Θα κοπεί η οδοντιατρική περίθαλψη από τη δημόσια ασφάλιση υγείας;

Στοματική φροντίδα και υγεία των δοντιών στη Γερμανία

Παράλληλα με τις επισκέψεις στον παθολόγο και τις θεραπείες στο νοσοκομείο, η υποχρεωτική ασφάλιση υγείας στη Γερμανία καλύπτει τη βασική οδοντιατρική περίθαλψη.

Ωστόσο, με τους παρόχους να αντιμετωπίζουν σήμερα έλλειμμα χρηματοδότησης άνω των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023, ο επικεφαλής ενός δημόσιου φορέα ασφάλισης υγείας ζήτησε να κοπούν οι οδοντιατρικές θεραπείες από την κάλυψη.

Ο επικεφαλής του IKK ζητά να μην καλύπτονται πλέον οι οδοντιατρικές υπηρεσίες από τη δημόσια ασφάλιση

Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Ralf Hermes, επικεφαλής του IKK Krankenkasse, δήλωσε ότι χρειάζονται κάποιες δραστικές -και πιθανότατα αντιδημοφιλείς- περικοπές για να ανακουφιστεί η χρόνια υποχρηματοδότηση της ασφάλισης υγείας στη Γερμανία.

Η μεγάλη ιδέα του για εξοικονόμηση πόρων είναι η περικοπή των παροχών σε τρεις τομείς: οδοντιατρικές θεραπείες, οδοντοστοιχίες και ομοιοπαθητική.

“Θα ήταν σκόπιμο… να αφαιρεθεί όλη η οδοντιατρική περίθαλψη από τον κατάλογο των υπηρεσιών”, δήλωσε ο Hermes, το ταμείο του οποίου IKK ασφαλίζει περίπου 300.000 άτομα στη Γερμανία.

Επεσήμανε ότι πέρυσι δαπανήθηκαν σχεδόν 13 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δημόσια ασφάλιση υγείας για επισκέψεις σε οδοντιάτρους, συμπεριλαμβανομένων σφραγισμάτων δοντιών, θεραπειών απονεύρωσης και ελέγχων.

Ο Hermes δήλωσε στην Handelsblatt ότι πρόκειται για έναν τομέα που θα μπορούσε να “επηρεαστεί έντονα από την πρόληψη”, προσθέτοντας: “Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά δύο φορές την ημέρα, δεν θα έχετε σχεδόν κανένα πρόβλημα”.

Είπε ότι οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εταιρείες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα αυτό πιο προσεκτικά.

Αύξηση των δαπανών στο γερμανικό σύστημα υγείας

Πέρυσι, οι συνολικές δαπάνες στο γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκαν στα 263,41 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ομοσπονδιακή δημοκρατία διαθέτει ένα από τα πιο ακριβά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το κόστος αυτό δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε σημαντικά καλύτερη περίθαλψη.

Ωστόσο, η Handelsblatt γράφει ότι τα στοιχεία του Εθνικού Συνδέσμου των Ταμείων Νόμιμης Ασφάλισης Υγείας δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση του συστήματος υγείας αναμένεται να διευκολυνθεί το επόμενο έτος, με το έλλειμμα να μειώνεται σε 3,5 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.

Αναμένεται ότι το έλλειμμα αυτό θα απορροφηθεί από την αύξηση του ποσοστού εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση – κατά περίπου 0,2 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να περικόψει ιατρικές υπηρεσίες

“Εμείς στον κυβερνητικό συνασπισμό συμφωνούμε ότι δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κόψουμε τίποτα από τις βασικές και τεκμηριωμένες ιατρικές υπηρεσίες”, δήλωσε στην Handelsblatt ο εκπρόσωπος του FDP για την πολιτική υγείας, Andrew Ullmann.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κόστος ορισμένων “μέτρων των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί ή δεν μπορεί να αποδειχθεί” -με μια νύξη προς την ομοιοπαθητική- δεν θα πρέπει να αναλαμβάνεται από τους ασφαλιστές υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach πρότεινε προηγουμένως να καταργηθεί η ομοιοπαθητική ως παροχή στην υποχρεωτική υγειονομική περίθαλψη.

Μετά τα σχόλια του Hermes, ο Lauterbach χρησιμοποίησε το Twitter για να απορρίψει την πρόταση για περικοπή της οδοντιατρικής περίθαλψης.

“Δεν θα υπάρξουν περικοπές παροχών”, δήλωσε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης