμανικά (τα οποία δεν μοιάζουν καθόλου με τα γερμανικά που μιλούν στη Γερμανία), γαλλικά και ιταλικά – συν ένας μικρός αριθμός εξακολουθεί να μιλάει ρομανικά.

Το αν αυτό είναι καλύτερο από το να μιλάμε μόνο μία εθνική γλώσσα είναι συζητήσιμο: θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει, για παράδειγμα, ότι μία κοινή γλώσσα για όλους μπορεί να βοηθήσει στη συνοχή.

Αλλά το να έχεις τέσσερις διαφορετικές επίσημες γλώσσες σίγουρα κάνει τα πράγματα ενδιαφέροντα στην Ελβετία.

Αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες

Εδώ, ο Pohl μπορεί να έχει δίκιο – μέχρι ενός σημείου.

Αν λάβετε υπόψη μόνο τους σιδηροδρόμους και αφήσετε τα λεωφορεία και τα τραμ εκτός εξίσωσης, τότε είναι αλήθεια ότι η Ελβετία διαθέτει, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένα αποτελεσματικό και ως επί το πλείστον ακριβές σύστημα.

Ενώ οι Ελβετικοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι (SBB) έχουν ένα συνολικό ποσοστό ακρίβειας που συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο γερμανικός ομόλογός τους, η Deutsche Bahn (DB), έχει πολύ χειρότερο απολογισμό.

Για την ακρίβεια, το 2019, μια επέκταση των γραμμών της DB στην Ελβετία συνάντησε κάποιες αντιρρήσεις, επειδή οι Ελβετοί ανησυχούσαν ότι αυτοί οι αργοπορημένοι Γερμανοί θα χάλαγαν το περίπλοκο σύστημα μεταφορών τους.

Η SBB κατηγορεί γι’ αυτό – το μαντέψατε – “τις υποδομές στη Γερμανία”.

Είναι η Ελβετία πραγματικά "καλύτερη" από τη Γερμανία;
Αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες

Είναι η Ελβετία πραγματικά “καλύτερη” από τη Γερμανία;

Εν κατακλείδι, ενώ ο Pohl έθεσε κάποια βάσιμα σημεία, το μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι κανείς δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα με βάση τυχαία γεγονότα, και πραγματικά υπάρχουν θετικά και αρνητικά και για τις δύο χώρες.

Προς τιμήν του, ο Pohl απάντησε στους επικριτές λέγοντας ότι το βίντεο του TikTok “έχει απλώς ως στόχο να δείξει γιατί η Ελβετία είναι μια τόσο όμορφη χώρα, χωρίς να κατακρίνει εντελώς τη Γερμανία”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.