Φορολογικές δηλώσεις στη Γερμανία: Πως να εξοικονομήσετε χρήματα

Φορολογικές δηλώσεις στη Γερμανία: Πως να εξοικονομήσετε χρήματα

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος – αλλά συνιστάται να το κάνουν, καθώς ο μέσος υποβάλλων δήλωση παίρνει πίσω 1.000 ευρώ. Ακολουθούν οι κορυφαίες συμβουλές μας για να έχετε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία πληρώνουν φόρο εισοδήματος κάθε μήνα – χωρίς να χρειάζεται να τον πληρώσουν οι ίδιοι.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εργοδότες αφαιρούν αυτόματα το μηνιαίο ποσό που οφείλουν οι Mitarbeiter (εργαζόμενοί τους) απευθείας από τον μισθό τους.

Ωστόσο, ο Arbeitgeber (εργοδότης) δεν λαμβάνει συνήθως υπόψη του τα καθημερινά εκπιπτόμενα από τον φόρο έξοδα των εργαζομένων – που περιλαμβάνουν από τις μεταφορές μέχρι τη φροντίδα των παιδιών.

Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους εργαζόμενους να κάνουν απολογισμό μετά το τέλος του έτους με τη φορολογική τους δήλωση και να ενημερώνουν το Steueramt (φορολογική υπηρεσία) για τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο.

Σημειώστε ότι κάθε εργαζόμενος με επιπλέον εισόδημα – για παράδειγμα, με ενοικίαση ακινήτου – πρέπει πάντα να υποβάλει φορολογική δήλωση εντός της ετήσιας προθεσμίας.

Όμως οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν απλώς εισόδημα από τον εργοδότη τους έχουν περιθώριο έως και τέσσερα χρόνια μετά την προθεσμία αυτή για να διεκδικήσουν τις δαπάνες τους.

Έγγαμα ζευγάρια/σύντροφοι

Όσοι παντρεύονται ή συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να επωφεληθούν από το λεγόμενο Ehegattensplitting (διαχωρισμός συζύγων) για πρώτη φορά κατά το ίδιο φορολογικό έτος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση, σύμφωνα με την Ένωση Φορολογουμένων της Γερμανίας.

Οι σύντροφοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και επιλέγουν κοινή εκκαθάριση. Η εφορία προσθέτει τα εισοδήματα των συντρόφων σε ένα συνολικό εισόδημα και το διαιρεί δια δύο.

Το μισό του συνολικού εισοδήματος χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τον υπολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία στη συνέχεια απλώς διπλασιάζεται.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στο εισόδημα μεταξύ των συντρόφων, τόσο πιο πιθανό είναι να αξίζει τον κόπο η κοινή φορολόγηση, δήλωσε ο Florian Machnow της φορολογικής start-up εταιρείας Taxfix στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR.

Εάν και οι δύο κερδίζουν το ίδιο ποσό, ωστόσο, η φορολογική επιβάρυνση δεν αλλάζει.

Ανάληψη εργασίας κατά τη διάρκεια του έτους

Είτε πρόκειται για άνεργους, είτε για εκπαιδευτική άδεια, είτε για την είσοδο στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, για παράδειγμα μετά την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο: όσοι εργάζονταν μόνο για ένα μέρος του έτους μπορούν τις περισσότερες φορές να υπολογίζουν σε μια σημαντική επιστροφή φόρου.

Ο λόγος γι’ αυτό, σύμφωνα με την Ένωση Φορολογουμένων, είναι ότι η μηνιαία καταβολή των μισθών βασίζεται στην υπόθεση ότι οι μισθοί αυτοί θα καταβληθούν για ολόκληρο το έτος – και ο φόρος που καταβάλλεται είναι αντίστοιχα υψηλός.

Ωστόσο, εάν λαμβάνετε μισθό μόνο για ένα μέρος του έτους, θα έχετε πολύ χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα – και, συνεπώς, χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από ό,τι υποθέτει ο εργοδότης.

Δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία

Εάν έχετε παιδιά, οι δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών -όπως τα δίδακτρα των Kita (παιδικών σταθμών) ή τα σχολικά δίδακτρα- είναι δυνατόν να εκπέσουν από τη φορολογική σας δήλωση.

Όπως δήλωσε ο φορολογικός σύμβουλος Thomas Zitzelsberger, τα δύο τρίτα των δαπανών μπορούν να αφαιρεθούν ως ειδικές δαπάνες, με ανώτατο όριο τα 4.000 ευρώ ανά παιδί.

Γερμανία: Τι να κάνετε αν καθυστερήσετε τη φορολογική δήλωση;
Δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία

Μακρινές μετακινήσεις προς την εργασία στη Γερμανία

Οι φορολογούμενοι που πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στην εργασία τους μπορούν να τις διεκδικήσουν φορολογικά.

Για τα πρώτα 20 χιλιόμετρα, μπορούν να ζητηθούν 30 λεπτά το καθένα ως εφάπαξ ποσό.

Από το 21ο χιλιόμετρο και μετά, μπορούν να πάρουν ακόμη και 38 λεπτά το καθένα – ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύουν με ποδήλατο, αυτοκίνητο ή τρένο.

Υψηλές δαπάνες για επαγγελματική δραστηριότητα

Η Ένωση Φορολογουμένων (Bund der Steuerzahler) συμβουλεύει ότι όποιος κάνει ακριβές αγορές για λόγους που σχετίζονται με την εργασία του ή παρακολουθεί μαθήματα κατάρτισης που δεν πληρώνονται από τον εργοδότη του, μπορεί να αφαιρέσει τα έξοδα αυτά ως δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα.

Η εργασία σε “γραφείο στο σπίτι” μπορεί επίσης να αυξήσει τις δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα.

Για κάθε ημέρα εργασίας από το σπίτι, οι φορολογούμενοι μπορούν να μειώσουν εφάπαξ 6 ευρώ.

Υψηλή “ειδική πληρωμή” (Sonderzahlung)

Είτε πρόκειται για μπόνους για καλή εργασία είτε για αποζημίωση λόγω πρόωρης λύσης της σύμβασης εργασίας: οι εφάπαξ ειδικές πληρωμές μπορούν να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα υψηλό ποσό φόρου εισοδήματος που πρέπει να παρακρατηθεί από τον εργοδότη – και συχνά υπερβολικά υψηλό.

Εάν υποβάλετε φορολογική δήλωση, μπορείτε να πάρετε πίσω τον επιπλέον φόρο που πληρώσατε γι’ αυτές.

Τι θα αλλάξει τώρα για τους φορολογούμενους στη Γερμανία;
Υψηλή “ειδική πληρωμή” (Sonderzahlung)

Μετακόμιση που σχετίζεται με την εργασία

Μετακομίζετε για μια νέα θέση εργασίας; Αν ξεκινήσετε μια νέα θέση εργασίας σε άλλη πόλη ή αν επιστρέψετε σε μια θέση εργασίας μετά από απόσπαση στο εξωτερικό, μπορείτε να συμπεριλάβετε τα έξοδα της μετακόμισης στη φορολογική σας δήλωση.

Αλλά δεν είναι μόνο η ίδια η μετακόμιση που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα έξοδα ταξιδιού που πραγματοποιήσατε προκειμένου να δείτε διαμερίσματα, να πληρώσετε μεσίτες ή ακόμη και να κάνετε διπλές πληρωμές ενοικίου.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι τεκμηριώνετε όλες τις δαπάνες.

Τα έξοδα που σχετίζονται άμεσα με τη μετακόμιση, όπως η ανακαίνιση του παλιού διαμερίσματος, η επανεγγραφή και η επαγγελματική εγκατάσταση λαμπτήρων, μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη με το λεγόμενο κατ’ αποκοπήν ποσοστό για τα έξοδα μετακόμισης, έγραψε η συμβουλευτική πύλη “Finanztip”.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να έχουν μείωση έως και 886 ευρώ στη φορολογική τους δήλωση – και αν μετακομίσει επίσης σύζυγος ή σύντροφος, άγαμα παιδιά, θετά ή ανάδοχα παιδιά, υπάρχει επιπλέον 590 ευρώ ανά άτομο επιπλέον.

Εκκλησιαστικός φόρος στη Γερμανία

“Όποιος είναι μέλος μιας εκκλησίας στη Γερμανία πρέπει να πληρώσει έως και εννέα τοις εκατό εκκλησιαστικό φόρο”, δήλωσε ο Machnow από το Taxfix. “Το καλό είναι ότι μπορεί να αφαιρεθεί”.

Για φορολογικούς σκοπούς, ο εκκλησιαστικός φόρος αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως μια δωρεά και εγγράφεται στα ειδικά έξοδα.

Μη λήψη του ποσού για την ενεργειακή ανακούφιση

Οι φορολογούμενοι που δεν έλαβαν την πληρωμή της ενεργειακής ελάφρυνσης των 300 ευρώ για να βοηθηθούν με τα ενεργειακά έξοδα το 2022 μπορούν να λάβουν τα χρήματα μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Η εφορία θα λάβει αυτόματα υπόψη της το εφάπαξ ποσό κατά την υποβολή της.

Υψηλές έκτακτες επιβαρύνσεις λόγω ασθένειας

Είτε πρόκειται για ιατρικές δαπάνες, δαπάνες για συνταγογραφούμενα φάρμακα ή για το απαιτούμενο αναπηρικό αμαξίδιο: “Εάν οι φορολογούμενοι έχουν πραγματοποιήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό δαπανών για τις δικές τους ιατρικές δαπάνες σε ένα έτος, αυτό μπορεί να έχει φορομπηχτικό αποτέλεσμα”, δήλωσε η Ένωση Φορολογουμένων.

Οι δαπάνες εγγράφονται στο πλαίσιο των έκτακτων επιβαρύνσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ιατρικές δαπάνες να υπερβαίνουν το όριο της εύλογης επιβάρυνσης. Αυτό εξαρτάται από το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών.

Κεφαλαιακά κέρδη

Πουλήσατε κινητές αξίες με κέρδος αυτό το φορολογικό έτος και εισπράξατε μερίσματα; Τότε θα μπορούσατε να είστε επιλέξιμοι για επιστροφή φόρου.

Εάν ένας φορολογούμενος έχει καταβάλει τελική παρακράτηση φόρου 25 τοις εκατό επί των κεφαλαιακών κερδών, παρόλο που ο οριακός φορολογικός συντελεστής του είναι κάτω του 25 τοις εκατό, μπορεί να ζητήσει την επιστροφή της διαφοράς από την Steueramt.

Σύμφωνα με την Ένωση Φορολογουμένων, αυτό αφορά κυρίως χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και φοιτητές.

Υπηρεσίες τεχνιτών ή ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις κτιρίων

Εάν οι τεχνίτες εκτελούν εργασίες εντός των δικών σας τεσσάρων τοίχων, αυτό μπορεί να είναι αρχικά ακριβό.

Όμως οι δαπάνες μπορούν να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση, γράφει το Finanztip. Μπορεί να αφαιρεθεί το 20% του κόστους εργασίας, αλλά όχι περισσότερο από 1.200 ευρώ.

Για να γίνει αυτό, το συνολικό ποσό του τιμολογίου πρέπει να καταχωρηθεί στο παράρτημα “Υπηρεσίες που σχετίζονται με το νοικοκυριό”.

Σύμφωνα με το Finanztip, η εξοικονόμηση φόρου μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη εάν το ιδιοχρησιμοποιούμενο ακίνητο ανακαινιστεί. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αφαιρεθεί το 20% του κόστους, με ανώτατο όριο τις 40.000 ευρώ.

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να συμπληρωθεί το παράρτημα “Ενεργειακά μέτρα” (Energetische Maßnahmen) στη φορολογική σας δήλωση.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, για παράδειγμα, να μην έχει ζητηθεί κρατική επιδότηση για την εκτέλεση των εργασιών.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.