Απόψεις: Είναι το Μόναχο η πιο βαρετή πόλη που έχετε πάει;

“Η πιο βαρετή πόλη που έχω πάει ποτέ”: Ο νεοφερμένος στην πόλη απογοητεύεται από το Μόναχο – και δέχεται μεγάλη ενθάρρυνση στο Reddit…

Το Μόναχο θεωρείται μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Γερμανίας και διαφημίζεται ως η βορειότερη πόλη της Ιταλίας.

Όμως ένας 35χρονος νεοφερμένος δεν αισθάνεται σαν στο σπίτι του εδώ – μοιράζεται την εμπειρία του στο Reddit.

Πολλοί χρήστες συμφωνούν μαζί του, άλλοι υπερασπίζονται τη γενέτειρά τους και δίνουν συμβουλές.

Το Μόναχο είναι ένα καλό μέρος για να ζει κανείς- οι κάτοικοι του Μονάχου είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα ζωής στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Έρευνες και μελέτες καταλήγουν επανειλημμένα σε αυτό το συμπέρασμα.

Για παράδειγμα, η WirtschaftsWoche 2022 έδωσε στην “κοσμοπολίτικη πόλη με καρδιά” – το επίσημο διαφημιστικό σλόγκαν από το 1962 έως το 2005 – έναν ιδιαίτερα θετικό απολογισμό.

Στην κατάταξη των πόλεων, το Μόναχο κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των “δέκα καλύτερων πόλεων της Γερμανίας“.

Ωστόσο, ένας χρήστης του κοινωνικού δικτύου Reddit βλέπει τώρα τα πράγματα διαφορετικά. Μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε πριν από δύο ημέρες με τίτλο “Μετανιώνοντας που μετακόμισα στο Μόναχο” προκαλεί σήμερα μεγάλη αναστάτωση στην πλατφόρμα.

Μέχρι την Πέμπτη, σχεδόν 400 άτομα είχαν μοιραστεί απόψεις που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές.

Πολλοί διαφωνούν με τον χρήστη που αποκαλεί το Μόναχο την “πιο βαρετή πόλη στην οποία έχω πάει ποτέ”. Ωστόσο, λαμβάνει επίσης πολλή ενθάρρυνση.

Η δημοσίευση…

Regretting for Moving to Munich
by u/Jumpy_Ad8453 in Munich

Μετακόμισε στο Μόναχο πριν από ένα μήνα για δουλειά, λέει ο χρήστης. Από τότε, ο 35χρονος ζει στην περιοχή Sendling – και δεν θα μπορούσε να είναι πιο δυσαρεστημένος.

Πριν αναγκαστεί να αλλάξει τόπο διαμονής λόγω της εργασίας του, ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και το Βερολίνο. Έχει επίσης επισκεφθεί άλλες πόλεις, όπως το Αμβούργο, την Μπανγκόκ και το Τόκιο – περισσότερες από δέκα φορές.

Σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις, το Μόναχο ήταν εκείνη που του άρεσε λιγότερο. Το χαρακτηρίζει μάλιστα ως την “πιο βαρετή πόλη στην οποία έχει πάει ποτέ”.

Ο νέος κάτοικος του Μονάχου τα βάζει με την πόλη και απογοητεύεται. Εξηγεί λεπτομερώς τους λόγους. Το γεγονός ότι τα καταστήματα κλείνουν τόσο νωρίς τον ενοχλεί ιδιαίτερα.

Μετά τη δουλειά, πρέπει να βιαστεί για να προλάβει να πάει εγκαίρως στο σούπερ μάρκετ, για να βρει τα ράφια άδεια. Γι’ αυτό και το Σάββατο είναι η μόνη ημέρα της εβδομάδας που μπορεί να πάει για ψώνια, λέει.

Ψώνια μετά τις 8 το βράδυ; – Η Βαυαρία συνεχίζει να εμμένει στο σύντομο ωράριο λειτουργίας

Ο χρήστης συναντά έτσι ένα ευαίσθητο σημείο: μόνο στη Βαυαρία και το Σάαρλαντ εξακολουθούν να ισχύουν οι παλιές ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Το Βαυαρικό Κράτος τηρεί σθεναρά τον νόμο του 2003 για το κλείσιμο των καταστημάτων.

Σε αντίθεση, οι κάτοικοι της Στουτγάρδης και του Βερολίνου να πηγαίνουν μερικές φορές στο σούπερ μάρκετ μέχρι τα μεσάνυχτα – ενώ οι κάτοικοι του Μονάχου έχουν το υπερτιμημένο βενζινάδικο μόνο μετά τις 8 μ.μ.

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν μετακομίσει στο Μόναχο που θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερο ωράριο- οι συζητήσεις για την επέκτασή του διογκώνονται κάθε τόσο.

Το 2014, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν την ηλεκτρονική αίτηση “Ευέλικτο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων στο Μόναχο” – χωρίς επιτυχία.

Γι’ αυτό ο 35χρονος πηγαίνει για ψώνια τα Σάββατα – αλλά δεν είναι ο μόνος. Εξαιτίας των “εξαντλητικών αγορών” σε πολυσύχναστα καταστήματα, είναι πολύ κουρασμένος για να πάει το βράδυ σε κλαμπ για να διασκεδάσει. Δεν έχει την ενέργεια για κάτι τέτοιο, γράφει.

Άλλωστε, “Υπάρχουν καλά rave clubs με ωραίους ανθρώπους στο Μόναχο;”. Οι ιδιοκτήτες των techno clubs όπως το “Blitz”, το “Harry Klein”, το “Bahnwärter Thiel” ή το “Rote Sonne” θα αντιδρούσαν μάλλον με έκπληξη σε αυτή την ερώτηση.

“Καλοί άνθρωποι” και “όμορφη φύση”: οι νεοφερμένοι δεν βρίσκουν τα πάντα στο Μόναχο άσχημα

Ένα άλλο σημείο κριτικής: η δυσκολία να κάνεις φίλους στο Μόναχο. Στους Γερμανούς αποδίδεται συχνά κλειστό πνεύμα – Ο χρήστης του Reddit μάλλον θα συμφωνούσε με αυτό το στερεότυπο για τους κατοίκους του Μονάχου.

Ο ίδιος διαπιστώνει: “Υπάρχει έλλειψη εναλλακτικών, νέων ανθρώπων στην πρωτεύουσα του κρατιδίου. Σε αντίθεση με το Βερολίνο: αν καθίσει σε οποιαδήποτε παμπ εκεί, έχει αμέσως νέους φίλους. Αυτό είναι που του λείπει στο Μόναχο.

Για να μην αναφέρουμε πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς προσιτή κατοικία στο Μόναχο, συνεχίζει. Ένα επιχείρημα με το οποίο πολλοί κάτοικοι του Μονάχου θα συμφωνούσαν μάλλον. Τελικά, βρίσκει κάτι θετικό στο Μόναχο: “ωραίους ανθρώπους”, “ήσυχη πόλη” και “όμορφη φύση”.

Αλλά λέει ότι αυτά μπορεί να τα βρει κανείς και σε μικρότερες γερμανικές πόλεις, με μεγαλύτερη πιθανότητα να συναντήσει ανθρώπους. Αναφέρει ως παραδείγματα το Γκέτινγκεν και το Βίρτσμπουργκ.

Κλείνει την ανάρτηση με την αδυναμία του να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι θέλουν να ζουν στο Μόναχο

Εν ολίγοις: Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι ζουν σε αυτή τη βαρετή και πιο ακριβή πόλη της Γερμανίας.

Παρακαλώ πείτε μου αν κάνω λάθος και γιατί κάνω λάθος. Θέλω να αλλάξω αυτή την αρνητική στάση που έχω για την πόλη αυτή τη στιγμή.

Απαντήσεις χρηστών στην δημοσίευση του 35χρονου

Χρήστης “Jumpy_Ad8453” στο Reddit

Με την εξήγησή του γιατί δεν έχει καταφέρει να βρει πολλά που να του αρέσουν στο Μόναχο ως τόπο διαμονής, ο 35χρονος προκαλεί ένα κύμα διαφορετικών αντιδράσεων.

Πολλοί χρήστες συμφωνούν με τον νέο κάτοικο του Μονάχου. Ένας από αυτούς γράφει: “Δεν θα μπορούσα να το πιστέψω αυτό:

Αυτό που περιγράφεις είναι αληθινό και γνωστό. Δεν ξέρω γιατί αποφάσισες να μετακομίσεις εδώ. Το Μόναχο δεν είναι σε καμία περίπτωση μια “παγκόσμια μητρόπολη” με 24ωρα κλαμπ, καθημερινές εκδηλώσεις και ολοήμερα ψώνια.

Χρήστης “DeeJayDelicious” στο Reddit

Ένας άλλος – γηγενής (!) – κάτοικος του Μονάχου βλέπει την μεγαλούπολη ως “το μεγαλύτερο χωριό του κόσμου” και συμφωνεί με τον 35χρονο.

Συμβουλές από κάτοικους του Μονάχου

Πολλοί κάτοικοι του Μονάχου δείχνουν την προθυμία τους να βοηθήσουν κάτω από την ανάρτηση. Μπορούν να κατανοήσουν τις εμπειρίες του χρήστη και επομένως να του δώσουν συμβουλές.

Ένας χρήστης γράφει: “Το Μόναχο έχει τον δικό του χαρακτήρα, οπότε σύντομα θα βρείτε τον δρόμο σας. Όμορφο και κομψό, καθαρό, λίγο βαρετό, φύση παντού – έχει τα υπέρ και τα κατά του”.

Ένας άλλος συμβουλεύει ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να μετακομίσει και απαντά: “Η ζωή είναι μικρή! Αν νομίζετε ότι θα είστε πιο ευτυχισμένοι κάπου αλλού, κάντε το”.

Άλλοι συμβουλεύουν, για παράδειγμα, να έχει κανείς τα ψώνια στο σπίτι του. Θα πρέπει επίσης να δώσει στην πόλη λίγο περισσότερο χρόνο. Την άνοιξη, όταν ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, είναι ιδιαίτερα ωραία στο Μόναχο, λένε.

Μία γυναίκα που μετακόμισε στο Μόναχο πριν από δέκα χρόνια ως φοιτήτρια εξηγεί λεπτομερώς τι της αρέσει στο Μόναχο. Γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Είναι εύκολο να γνωρίσεις κόσμο και πολλά μέρη βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια.
  • Μπορείτε να γυρίσετε το Μόναχο εύκολα με το ποδήλατο. Η πόλη διαθέτει ένα καλά ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλάτων.
  • Υπάρχει παντού φύση – από τον Αγγλικό Κήπο μέχρι τον ποταμό Isar και το Ολυμπιακό Πάρκο.
  • Το αλπικό τοπίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση.
  • Το Μόναχο διαθέτει μια ζωντανή πολιτιστική σκηνή με συναυλίες, μουσεία, θέατρα και φεστιβάλ όπως το Oktoberfest ή το Starkbierfest.
  • Καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ποικιλία καλών ευκαιριών απασχόλησης: Ο μεγάλος αριθμός εταιρειών καθιστά το Μόναχο μια διεθνή πόλη.

Ένας άλλος χρήστης θεωρεί το πολιτισμικό σοκ ως πιθανή αιτία της δυσαρέσκειας του νεοεισερχόμενου.

Ο όρος αυτός εισήχθη το 1951 από την αμερικανίδα ανθρωπολόγο Cora DuBois και αργότερα επεκτάθηκε από τον Kalervo Oberg. Η ανθρωπολόγος εισήγαγε μια θεωρία που βασίζεται σε τέσσερις φάσεις.

Σύμφωνα με αυτήν, το πολιτισμικό σοκ, δηλαδή η όλη διαδικασία της κρίσης που μπορεί να βιώσουν τα μέλη ενός πολιτισμού κατά την εγκατάστασή τους σε έναν άλλο πολιτισμό, λαμβάνει χώρα σε τέσσερα στάδια:

  • “φάση του μήνα του μέλιτος” (στα γερμανικά: Flitterwochen-Phase),
  • κουλτούρα/σοκ,
  • ανάκαμψη,
  • προσαρμογή ή ανάποδο πολιτισμικό σοκ.

Ο χρήστης υποψιάζεται ότι ο 35χρονος νεοεισερχόμενος έχει περάσει κατευθείαν στη δεύτερη φάση. Παρατηρεί διαφορές από τους προηγούμενους τόπους διαμονής, ιδιαίτερα αρνητικές.

Μπορεί να του λείπουν οικεία πράγματα – όπως οι φίλοι ή το φαγητό – και να νοσταλγεί το σπίτι του. Στη συνέχεια, υπάρχει η έλλειψη γνώσης της γερμανικής γλώσσας.

Ίσως σύντομα επέλθει μια αλλαγή και ο 35χρονος θα βρεθεί στην τρίτη φάση: με πιο θετικά συναισθήματα, νέες επαφές και την αίσθηση του σπιτιού που έχει φτάσει στο Μόναχο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.