Γερμανία: Τα ενοίκια αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές ακινήτων

Η άνοδος των επιτοκίων, τα όλο και πιο ακριβά οικοδομικά υλικά και ο αυξανόμενος πληθωρισμός επιδεινώνουν το πρόβλημα της μη προσιτής στέγασης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με μια μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την εταιρεία ακινήτων Jones Lang LaSalle (JLL) υπήρξε μια ιστορική αλλαγή, το κόστος του ενοικίου στη Γερμανία αυξάνεται τώρα ταχύτερα από τις τιμές των ακινήτων.

Το γερμανικό κόστος ενοικίασης αυξάνεται ταχύτερα από τις τιμές των κατοικιών

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι ολοένα και πιο δυσβάστακτες τιμές των ακινήτων οδηγούν εκείνους που προηγουμένως θα αγόραζαν σπίτι, να νοικιάζουν ακίνητα αντί γι’ αυτό.

Κατά συνέπεια, το κόστος ενοικίασης ενός σπιτιού στη Γερμανία αυξάνεται τώρα ταχύτερα από το κόστος αγοράς.

Σύμφωνα με την JLL, η αλλαγή αυτή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την πρόοδο που σημειώνει η Γερμανία με ρυθμό σαλιγκαριού στην κατασκευή πιο προσιτών κατοικιών για τη στέγαση του αυξανόμενου πληθυσμού.

Όπως είναι φυσικό, η αλλαγή είναι πιο έντονη στις γερμανικές πόλεις.

Στις οκτώ μεγάλες πόλεις: Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Κολωνία, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Λειψία και Στουτγάρδη, τα ζητούμενα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 6,3% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος ενοικίασης άρχισε να μειώνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η ενοικίαση ακινήτου σε μία από τις μεγάλες γερμανικές πόλεις παραμένει μια ακριβή προοπτική.

Ταυτόχρονα, η πολυετής τάση στην αγορά κατοικίας – με τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται ταχύτερα από το κόστος ενοικίασης – έχει φτάσει στο τέλος της.

Λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων, το κόστος των ακινήτων έχει μειωθεί σε πολλά μέρη της Γερμανίας.

Δυστυχώς, η μεταστροφή δεν σημαίνει ότι η αγορά κατοικίας έχει γίνει προσιτή, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί μόνο οριακά από τα ήδη υψηλά επίπεδα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ζητούμενες τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 9,1 τοις εκατό κάθε χρόνο.

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη για τα ακίνητα, η Immowelt υπολόγισε ότι η μέση τριμελής οικογένεια απαιτεί εισόδημα 5.000 ευρώ μηνιαίως προ φόρων για να μπορέσει να αντέξει οικονομικά ένα σπίτι ή διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων στις πόλεις της Γερμανίας.

Η επίδραση του home office στις τιμές των κατοικιών

Ενώ το κόστος ενοικίασης και οι τιμές των ακινήτων παραμένουν σε ίση ισορροπία στις αγροτικές περιοχές της Γερμανίας, το κόστος ενοικίασης έχει υπερκεράσει το κόστος των ακινήτων στις ανεξάρτητες πόλεις.

Η Γερμανία έχει 106 ανεξάρτητες πόλεις, οι οποίες ορίζονται ως τέτοιες με βάση τον υψηλό πληθυσμό τους και τη διοικητική τους ικανότητα να οργανώνονται τόσο σε επίπεδο πόλης όσο και σε επίπεδο περιφέρειας, καθιστώντας τις ανεξάρτητες από μια περιφέρεια.

Εξαιρουμένων των οκτώ προαναφερθεισών πόλεων, τα ενοίκια στις ανεξάρτητες πόλεις αυξήθηκαν κατά 4,4% το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ για τα ακίνητα μόνο κατά 0,6%.

Η JLL αποδίδει αυτή την αύξηση των τιμών και τη συνακόλουθη μετατόπιση του πληθυσμού στο γεγονός ότι οι οικογένειες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα εκτοπίζονται από τις πόλεις και μετακινούνται πιο μακριά από το κέντρο και προς τις ανεξάρτητες πόλεις.

Άνθρωποι που προηγουμένως ήταν υποχρεωμένοι να ζουν στην πόλη και μπορούν πλέον να εργάζονται από το σπίτι τους αναζητούν πιο προσιτά ενοίκια πιο μακριά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.