Ελλάδα το καλοκαίρι του 23: Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Ελλάδα το καλοκαίρι του 23: Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο

Πολλοί ταξιδιώτες ταξιδεύουν με δικά τους οχήματα στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά και στην Αλβανία και το Κόσοβο. Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο για τα καλοκαιρινά ταξίδια του 2023, χρήσιμες συμβουλές και πού μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.

  • Οι καλύτερες διαδρομές προς την Τουρκία και την Ελλάδα
  • Πληροφορίες για τα διόδια, τους χρόνους αναμονής στα σύνορα και τους κανόνες κυκλοφορίας

Τα ταξίδια με αυτοκίνητο προς την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά και προς την Αλβανία και το Κόσοβο, είναι και πάλι εφικτά, όπως ακριβώς και πριν από την πανδημία της Covid-19.

Παρ’ όλα αυτά, οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο θα πρέπει να γνωρίζουν μερικά πράγματα.

Τουρκία και Ελλάδα: Οι καλύτερες διαδρομές

Για να φτάσετε στην Τουρκία ή την Ελλάδα με αυτοκίνητο, υπάρχουν βασικά τέσσερις διαφορετικές διαδρομές που έχουν νόημα, ανάλογα με την αφετηρία και τον προορισμό.

Α: Βόρεια διαδρομή μέσω Βουδαπέστης και Βελιγραδίου

Ερχόμενοι από τη βόρεια και ανατολική Γερμανία, είναι καλύτερο να οδηγήσετε μέσω της Τσεχίας και της Σλοβακίας προς τη Βουδαπέστη.

Από τη δυτική ή τη νότια Γερμανία, το πρώτο στάδιο περνάει από το Πασάου ή το Σάλτσμπουργκ και τη Βιέννη προς την ουγγρική πρωτεύουσα. Από εκεί, η διαδρομή Α οδηγεί μέσω Βελιγραδίου και Σόφιας στην Τουρκία.

Β: Νότια διαδρομή μέσω Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου

Με αυτή την παραλλαγή, οδηγείτε πρώτα μέσω του αυστριακού αυτοκινητόδρομου Tauern και της Λιουμπλιάνα ή εναλλακτικά μέσω του αυτοκινητόδρομου Pyhrn και του Μάριμπορ στο Ζάγκρεμπ και από εκεί στο Βελιγράδι.

Στη σερβική πρωτεύουσα, η διαδρομή ενώνεται στη συνέχεια με τη διαδρομή Α.

Γ: Ανατολική διαδρομή από τη Βουδαπέστη μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Αν θέλετε να παρακάμψετε τη Σερβία, μπορείτε να πάτε μέσω Ρουμανίας. Η διαδρομή οδηγεί από τη Βουδαπέστη μέσω του Szeged στο Arad και από εκεί είτε μέσω της γέφυρας Calafat-Vidin του Δούναβη στη Σόφια είτε μέσω του Sibiu και της γέφυρας του Δούναβη κοντά στο Ruse στη Βάρνα.

Η ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι θα πρέπει να παρακαμφθεί σε αυτή τη διαδρομή (κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης!).

Δ: Χερσαία ή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα

Η χερσαία διαδρομή προς την Ελλάδα διακλαδίζεται από τις διαδρομές Α και Β στη σερβική πόλη Νις ή στη Σόφια και οδηγεί μέσω των Σκοπίων ή της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η εναλλακτική λύση: Πάρτε το πλοίο της Αδριατικής μέχρι την Ηγουμενίτσα και από εκεί συνεχίστε στην Εγνατία Οδό (Α2) προς Θεσσαλονίκη ή Κωνσταντινούπολη.

Ελλάδα: Αυτό είναι σημαντικό για τη διέλευση

Για τους Γερμανούς πολίτες και τα άτομα με άδεια μόνιμης διαμονής για τη Γερμανία, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο και τη διέλευση από τις επιμέρους χώρες όταν ταξιδεύουν.

Κατά την είσοδο στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιορισμοί που σχετίζονται με την Covid-19.

Όλες οι επίσημες συνοριακές διελεύσεις προς την Ελλάδα είναι διαθέσιμες για την ιδιωτική κυκλοφορία. Οι περιορισμοί που ίσχυαν από την αρχή της πανδημίας Corona έχουν αρθεί.

Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο: Αυτό είναι σημαντικό για τη διέλευση

Το ταξίδι από τη Γερμανία προς την Αλβανία ή το Κοσσυφοπέδιο είναι εφικτό χωρίς σημαντικούς περιορισμούς για τους Γερμανούς ή τα άτομα με άδεια παραμονής για τη Γερμανία: δεν υπάρχουν περιορισμοί που σχετίζονται με την Κορώνα κατά την είσοδο σε καμία από τις δύο χώρες.

Ελλάδα το καλοκαίρι του 23: Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο
Οι καλύτερες διαδρομές για ταξίδι με αυτοκίνητο Γερμανία-Ελλάδα

Βαλκανική διέλευση: Βαλκάνια: Χρήσιμες συμβουλές

Χρόνοι αναμονής στα σύνορα

Στα περισσότερα σύνορα πρέπει να περιμένετε εντατικούς ελέγχους σε πρόσωπα και οχήματα, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικούς χρόνους αναμονής.

Αυτοί είναι ιδιαίτερα εντατικοί κατά την είσοδο στη Βουλγαρία και την Ελλάδα από την Τουρκία, στα σύνορα Σερβίας/Κροατίας και στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν (π.χ. Σερβία/Ουγγαρία).

Υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να αξίζει τον κόπο να στραφούμε σε μικρότερες συνοριακές διαβάσεις.

Στα θετικά, η Κροατία προσχώρησε στη συμφωνία Σένγκεν την 1η Ιανουαρίου 2023. Οι ενίοτε μεγάλοι χρόνοι αναμονής στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας, οι οποίοι επιβράδυναν τους ταξιδιώτες για χρόνια, θα πρέπει πλέον να ανήκουν στο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, η Αυστρία έχει ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για όσους εισέρχονται στη χώρα από την Ουγγαρία. Συνεπώς, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν πρέπει να αναμένουν χρόνους αναμονής, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής.

Κανόνες Διοδίων για ταξίδι στην Ελλάδα

Οι αυτοκινητόδρομοι υπόκεινται σε διόδια στις περισσότερες χώρες διέλευσης και προορισμού. Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αυτό ισχύει ακόμη και για τους εθνικούς δρόμους. Χρησιμοποιούνται διαφορετικά συστήματα διοδίων και πληρωμής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις επιμέρους χώρες ενδέχεται να διαφέρουν και θα πρέπει να τηρούνται με κάθε κόστος. Οι παραβάσεις τιμωρούνται ενίοτε με βαριά πρόστιμα.

Ταξιδεύοντας μέσω Βελιγραδίου για Ελλάδα

Οι διερχόμενοι ταξιδιώτες που επιλέγουν τη διαδρομή μέσω της σερβικής πρωτεύουσας Βελιγράδι θα πρέπει να αποφεύγουν τη νότια παράκαμψη E75-neu (αυτή υποδεικνύεται από τον κόμβο Dobanovci δυτικά του Βελιγραδίου) και να χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο της πόλης E70/E75.

Ο λόγος: η νότια παράκαμψη έχει αναπτυχθεί μόνο εν μέρει μέχρι στιγμής και επιβαρύνεται από τη μεγάλη κυκλοφορία φορτηγών. Σε ώρες αιχμής, υπάρχουν πάντα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.

Αν και πρέπει να προβλεφθούν καθυστερήσεις στον αυτοκινητόδρομο της πόλης, η διαδρομή αυτή είναι συνολικά πιο βολική.

Τρέχουσες πληροφορίες: Λόγω πολιτικών διαδηλώσεων – οι οποίες πραγματοποιούνται συνήθως τα Σαββατοκύριακα – ενδέχεται να υπάρξουν κυκλοφοριακά εμπόδια στην περιοχή του Βελιγραδίου.

ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία
Ταξιδεύοντας μέσω Βελιγραδίου από Γερμανία για Ελλάδα

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.