Επιστροφή στη Βαυαρία: Ποια είναι τα πρόστιμα για παραβάσεις;

Οι αυστηρότεροι κανόνες για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Βαυαρία ισχύουν ήδη από την 1η Αυγούστου, και τώρα η Βαυαρία διαθέτει επίσης έναν κατάλογο προστίμων. Καθορίζει πόσο υψηλά θα είναι τα πρόστιμα για τις παραβάσεις της υποχρέωσης τεστ και της καραντίνας εισόδου.

Χρειάστηκε να περάσουν μερικές ημέρες, αλλά εν τω μεταξύ το βαυαρικό Υπουργείο Υγείας εξέδωσε τον κατάλογο των προστίμων που ανακοίνωσε για τον εθνικό κανονισμό εισόδου λόγω κορωνοϊού.

Σε αυτό, καθορίζονται “τυποποιημένες τιμές” για ορισμένες παραβάσεις, ώστε τα πρόστιμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ενιαία σε ολόκληρη τη Βαυαρία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός κανονισμός εισόδου, ο οποίος ισχύει από την 1η Αυγούστου, απαριθμεί μόνο τις πιθανές διοικητικές παραβάσεις – το ύψος των προστίμων είναι θέμα των ομόσπονδων κρατιδίων ή των δήμων.

Στην περίπτωση της Βαυαρίας, το κρατίδιο καθορίζει το πλαίσιο και οι δήμοι αποφασίζουν κατά περίπτωση.

Παράβαση της υποχρέωσης τεστ: Πρόστιμο μεταξύ 250 και 1.000 ευρώ

Στην περίπτωση των ταξιδιωτών που δεν μπορούν να επιδείξουν αποδεικτικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή τρέχον τεστ κορωνοϊού σε σημείο αστυνομικού ελέγχου, το ποσό του προστίμου θα εξαρτάται από το πού έχουν διαμείνει. 1.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν κατά την επιστροφή από μια περιοχή με μετάλλαξη του ιού, 500 ευρώ μετά από διακοπές σε περιοχή υψηλού κινδύνου και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να καταβάλουν κατά κανόνα 250 ευρώ.

Για όσους συμπληρώνουν την ψηφιακή δήλωση εισόδου πολύ αργά, ελλιπώς ή καθόλου μετά από παραμονή σε περιοχή υψηλού κινδύνου ή σε περιοχή με μετάλλαξη του ιού, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Επιπλέον 1.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν εάν η δήλωση δεν υποβληθεί εντός 24 ωρών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), οι περιοχές μετάλλαξης του ιού είναι χώρες ή περιοχές “με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης λόγω της ευρείας εμφάνισης ορισμένων μεταλλάξεων του ιού Sars-CoV-2”.

Η ταξινόμηση γίνεται από το RKI. Το Ινστιτούτο δημοσιεύει επίσης τον κατάλογο των περιοχών υψηλού κινδύνου: Πρόκειται για περιοχές με ιδιαίτερα υψηλές τιμές κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πρόστιμο 2.000 ευρώ για παραβίαση της υποχρέωσης καραντίνας

Ακόμα και 2.000 ευρώ απειλούν σε περίπτωση παραβίασης της “υποχρέωσης καραντίνας”, η οποία ισχύει κατά την επιστροφή από περιοχή υψηλού κινδύνου ή περιοχή με μετάλλαξη του ιού.

Όποιος έχει μεταβεί σε περιοχή υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό πρέπει να μπει αμέσως σε καραντίνα στη Γερμανία για δέκα ημέρες. Για τα πλήρως εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα, αυτή η υποχρέωση καραντίνας λήγει αμέσως μόλις ανεβάσουν την αντίστοιχη απόδειξη στην πύλη εισόδου, ενώ όλοι οι άλλοι μπορούν να συντομεύσουν την καραντίνα το νωρίτερο μετά από πέντε ημέρες.

Όταν επιστρέφουν από μια περιοχή με μετάλλαξη του ιού, όλοι υπόκεινται επί του παρόντος σε 14ήμερη καραντίνα, η οποία δεν μπορεί να συντομευθεί.

Όποιος βρίσκεται σε καραντίνα μετά την είσοδο στη χώρα δεν επιτρέπεται να δέχεται επισκέψεις από άτομα από άλλο νοικοκυριό. Η παραβίαση της απαγόρευσης αυτής τιμωρείται με πρόστιμο 600 ευρώ.

Οι ταξιδιώτες που αντιστέκονται στο τεστ κορωνοϊού (η “υποχρέωση υποβολής σε ιατρική εξέταση”) αντιμετωπίζουν πρόστιμο 500 ευρώ. Τα πρόστιμα μπορεί επίσης να είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα.

Το ακριβές ποσό του προστίμου δεν αποφασίζεται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά από την αρμόδια περιφερειακή διοικητική αρχή. Τα τυπικά ποσοστά του καταλόγου προστίμων προορίζονται να χρησιμεύσουν ως κατευθυντήριες γραμμές – αλλά μπορούν να “αυξηθούν ή να μειωθούν ανάλογα με τις περιστάσεις της εκάστοτε περίπτωσης εντός των αντίστοιχων νομικών ορίων”, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ποσό θα διπλασιάζεται σε περίπτωση μεταγενέστερων ή επαναλαμβανόμενων παραβάσεων και θα μειώνεται στο μισό σε περίπτωση αμέλειας.

Οι “μεταφορείς” θα πρέπει να πληρώνουν έως και 10.000 ευρώ

Τα πρόστιμα για τους “μεταφορείς”, δηλαδή τις αεροπορικές εταιρείες, τα λεωφορεία και τα τρένα που μεταφέρουν ταξιδιώτες από το εξωτερικό στη Γερμανία, είναι σημαντικά υψηλότερα.

Εάν δεν ελέγξουν την απαιτούμενη επιβεβαίωση της ψηφιακής δήλωσης εισόδου ή την απόδειξη του τεστ, του εμβολιασμού ή της ανάρρωσης σε πτήση ή ταξίδι από περιοχή υψηλού κινδύνου ή περιοχή με μετάλλαξη του ιού, θα πρέπει να καταβάλουν 7.500 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα.

Για πτήσεις από όλες τις άλλες περιοχές του εξωτερικού, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι εξίσου υψηλό εάν οι αεροπορικές εταιρείες μεταφέρουν επιβάτες παρόλο που δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν τα σχετικά αποδεικτικά.

Ο νέος βαυαρικός κατάλογος προστίμων έχει τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.