Επιτρέπεται να καπνίζετε στο μπαλκόνι σας στη Γερμανία;

Αν και δεν είναι παράνομο να καπνίζετε στο μπαλκόνι σας στη Γερμανία, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες και περιορισμοί που πρέπει να γνωρίζουν οι καπνιστές.

Ο ηλιόλουστος καιρός έφτασε στη Γερμανία και ελπίζουμε να μείνει. Για πολλούς -ιδιαίτερα για όσους ζουν σε μεγάλες πόλεις- αυτό σημαίνει ότι περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στον μικρό, ιδιωτικό εξωτερικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους: στο μπαλκόνι.

Τι γίνεται όμως αν ο χρόνος που περνάτε ξαπλώνοντας στον ήλιο διαταράσσεται διαρκώς από τις αναθυμιάσεις καπνού τσιγάρου από το μπαλκόνι του γείτονά σας;

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Και αν είστε καπνιστής με έναν γείτονα που παραπονιέται, μπορείτε να επιμείνετε στο δικαίωμά σας να καπνίζετε;

Αν και δεν υπάρχει γενική απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαλκόνια στη Γερμανία, καθώς θεωρούνται ιδιωτικοί χώροι, είναι ένα ζήτημα που συχνά οδηγεί σε διαμάχες μεταξύ γειτόνων.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν μερικές υποθέσεις και δικαστικές αποφάσεις που προσφέρουν κάποια καθοδήγηση σχετικά με τους κανόνες για το κάπνισμα στο μπαλκόνι.

Τον Απρίλιο, μια χρήστης του Twitter στο Βερολίνο προκάλεσε θύελλα μοιραζόμενη μια ιστορία σχετικά με τον σύντροφό της που απειλήθηκε με νομικές κυρώσεις εάν δεν υπέβαλε το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα καπνίσματος στον γείτονά του.

Αν και δεν είναι σαφές αν η υπόθεση πήγε στο δικαστήριο, υπάρχει νομικό προηγούμενο που δείχνει ότι οι καπνιστές μπορούν να περιοριστούν στις ώρες που τους επιτρέπεται να καπνίζουν στα μπαλκόνια τους.

Το 2017, σε μια γυναίκα στο Βερολίνο απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση να καπνίζει στο μπαλκόνι της μεταξύ 8 μ.μ. και 6 π.μ., καθώς αυτό ενοχλούσε τον επάνω γείτονά της.

Μια άλλη απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (υπόθεση V ZR 110/14) αποφάσισε ότι γενικά οι καπνιστές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την ευημερία των άλλων ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να υποχρεωθούν νομικά να καπνίζουν στο μπαλκόνι τους μόνο σε συγκεκριμένες ώρες.

Σύμφωνα με την απόφαση στην υπόθεση αυτή, οι μη καπνιστές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το μπαλκόνι τους χωρίς να ενοχλούνται από τον καπνό, ενώ οι καπνιστές έχουν το δικαίωμα να ζουν τη ζωή τους όπως επιλέγουν, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος στο μπαλκόνι τους.

Τελικά, αποφασίστηκε ότι οι γείτονες δεν είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται συνεχώς τον καπνό και επομένως, οι καπνιστές μπορούν να υποχρεώνονται να καπνίζουν μόνο σε συγκεκριμένες ώρες.

Συνολικά, οι μη καπνιστές φαίνεται να έχουν επιτύχει στα δικαστήρια όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2012, για παράδειγμα, το περιφερειακό δικαστήριο του Αμβούργου έκρινε ότι οι ενοικιαστές των γύρω διαμερισμάτων μπορούν να έχουν δικαίωμα μείωσης του ενοικίου, εάν κάποιος από το κτίριο καπνίζει συχνά στο μπαλκόνι (υπόθεση 311 S 92/10).

Το 2014, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης αποφάσισε ότι μπορεί να απαγορευτεί πλήρως ακόμη και σε έναν ιδιοκτήτη να καπνίζει στο δικό του μπαλκόνι, εάν το διαμέρισμα διαθέτει ένα δεύτερο μπαλκόνι όπου ο καπνός θα έχει λιγότερες επιπτώσεις στους άλλους ενοίκους του κτιρίου (υπόθεση αριθ. 2-09 S 71/13).

Ο Rolf Bosse, πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαστών του Αμβούργου, δήλωσε πρόσφατα στην Süddeutsche Zeitung ότι αναμένει ότι τα δικαστήρια θα γίνουν μόνο αυστηρότερα στο μέλλον.

“Το κάπνισμα ως έκφραση προσωπικής ταυτότητας γίνεται όλο και λιγότερο αποδεκτό κοινωνικά”, δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπιτονοικοκύρηδες ή οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν επίσης να απαγορεύσουν το κάπνισμα σε κοινόχρηστους χώρους, όπως διάδρομοι, πλυντήρια ή υπόγεια.

Ενώ μια γενική ή προ-διατυπωμένη ρήτρα στο μισθωτήριο συμβόλαιο δεν αρκεί από μόνη της για την επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος στα μπαλκόνια, οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταρτίσουν γραπτώς ατομικές συμφωνίες με τους ενοικιαστές και η παραβίαση αυτών των συμφωνιών μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε έξωση.

Πρέπει να σταματήσω το κάπνισμα στο μπαλκόνι μου στη Γερμανία;

Προς το παρόν, το κάπνισμα στο δικό σας μπαλκόνι δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ενδεικτικό ότι, ακόμη και στο Βερολίνο – μια πόλη που εξακολουθεί να έχει πολλά μπαρ για καπνιστές και το κάπνισμα είναι γενικά κοινωνικά αποδεκτό – οι κάτοικοι έχουν περιοριστεί στο δικαίωμά τους να καπνίζουν στα μπαλκόνια τους.

Έτσι, αν σκοπεύετε να καπνίζετε πολύ στο μπαλκόνι σας αυτό το καλοκαίρι, είναι μάλλον καλή ιδέα να είστε διακριτικοί και να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τους γείτονές σας, αν πιστεύετε ότι η συνήθειά σας μπορεί να γίνει ενοχλητική.

Αν είστε κάποιος που ενοχλείται από τον καπνό από το μπαλκόνι των γειτόνων σας, έχετε το δικαίωμα να τους ζητήσετε να είναι πιο διακριτικοί.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.