Βασικό επίδομα τέκνων αντί του Kindergeld: Ποιος παίρνει πόσο;

Το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία υποτίθεται ότι θα ομαδοποιήσει τα προηγούμενα επιδόματα και θα τεθεί σε ισχύ το 2025. Ποιος θα παίρνει πόσα τότε;

Τα σημαντικότερα στοιχεία με μια ματιά

  • Τι είναι το βασικό επίδομα τέκνων;
  • Πόσα χρήματα θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι του βασικού επιδόματος τέκνων;
  • Ποιοι θα λαμβάνουν το βασικό επίδομα τέκνων;
  • Πώς υποβάλλω αίτηση για το βασικό επίδομα τέκνων;
  • Πότε θα εισαχθεί το βασικό επίδομα τέκνων;

Στο μέλλον, λιγότερα παιδιά στη Γερμανία θα πρέπει να μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας.

Αυτό έχει θέσει ως στόχο ο κυβερνητικός συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και του FDP στη συμφωνία συνασπισμού.

Το μέσο για να επιτευχθεί αυτό: το λεγόμενο βασικό επίδομα τέκνων.

Αυτό υποτίθεται ότι θα συνδυάζει τα προηγούμενα επιδόματα για τα παιδιά και θα διευκολύνει έτσι την υποβολή αίτησης. Η αλλαγή θα επηρεάσει έτσι όλες τις οικογένειες με παιδιά.

Για την υπουργό Οικογένειας Lisa Paus, το βασικό επίδομα τέκνων είναι “το σημαντικότερο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής”.

Όμως υπάρχει ένα εμπόδιο: αν και δεν έχει ακόμη εκπονηθεί καμία ιδέα, έχει ήδη ξεσπάσει μια έντονη διαμάχη μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού για το πώς ακριβώς θα πρέπει να μοιάζει αυτό το νέο επίδομα.

Το grland.info παρέχει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Τι είναι το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;

Με το λεγόμενο βασικό επίδομα τέκνων, η κυβέρνηση θέλει να “βγάλει περισσότερα παιδιά από τη φτώχεια” και να “δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά και τους νέους”.

Σε αυτό συμφώνησαν το SPD, οι Πράσινοι και το FDP στη συμφωνία συνασπισμού τους.

Συγκεκριμένα, τα προηγούμενα επιμέρους επιδόματα για τα παιδιά πρόκειται να συγχωνευθούν σε ένα επίδομα, το νέο βασικό επίδομα τέκνων.

Παραδείγματα προηγούμενων παροχών που πρόκειται να συγκεντρωθούν είναι το επίδομα παιδιού (το οποίο λαμβάνουν όλοι οι γονείς), το επίδομα παιδιού για χαμηλόμισθους, οι παροχές σύμφωνα με τον Κοινωνικό Κώδικα και τα χρήματα για μουσικό σχολείο ή αθλητικούς συλλόγους από το λεγόμενο πακέτο εκπαίδευσης και συμμετοχής.

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνων της Γερμανίας
Τι είναι το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;

Τι θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση με αυτό;

Το βασικό επίδομα τέκνων έχει ως στόχο να διευκολύνει πολύ περισσότερο τις οικογένειες να υποβάλουν αίτηση για παροχές – και έτσι να διασφαλίσει ότι όσοι τις δικαιούνται τις λαμβάνουν πράγματι.

Αυτό είναι απαραίτητο διότι σε πολλές περιπτώσεις πολλές οικογένειες φεύγουν με άδεια χέρια παρά το πιθανό δικαίωμά τους. Όλοι λαμβάνουν επίδομα παιδιού.

Αλλά πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν για τα άλλα επιδόματα που μπορεί να δικαιούνται – ή αποτυγχάνουν λόγω της γραφειοκρατίας που συνεπάγεται.

Για παράδειγμα, το επίδομα τέκνων φτάνει μόνο σε κάθε τρίτο παιδί από όλα εκείνα που πραγματικά θα το δικαιούνταν.

Αυτό φάνηκε από μια ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι γονείς με χαμηλά εισοδήματα μπορούν να λάβουν το συμπλήρωμα τέκνων επιπλέον του επιδόματος τέκνων.

Πόσα χρήματα λαμβάνουν οι δικαιούχοι του βασικού επιδόματος παιδιού;

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, το βασικό επίδομα τέκνων θα αποτελείται από δύο μέρη, και συγκεκριμένα:

  • ένα εγγυημένο ποσό, το οποίο θα λαμβάνουν όλα τα παιδιά – ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονέων. Αυτό το εγγυημένο ποσό θα αντικαταστήσει το σημερινό επίδομα τέκνων και, σύμφωνα με την ιδέα της υπουργού Οικογένειας Paus, θα είναι τουλάχιστον το ίδιο ποσό. Το επίδομα τέκνων είναι 250 ευρώ από την αρχή του έτους. Επιπλέον, το εγγυημένο ποσό δεν πρόκειται να συμψηφίζεται με κοινωνικές παροχές όπως το επίδομα του πολίτη των γονέων (αυτό συνέβαινε με το προηγούμενο επίδομα τέκνου).
  • και ένα πρόσθετο ποσό, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το εισόδημα των γονέων. Όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα των γονέων, τόσο υψηλότερο είναι το πρόσθετο ποσό.

Ποιοι θα λαμβάνουν στη Γερμανία το βασικό επίδομα τέκνων;

Παρόμοια με το επίδομα τέκνων, το βασικό επίδομα τέκνων προορίζεται να στηρίξει όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 18 ετών.

Όσοι σπουδάζουν θα λαμβάνουν τα χρήματα μέχρι τα 25α γενέθλιά τους- όσοι συνεχίζουν σπουδές μπορεί να φθάσει και μέχρι την ηλικία των 27 ετών.

23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
Πόσα χρήματα λαμβάνουν οι δικαιούχοι του βασικού επιδόματος παιδιού στη Γερμανία;

Πώς υποβάλλω αίτηση για το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;

Η υποβολή αίτησης για το βασικό επίδομα τέκνων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή, τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, θα δημιουργηθεί μια νέα πύλη για το σκοπό αυτό.

Από την άποψη του Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, το “χρέος του πολίτη” πρόκειται να μετατραπεί σε “χρέος του κράτους”.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να ενημερώνει ενεργά τους γονείς ότι μπορεί να δικαιούνται περαιτέρω πληρωμές.

Πόσα παιδιά πλήττονται από τη φτώχεια στη Γερμανία;

Εδώ και χρόνια, η παιδική φτώχεια είναι “ένα άλυτο διαρθρωτικό πρόβλημα στη Γερμανία”, γράφει σε έκθεσή του το Ίδρυμα Bertelsmann.

Κάθε πέμπτο παιδί στη χώρα κινδυνεύει από τη φτώχεια. Συγκεκριμένα, το 2021, 2,8 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών και ενάμισι εκατομμύριο νέοι ενήλικες έως 25 ετών θεωρούνταν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας.

Επηρεάζει ιδιαίτερα δυο ομάδες: Τις πολύτεκνες οικογένειες και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ποιοι θεωρούνται φτωχοί στη Γερμανία;

Τα παιδιά και οι νέοι θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εάν ζουν σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είναι μικρότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος όλων των νοικοκυριών.

Για ένα μονογονεϊκό νοικοκυριό με ένα παιδί κάτω των 14 ετών, το όριο είναι 1.492 ευρώ (2021), για ένα νοικοκυριό ζευγαριού με ένα παιδί κάτω των 14 ετών, είναι 2.066 ευρώ.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν πόσο ολοκληρωμένα επηρεάζει η φτώχεια τη ζωή των παιδιών. Για παράδειγμα, τα θιγόμενα άτομα περιθωριοποιούνται συχνότερα και βιώνουν συχνότερα τη βία.

Αισθάνονται επίσης λιγότερο μέρος της κοινωνίας σε νεαρή ηλικία.

Τα παιδιά που πλήττονται από τη φτώχεια μειονεκτούν επίσης στην εκπαίδευση: Είναι πιο πιθανό να επαναλάβουν μια τάξη, λιγότερο πιθανό να λάβουν σύσταση για το γυμνάσιο και λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν πανεπιστήμιο.

Ο οικονομολόγος Marcel Fratzscher λέει επομένως ότι τα χρήματα για το βασικό επίδομα τέκνων είναι “άριστα επενδυμένα” για την κοινωνία και την οικονομία.

Το κράτος θα μπορούσε ακόμη και να εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα “εάν οι άνθρωποι αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη ζωή τους μέσω ευκαιριών και πρέπει να διεκδικήσουν λιγότερα κοινωνικά επιδόματα”, γράφει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών τον Φεβρουάριο σε φιλοξενούμενο άρθρο του στην εφημερίδα “Die Zeit”.

Πότε θα εισαχθεί το βασικό γερμανικό επίδομα τέκνων;

Η υπουργός Οικογένειας Paus έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής βασικά σημεία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη επεξεργασμένη ιδέα – και συνεπώς ούτε ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.

Στόχος της υπουργού είναι, ωστόσο, το βασικό επίδομα τέκνων να τεθεί σε ισχύ το 2025.

Ως εκ τούτου, χρειάζονται χρήματα για την εφαρμογή ήδη από το 2024. Προς το παρόν, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.