Επιστροφή συνταξιοδοτικών εισφορών φεύγοντας από τη Γερμανία

Ορισμένα άτομα που εργάζονται στη Γερμανία για μικρό χρονικό διάστημα πριν μετακομίσουν στο εξωτερικό δικαιούνται επιστροφή των συνταξιοδοτικών τους εισφορών. Σας εξηγούμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δικαιούται κάποιος την επιστροφή συνταξιοδοτικών εισφορών.

Πιθανώς γνωρίζετε ήδη ότι το 9,3% του μισθού σας παρακρατείται κάθε μήνα και μεταφέρεται στην Deutsche Rentenversicherung για τη χρηματοδότηση της σύνταξής σας όταν συνταξιοδοτηθείτε.

Πιθανώς έχετε επίσης ακούσει ότι μετά την αναχώρησή σας από τη Γερμανία θα μπορούσατε να δικαιούστε επιστροφή της σύνταξης.

Αλλά πώς μπορείτε να λάβετε αυτή την επιστροφή σύνταξης και ποιοι άλλοι κανόνες ισχύουν; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή της γερμανικής σύνταξης πριν από τη συμπλήρωση της ηλικίας συνταξιοδότησης

Εάν απασχοληθήκατε στη Γερμανία και από το μισθό σας παρακρατήθηκαν συνταξιοδοτικά κεφάλαια, πρέπει να πληροίτε και τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις για να λάβετε αυτές τις εισφορές πίσω ως επιστροφή (δηλαδή για να λάβετε εφάπαξ επιστροφή, αντί για κανονική σύνταξη γήρατος μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας συνταξιοδότησης):

  1. Είστε πολίτης τρίτης χώρας
  2. Ζείτε εκτός ΕΕ
  3. Έχουν περάσει 24 μήνες από την τελευταία σας συνταξιοδοτική εισφορά

Εάν πληροίτε αυτές τις βασικές προϋποθέσεις, τότε συγχαρητήρια! Είναι πιθανό να δικαιούστε επιστροφή γερμανικής σύνταξης.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι πρόσθετοι κανόνες που θα πρέπει να γνωρίζετε, οι οποίοι ανάλογα με την ιθαγένειά σας μπορεί να σας επηρεάζουν ή να μην σας επηρεάζουν.

Ειδικές απαιτήσεις ανάλογα με την ιθαγένειά σας

Πέρα από τις βασικές απαιτήσεις που αναφέρονται παραπάνω, ενδέχεται να ισχύουν ορισμένοι πρόσθετοι κανόνες.

Αυτοί οφείλονται σε συμφωνίες κοινωνικής ασφάλισης που έχουν συναφθεί μεταξύ της Γερμανίας και των ακόλουθων χωρών:

ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία, Καναδάς, Αλβανία, Μολδαβία, Φιλιππίνες ή Νότια Κορέα

Εάν έχετε την υπηκοότητα μιας από τις παραπάνω χώρες, για να δικαιούστε επιστροφή, το γερμανικό σας υπόλοιπο συνταξιοδοτικής ασφάλισης πρέπει να περιέχει λιγότερους από 60 μήνες εισφορών.

Μόλις καταβάλλετε εισφορές για πέντε ή περισσότερα έτη, δεν μπορείτε πλέον να λάβετε επιστροφή, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής σας ή την ηλικία σας.

Αντί να ζητήσετε επιστροφή, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για γερμανική σύνταξη μόλις φτάσετε στη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Βραζιλία, Ιαπωνία και Ουρουγουάη

Εάν κατάγεστε από μία από αυτές τις χώρες και έχετε επιστρέψει εκεί, ο ίδιος κανόνας ισχύει και για εσάς.

Για να δικαιούστε επιστροφή σύνταξης, το υπόλοιπο της σύνταξής σας πρέπει να περιέχει λιγότερους από 60 μήνες εισφορών.

Αντί να ζητήσετε επιστροφή, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για γερμανική σύνταξη μόλις φτάσετε στη γερμανική ηλικία συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, εάν είστε υπήκοος της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας ή της Ουρουγουάης, αλλά ζείτε στο εξωτερικό σε άλλη χώρα, π.χ. στις ΗΠΑ, το όριο αυτό δεν ισχύει.

Το όριο των 60 μηνών ισχύει μόνο εάν ζείτε στη Βραζιλία, την Ιαπωνία ή την Ουρουγουάη.

Ισραήλ

Οι Ισραηλινοί πολίτες δικαιούνται επιστροφή γερμανικής σύνταξης μόνο εάν ζουν στο εξωτερικό σε άλλη χώρα.

Δεν έχει σημασία πόσο καιρό έχετε καταβάλει εισφορές στη Γερμανία.

ΕΕ

Οι πολίτες της ΕΕ και τα άτομα που ζουν εντός της ΕΕ, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, αντιμετωπίζονται όπως οι Γερμανοί υπήκοοι και κάτοικοι: πρέπει να περιμένετε μέχρι να φτάσετε στη γερμανική ηλικία συνταξιοδότησης και στη συνέχεια είτε να λάβετε μηνιαία γερμανική σύνταξη είτε -αν για κάποιο λόγο δεν δικαιούστε σύνταξη- να ζητήσετε επιστροφή.

Άλλες χώρες

Εάν η χώρα καταγωγής σας δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα, δεν έχει υπογράψει κοινωνική συμφωνία με τη Γερμανία που να προβλέπει πρόσθετους κανόνες για την επιστροφή σας, οπότε συγχαρητήρια!

Για εσάς ισχύουν μόνο οι βασικές απαιτήσεις και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πόσο καιρό εργάζεστε στη Γερμανία.

Πόσο επιστρέφεται;

Μόνο οι εισφορές που έχετε καταβάλει εσείς μπορούν να επιστραφούν και δεν επιβάλλονται τόκοι.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν λάβατε προηγουμένως παροχές από την ασφάλιση ανεργίας, οι συνταξιοδοτικές εισφορές που καταβλήθηκαν από την ασφάλιση ανεργίας για λογαριασμό σας δεν μπορούν να επιστραφούν.

Εάν έχετε ήδη λάβει παροχές από την ασφάλιση σύνταξης, μπορούν να επιστραφούν μόνο οι εισφορές που καταβλήθηκαν μετά τη λήψη των παροχών.

Πώς να ζητήσετε την επιστροφή της γερμανικής σύνταξης

Βασικά, υπάρχουν δύο τρόποι για να διεκδικήσετε την επιστροφή της γερμανικής σας σύνταξης: Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια μιας επαγγελματικής υπηρεσίας που θα αναλάβει την όλη διαδικασία για εσάς.

Το πλεονέκτημα της χρήσης μιας ειδικής υπηρεσίας είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε μόνοι σας με τη γερμανική γραφειοκρατία (και η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη)!

Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία και μπορεί επίσης να σας δώσει φθηνότερες επιλογές όσον αφορά τη μεταφορά των κεφαλαίων στον προσωπικό σας τραπεζικό λογαριασμό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.